EXCLUSIV. Cum ajung copiii din Teleorman victime ale traficului de persoane prin metoda Loverboy: “Le spuneam clienților că am 15 ani, dar ei îmi ziceau că e bine ce fac, dacă e din dragoste…”

în Dezvăluiri

Totul a început cu un telefon. O femeie de la capătul firului spunea plângând că vrea ca povestea fiicei ei să fie cunoscută și, mai ales, înțeleasă, pentru că nu mai poate dormi noaptea de când a aflat că fata ei a fost exploatată sexual. Adevărul dramatic a ieșit la iveală accidental și, evident, nici unul dintre membrii familiei nu știe cum să privească situația asta într-un fel care să nu afecteze fetița, dar în care să determine și copilul să conștientizeze că naivitatea a dus-o în cele din urmă, la asta. Printre lacrimi, femeia spune că întotdeauna și-a iubit copilul, că i-a oferit tot și că niciodată nu l-a privat de vreo dorință, dacă ea era justificată. Așa că nu înțelege, ca femeie și ca mamă, de ce trebuie să treacă prin acest coșmar.

Pe data de 7 august a acestui an, la Poliția Alexandria s-a făcut o sesizare pe numărul de urgență 112 cu privire la faptul că părinții unei copile de 15 ani aflaseră că aceasta se prostituează de câteva săptămâni, forțată de prietenul ei și de unchiul acestuia. Comisarul de poliție Iulian Orbeșteanu din cadrul Inspectoratului de Poliție Teleorman spunea atunci că bărbatul despre care se pretinde că ar desfășura activități de proxenetism este, de fapt, un adolescent de 15 ani.

Sesizarea s-a făcut pe 112. Persoana care a făcut sesizarea, împreună cu fiica ei, a fost adusă la sediul poliției. S-a întocmit dosar penal pentru proxenetism, pentru faptă, nu pentru persoană. Polițiștii desfășoară activități de identificare a persoanelor în cauză. Fata are 15 ani, i s-au luat declarații în prezența psihologului, pentru că e minoră, dar și mamei, care a făcut sesizarea. Ea spune că a întreținut relații sexuale contra-cost, fiind determinată de prietenul ei, care are aceeași vârstă cu ea.

În realitate, băiatul de 15 ani nu putea face de unul singur presiunile, așa că era ajutat de o rudă. Mai precis, de unchiul său, în vârstă de 40 de ani, despre care există declarații potrivit cărora ar mai fi trimis fete „la muncă” în Germania, prin aceeași metodă: Loverboy. Însă folosește în scopul racolării de fete „talentul” nepotului său.

“Loverboy” este calea cea mai scurtă de a ajunge prostituată din… iubire. Practic, vorbim din punct de vedere statistic, despre cea mai utilizată metodă a traficanților pe persoane. Recrutarea se face prin “îndrăgostire”, iar recrutorul intră în cercul de prieteni ai potențialei victime sau chiar în contact direct cu aceasta, îi câștigă încrederea, oferindu-i în cele din urmă o alternativă la viața ei de până atunci. Presiunea se exercită inițial doar la nivel psihologic, iar ulterior, victima ajunge să fie constrânsă prin bătaie, șantaj sau manipulare.

Potrivit unui raport al Ambasadei Statelor Unite ale Americii cu privire la traficul de persoane din România, aproape jumătate dintre victimele traficului de persoane din România sunt minori: “Funcţionarii publici şi ONG-urile au identificat 662 de victime în 2017, cel mai mic număr din ultimii peste 10 ani, în scădere faţă de 757 de victime identificate în 2016 şi 880 în 2015; aceste statistici includ victimele din cazuri aflate în prezent sub anchetă şi demarate de procurori în anii trecuţi. 51% dintre victime erau copii, 76% femei şi 69% fuseseră traficate în scop de exploatare sexuală., se arată în raportul publicat în anul 2018.

