liberinteleorman.ro

EXCLUSIV! Ce îl leagă pe Dragnea de un misterios personaj cu influență în lumea arabă: afaceri cu vaci, petrol și visul unui paradis fiscal

17 octombrie 2018

Carmen Dumitrescu

Fiind un om politic care se respectă, dar și un afacerist de seamă, Liviu Dragnea a știut întotdeauna să găsească slugile perfecte, pentru a suporta eventualele consecințe ale operațiunilor sale financiare. Și, de departe, cea mai bună dintre slugile lui Liviu Dragnea este, fără îndoială, finul său Mihai Putineanu. Om șters, pe care autoritățile nu l-au băgat niciodată în seamă, Mihai are o mare importanță în evaluarea devianței lui Liviu Dragnea, din simplul motiv că multă vreme el a purtat, pentru oamenii partidului din Teleorman, rolul de portavoce a baronului. Cea mai mare calitate a lui Putineanu s-a dovedit a fi chiar discreția aceasta, care l-a ținut departe de anchete și întrebări dificile.

Obiectivul 1: găsirea slugii perfecte

În acest moment, Mihai Putineanu poate fi găsit la cabinetul de parlamentar al lui Liviu Dragnea din incinta Consiliului Județean Teleorman, fostul birou al său de președinte, despre care se știe că n-a permis numănui altcuiva de la conducerea instituției să-l ocupe, așa cum ar fi fost firesc. Vorbim despre Mihai Putineanu, pentru că, din punctul nostru de vedere, el este cheia legăturilor apropiate ale lui Liviu Dragnea cu lumea arabă. O lume care s-a dovedit influentă în parcursul politic al baronului de Teleorman, care pe vremuri se recomanda în cercurile de prieteni “agent al Mosadului” și care beneficiază de consiliere din partea faimoșilor consultanți evrei.

Cu mai multă vreme în urmă, Ziarul Liber în Teleorman scria despre una dintre afacerile trecute pe numele lui Mihai Putineanu, și anume 3E-MEDOIL SRL, o companie acum radiată, al cărei obiect de activitate era extracția petrolului brut. Aruncând o privire asupra acționariatului acestei companii, găsim cu stupefacție, numele lui Mihai Putineanu, alături de mai mulți cetățeni israelieni, unul Italian și un anume… Nicolae Vezure. În structura companiei identificăm firmele SEAMED OIL SRL, TRE EMME ENGINEERING SRL și pe cetățenii SELOUK SHIMON de origine israeliană, IMPUTATO NICOLA de origine Italiană, precum și pe MIHAI SLĂVESCU PUTINEANU (care a devenit acționar din data de 21 noiembrie 2014) și NICOLAE VEZURE (care, de asemenea, și-a început implicarea în afacere de la aceeași dată ca și Mihai al lui Dragnea).

Trecând peste convingerea că Mihai Putineanu, supranumit “cuierul lui Dragnea”, se pricepe la afacerile cu petrol cam la fel de mult cât ne pricepem noi la fizică cuantică, prima întrebare care ne-a încercat, descoperind aceste lucruri a fost una de bun simț: “Ce caută Dragnea în combinații cu afaceriști din lumea arabă?” Pentru că, în fapt, nu Mihai Putineanu este în acționariatul 3E-MEDOIL SRL, ci Liviu Dragnea, Mihai fiind un simplu interpus. De la această întrebare am pornit în căutarea acționarilor la vedere ai companiei și am descoperit niște relații cel puțin interesante, care ar putea, la o adică, să explice cum s-a făcut Dragnea un om atât de mare, încât nimeni nu-l mai poate da jos de acolo de unde s-a urcat…

Afaceri cu armament, energie, petrol și vaci de rasă pură…

Și pentru a înțelege mai bine la ce ne referim ne vom opri doar asupra unuia dintre acționari, și anume românul Nicolae Vezure. Personaj controversat, fost șef al Partidului Socialist Român, cu legături în vechea Securitate, Vezure apare într-o filmare de la Revoluția Română, în care se recomandă astfel: “Mă numesc Vezure Nicolae, sunt de cinci ani șomer al regimului lui Ceaușescu. Am suferit în temnițele Securității eu și cu colegi care nu au apucat să iasă. Nu mi-au dat dreptul la pâine. Nici mie, nici celor care au gândit ca mine. Am fost cel care a pus în fața Uzinei Automatica steagul cu “Trăiască Democrația” și să se respecte drepturile omului. Am cinci ani de când Securitatea română mă păzește și nu mă lasă să trăiesc decât din ceea ce pot să-mi dea alții, nu prin munca mea!”

