În Alexandria funcționează de ani buni un restaurant, fără autorizație, deschis de unul dintre prietenii apropiați ai primarului Victor Drăgușin. Evident, sunt și oameni care cunosc aceste aspecte, așa că i-au adus la cunoștință realitatea aceasta dureroasă chiar lui Victor Drăgușin care, în calitate de primar, n-a avut nicio problemă în a închide ochii la această speță care reliefează, în toată splendoarea ei, corupția de factură pesedistă. Acum, organele de cercetare penală se apleacă, pentru prima oară în ani întregi, asupra acestei afaceri sordide.
Plângerea la DNA
Sunt numai câteva luni de când un cetățean din Alexandria a trimis către Direcția Națională Anticorupție o plângere pe marginea “faptelor de corupție ale primarului municipiului Alexandria, Victor Drăgușin”.

Redăm câteva elemente din conținutul acestei sesizări ajunse recent sub lupa procurorilor: “Domnul primar Drăgușin protejează de 12 ani, de când este primar, un restaurant („Casa PaPaCip”), situat în Alexandria, pe strada Cuza Vodă. (…) Acest restaurant funcționează ilegal din anul 2005, fără niciun fel de autorizație de construcție. Acest restaurant a funcționat sub societatea comercială S.C. Comland SRL din anul 2015, asociat unic Bragadireanu Anton Vili, care în urma unei condamnări de 2 ani cu suspendare cedează acțiunile socrei lui, Baltă Mariana, până în anul 2014, când aceasta a fost declarată în instanță, dizolvată. Din anul 2010 până în anul 2017, restaurantul funcționează ilegal, având ca proprietar pe doamna Dabu Oana, restaurant cumpărat printr-o factură falsă, neînregistrată, prin care vânzătorul Baltă Mariana vinde inclusiv curtea interioară, fără niciun drept. Din anul 2014, proprietar al spațiului este SC Mayland Stule București, cu asociat Dabu Oana, nepoată a domnului Vili Bragadireanu, care are ca punct de lucru Restaurantul, care care funcționează conform Registrului Comerțului încă din 2010 în acel spațiu, fără nicio autorizație de construcție. În ianuarie 2015 obține în mod ilegal o autorizație de construcție, deoarece acolo existau spații construite ilegal de Bragadireanu Anton Vili.”
Am verificat și noi la ce autorizație obținută ilegal se referă autorul sesizării la DNA și am descoperit că se referă la autorizația nr 1 din 6 ianuarie 2015, care susține că acolo funcționează nu un restaurant și o pensiune (cum e realitatea), ci un spațiu dedicat “realizării de spații de prezentare și desfacere flori, depozit și magazie”. Deci în acte, restaurantul în cauză este un spațiu de prezentare a florilor, cu magazie și depozit.

Primăria Alexandria, condusă de prietenul lui Bragadireanu, și anume Victor Drăgușin, nu a încasat ani la rândul niciun fel de impozit de pe urma restaurantului și pensiunii construite pe lângă lege. Lui Victor Drăgușin i s-a atras atenția în mod repetat asupra stării confuze în care se găsește restaurantul prietenului său în raport cu statul român. Și nu doar verbal, ci și în scris, după cum veți vedea în cele ce urmează.
“Deși domnul Drăgușin a fost înștiințat că respectivele clădiri au fost construite și pe domeniul public, el nu a luat nicio măsură. Conform raportului de expertiză tehnică din dosarul 8564/40/2011 de la Judecătoria Alexandria, raport executat de expertul Laurențiu Popescu, dar și angajat la Primăria Alexandria, spațiul ocupat care rezultă din raport este 24 mp, dar în realitatea este mai mult. De asemenea, am de la Cartea Funciară situația prin care se dovedește că la acea adresă nu exista nicio construcție, ci doar o mică casă bătrânească, care de fapt fusese demolată de Bragadireanu Vili.”