Și cifrele au sens, dacă ne gândim că, de principiu, cine ar putea ceda cel mai ușor metodelor de racolare dacă nu adolescenții cu personalitatea în formare, ușor de indus în eroare, până la urmă, de “bunele intenții” ale anturajului?

De altfel, mama fetiței povestește plângând că nu știe exact unde să-și puncteze vina: “Eu știam de băiatul ăsta cu care ea mai ieșea, dar nu m-am putut gândi la așa ceva. Sunt copii, până la urmă. Eu mi-am crescut fata bine, am educat-o, am dat-o la baschet, a făcut tot ce și-a dorit ea. Nu suntem o familie dezorganizată, am iubit-o mereu și i-am arătat asta în fiecare zi. Iar acum mi-e frică să o las singură când iese din casă. De fapt, nici în casă n-o lăsăm singură. Are coșmaruri, e agitată, e speriată… Se gândește că poate vin și-o iau de pe stradă, că o să-i facă din nou rău…

Dorința mamei de a spune povestea a dus, în cele din urmă, la o întâlnire cu fiica sa. Valentina are 15 ani, poartă părul prins într-o coadă, n-are urmă de machiaj pe față, vorbește normal și fluent. Pare, într-adevăr, o fată educată. Singurul aspect pe care îl poți remarca după câteva minute de conversație între patru ochi e agitația din mâini, picioare, privire. Dacă ai întâlni-o fără să știi prin ce-a trecut, ai putea crede că e o adolescentă tocilară și nerăbdătoare, preocupată de lucruri firești la vârsta ei. Tocmai de aceea, e șocant să afli, chiar de la ea, cum a decurs totul. Încă din primele secunde ale întâlnirii, Valentina a ținut să specifice că ea nu a făcut nimic pentru bani. Că totul a fost din dragoste. O dragoste pe care acum și-o reproșează, deși vorbește în continuare cu o anumită afecțiune despre fostul ei prieten, care, în colaborare cu unchiul său, a determinat-o să-și piardă virginitatea cu un bărbat necunoscut și apoi să-și continue viața sexuală cu alții.

Și chiar dacă presiunea psihică pusă pe ea a determinat-o să accepte să meargă la diferite adrese pentru a întreține raporturi sexuale cu bărbați mult mai în vârstă decât ea, trebuie să ai o problemă în a judeca asta. Pentru că la 15 ani, copilul, în naivitatea lui, nu ia decizii în cunoștință de cauză. Iar apoi se afundă din ce în ce mai tare în povestea sordidă, pentru că e bătut sau șantajat că toată lumea va vedea raporturile intime pe care le-a avut.

Când Valentina povestește, ea tinde să se raporteze mai ales la fostul ei prieten, care era, la vremea aceea, centrul lumii ei: “L-am cunoscut pe fostul meu prieten într-un anumit context, venea în grupul meu de prieteni și mi-a plăcut de el. Credeam că și lui de mine. După mai multă vreme, mi l-a prezentat pe unchiul său. Mi-a spus că ar fi bine să facem un lucru… adică eu să mă duc și să iau bani pentru noi. Zicea că toată lumea face asta. Eu prima dată n-am vrut. Mi s-a părut o prostie și știam că nu toate femeile fac asta. După am fost să bem un suc și m-a convins. Mi-a zis că e bine să fac asta, că o să fiu cu prietenul meu, că va fi totul perfect. Am cedat pentru iubirea pe care o aveam față de prietenul meu. După două zile de la discuția asta, m-a dus într-un loc, la o curte, unde erau doi bărbați, care mă așteptau și care știau ce trebuie să se întâmple. M-au întrebat câți ani am, le-am zis că am 15 și mi-au zis că nu e problemă, că sunt destul de mare și că e bine ce fac, câtă vreme e din dragoste pentru prietenul meu, pentru că au vrut să știe și de ce o fac. Un act dura 20 de minute, mă trimiteau cu taxi-ul și apoi tot taxi-ul mă lua de acolo. Le duceam lor banii, iar ei îi împărțeau cu mine. Dar pe mine nu mă interesau deloc banii, eu doar îl iubeam prea mult și mă temeam că-l pierd.