Dincolo de discurs, care putea foarte bine să fie o șaradă, ca atâtea altele la vremea aceea, prezența lui Vezure în momentul Revoluției nu pare deloc întâmplătoare. Oricum, mai târziu, omul s-a redresat total. Și-a deschis firme, s-a implicat în afaceri, în special în zona de armament și energie, dezvoltând relații strânse cu israelieni influenți. De altfel, într-o fotografie făcută la Clubul Diplomatic, Vezure este descris ca fiind “asociat al lui Victor Atanasie Stănculescu, co-negociator și semnatar al contractului El-bit de echipare al Mig 21 Lancer, Tel Aviv 1990, licențiat exportator de armament, în prezent rezident în Albania”.

Vezure s-a mai afirmat public și cu prilejul răpirii jurnaliștilor români în Irak, moment în care el a venit pentru presa autohtonă cu diverse clarificări legate de procedurile răpirilor în lumea arabă, el recomandându-se drept “un bun cunoscător al poporului irakian”. Desigur, la vremea aceea, era simplu pentru oricine să se implice public în dezbaterea răpirii jurnaliștilor români, dar totuși implicarea lui Vezure în caz, având în vedere background-ul pare, din nou, interesantă. În ceea ce privește averea lui Vezure, ea pare mult mai semnificativă decât lamentarea lui de la Revoluție, dacă aruncăm un ochi pe afacerile personajului. Pentru că descoperim și aici ramificații foarte interesante. Singura afacere pe care Vezure și-o asumă în totalitate este un punct comercial din București, ALBATROS COM SERV SRL. În rest, deține doar procente în diverse combinații: INTERNATIONAL ENERGY SYSTEM, BLACK SEA POWER SRL, EASTERN POWER STATION SRL, WIND & EARTH SRL, REAL ACTION MEDIA SRL. Presa timpului său îl apropie pe Vezure de israelieni cu influență, dar și de personaje foarte controversate de la noi.

Este evident că apariția lui Vezure în aceeași companie cu Mihai Putineanu (adică cu Liviu Dragnea) poate ridica unele semne de întrebare. Cum a ajuns un om din Teleorman să interacționeze cu unul care are antene prin toată lumea arabă poate fi o întrebare bună. Și pentru că o conexiune e clară – 3E-MEDOIL SRL- rămâne s-o descoperim și pe cealaltă. Momentan, ea nu se poate obține decât din surse neoficiale, căci cine și-ar asuma în Teleorman să povestească despre condițiile în care Dragnea și Vezure au ajuns să colaboreze? Și totuși, sursele neoficiale se dovedesc a fi informate: “Totul a început cu Agrotrust (altă afacere a lui Dragnea trecută pe numele lui Putineanu), la orice crescătorie de animale trebuie să aduci animale cu origine sănătoasă. La momentul acela, era o grupare care se ocupa chiar cu aducerea unor astfel de vaci cu origine sănătoasă din Israel, în ciuda embargoului impus de Uniunea Europeană. Ei s-au cunoscut prin partid, așa că Vezure a adus la Agrotrust vaci cu origine sănătoasă din Israel.”

Visul unui paradis fiscal… la Belina

În plus, Nicolae Vezure are și niște afaceri cu cazinouri prin Albania. Aspectul acesta e interesant dacă privim puțin în trecut și ne amintim de un deziderat al lui Șerban Nicolae. Senatorul PSD a venit în luna noiembrie a anului 2017 cu o inițiativă legislativă, care prevedea scutirea de taxe și impozite pentru cazinouri care se construiesc pe insule și grinduri. Proiectul de lege urma să transforme insula Belina într-un adevărat paradis fiscal. Acolo, Dragnea își propusese să construiască, din bani publici, un spațiu de agrement pentru populație. Asta declarativ, pentru că, în realitate, acolo liderul PSD își propusese să dea naștere unui resort select pentru o anumită parte a populației. Acolo urmau să se deschidă cazinouri.

Și ce oportunitate mai nimerită putea apărea pentru Nicolae Vezure, care, deloc întâmplător, deține și un cazino în Albania? Și atunci de la vaci la petrol, de la energie la cazinouri nu putea fi decât un pas mic pentru un partener deja vechi al baronului de Teleorman. Un partener care pare să fi contat mult în economia unor fapte… Și a unor planuri…

Privind la acest interesant șir de combinații și permutări, cei care au ochi să vadă vor înțelege cum a urcat Dragnea treptele puterii și, în același timp, cum a ajuns în relații de afaceri cu personaje din sfera de interese internaționale și, în cele din urmă, cum și-a consolidat această putere. Așa că, mai presus de Statul Paralel e Statul Plecat, pe care Dragnea l-a exersat de-a lungul vremii în relațiile sale cu personaje controversate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Coregraful Mihai Petre vine la Alexandria

Următorul articol

Ingineriile financiare ale lui Dragnea, prin ochii fostului șef ANAF, Gelu Diaconu

Cele mai recente articole de Din culisele politice