Am întrebat-o pe adolescentă și care e tariful pe care îl încasa de la clienți, iar răspunsul a fost unul și mai șocant: 50 de lei pentru 20 de minute. Erau, însă, situații în care la aceeași adresă trebuia să se ocupe de doi bărbați și era plătită dublu. Suma e, în mod evident, derizorie, de unde se vede clar că piața e supra-saturată de adolescente, obligate să se prostitueze. Când ajungea la domiciliul clientului, Valentina avea întotdeauna un alt nume și chiar dacă zicea că are 15 ani, clienții erau foarte relaxați în privința asta, ca și cum ar fi fost normal să întrețină relații sexuale cu o minoră.

Dar dacă s-ar fi opus?

S-a întâmplat să și refuz relații sexuale. M-a bătut unchiul fostului meu prieten, iar fostul meu prieten era prezent când asta se întâmpla. Mi-am pierdut virginitatea de curând, dar nu cu prietenul meu… ci cu un client. A fost groaznic. Nu trebuia să fac asta, chiar dacă îl iubeam pe el. Nu trebuia. Mi se pare o prostie ce am făcut. Pe el nu l-a deranjat că mi-am pierdut virginitatea cu un client, pentru el contau numai banii. Își bătea joc de mine. Adică spunea că mă iubește, dar în inima lui era o altă fată și în capul lui erau numai banii. Nu mai vreau niciun bărbat în viața mea. Eu vreau să am viața mea cu mami, cu tati, cu fratele meu. La un moment dat, am fost dusă la un grătar și acolo am fost bătută, iar unchiul lui mă bătea de fiecare dată când refuzam să fac ce zicea el. Era prezent la bătăile astea și fostul meu prieten, dar el nu zicea nimic. I-am zis de multe ori că nu e bine, că sunt minoră, că o să-i zic mamei și că ea o să meargă la poliție, dar el zicea că sunt proastă și dacă o să ajungem vreodată la poliție, să zic că nu fac asta, pentru că dacă zic da, el nu o să aibă nicio problemă, că are relații.

Am întrebat-o pe Valentina dacă știe de alte cazuri similare și a răspuns ferm: “Da, sunt! Sunt fete în Germania, de aici de la noi, care tot așa au ajuns: prin fostul meu prieten. Unchiul lui îl dă pe el la înaintare, le dă la produs, le zice să plece în Germania că vine și el, dar nu se mai duce. Și mie mi-a zis că atunci când voi avea 18 ani o să plecăm în Germania, că acolo se produc mai mulți bani. Făcând asta, oricum l-am pierdut… L-am întrebat cum mă poate iubi când știe că pe mine mă ating și alți bărbați, și a zis că el nu are probleme de felul ăsta.”

Povestea, însă, nu se încheie aici. De fapt, adevărata luptă a Valentinei abia acum începe. Așa că vom reveni și noi asupra ei în edițiile următoare.  

1 Comment

  1. Ca femeie și, mai ales, ca mamă simt că nu-mi pot stăpâni revolta. Este foarte important ca acești obsedați sexual, care distrug vieți furându-le unor copii copilăria, să plătească. Acel unchi de 40 de ani nu cred că mai are nimic uman în el, în afară de înfățișare. Extrem de vinovați (tot niște obsedați, imbecili moral sau cine știe…oricum cel puțin instabili emoțional!) sunt și acei clienți, care la fel trebuie să plătească, poate chiar într-o măsură mai mare decât proxeneții. Nu-i poți face așa ceva unui copil! Sunt convinsă că toți au o soră, o verișoară, unii poate chiar sunt tați de fete, dacă nu mai au capacitatea de a gândi, de a simți aceste lucruri, cred că sunt capabili și de incest.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*