“Vă rog să dispuneți demolarea restaurantului”
În anul 2014, Serviciul Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale primea repetate plângeri de la vecini ai restaurantului incriminat, prin care se aducea la cunoștința autorităților situația de ilegalitate. Este cazul Iulianei Nica, o fostă coproprietară a imobilului din strada Cuza Vodă, nr.31. Aceasta semnala următoarea stare de fapt:
“La data de 20 ianuarie 2014, prin Sentința Civilă nr 25, S.C. Comland SRL a fost radiată de ORC și, în consecință, Contractul de Închiriere nr 11285, încheiat între mătușa mea decesată și S.C. Comland SRL Alexandria, prin administratorul său, Bragadireanu Anton Vili, devine nul. În momentul de față pe proprietatea noastră funcționează ilegal S.C. Maylandstyle SRL. Menționez că aceasta nu deține niciun contract de închiriere pentru terenul ocupat de restaurantul PaPaCip, nu plătește chirie, nu deține autorizație de construire și, în consecință, vă rog să dispuneți demolarea restaurantului. Noi, proprietarii, am făcut numeroase petiții către dumneavoastră, cât și către alte instituții ale statului, prin care v-am înștiințat faptul că restaurantul nu deține autorizație de construire și că a fost ridicat fără acordul nostru. Precizez că noi plătim impozitul pentru casa bătrânească și terenul aferent, deși casa nu mai există de peste trei ani, iar chiriașul nu plătește nimic pentru clădirile ridicate pe terenul nostru”

În luna aprilie a aceluiași an, și Victor Drăgușin primea o petiție similară. Dar, pentru că la mijloc era prietenul lui, Vili Bragadireanu, n-a făcut nimic pentru a repara nedreptatea la care erau supuși proprietarii terenului în cauză și nici pentru a-și determina prietenul să intre în legalitate.
Poliția Locală a verificat, însă, cele semnalate și, cu semnătura directorului executiv de la vremea aceea, Eugeniu Hainagiu, adduce la cunoștința coproprietarei următoarele aspecte:

“În urma verificărilor efectuate pe teren de către inspectorii Serviciului Disciplina în Cobstrucții din cadrul Poliției Locale Alexandria la adresa Cuza Vodă, nr.31, pentru construcția executată de către dl. Bragadireanu Anton Vili fără autorizație de construire a fost întocmit procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor și s-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire în termen de 90 de zile. ”
Așa cum am arătat și mai sus, în 2015, noua firmă a lui Bragadireanu, trecută pe numele unei rude, obține o autorizație, dar nu pentru un restaurant sau pensiune, respectând realitatea, ci pentru un spațiu de prezentare flori cu magazie și depozit.
Situația s-a perpetuat în aceeași termeni confuzi, iar 2017, la adresa respectivă funcționează, tot ilegal, firma fiului lui Bragadireanu, asociat unic al Stef’s Team SRL, societate care, în acte, figurează ca firmă de catering pentru evenimente, nu ca spațiu pentru prezentarea florilor, așa cum scrie în autorizație.
Asta a dus la revolta extremă a vecinilor, astfel că Direcția Națională Anticorupție a intrat în posesia unor acte care demonstrează toate cele precizate mai sus. În acest moment, Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman are în lucru un dosar penal cu numele lui Victor Drăgușin în el, pentru că, în calitate de autoritate locală, a permis, pe bază de favoritisme și prietenii, funcționarea ilegală a unui restaurant, excluzându-l de la plata impozitelor, deși același prieten a furnizat locuitorilor Alexandriei sarmale de 13.000 de euro cu ocazia Centenarului.
Când prietenia și banii fac casă bună
Furnizarea de mâncare pentru evenimente publice în Alexandria se împarte, aproape fără excepție, între cei doi buni prieteni ai lui Victor Drăgușin, deținători de afaceri în domeniul alimentației publice, Vili Bragadireanu și Florin Roșu. Alți furnizori de mâncare nu mai există în oraș, din punctul de vedere al primarului Drăgușin.
Așa că era normal ca de sărbătoarea Micii Uniri din acest an să fie un prilej pentru Drăgușin de a hrăni populația cu sarmale, pentru a marca un punct electoral. Așa că și-a contactat prietenul de la S.C. Stef’s Team SRL și i-a propus o nouă pleașcă din bani publici, constând în achiziționarea (directă, cum altfel?) a 2000 de porții de sarmale calde. Achiziția în SEAP s-a făcut la doar două ore de la publicarea anunțului.

Și de Centenar, lui Bragadireanu i-a mers bine, după ce a vândut orașului sarmale de 13.000 de euro.

Și atunci municipalitatea a mers pe varianta achiziției directe (că licitațiile sunt enervante) a 5000 de porții de sărmăluțe (o porție conținea 3 sarmale, afumătură și varză murată), precum și a caserolelor de plastic necesare. Valoarea achiziției directe s-a ridicat la 60.000 de lei, adică 12.878 euro, o sumă frumușică pentru S.C. STEF’S Team SRL.
[…] Citește și: EXCLUSIV! “Afacerea Pa!Pa!….Cip” – Dosar penal pentru Victor Drăgușin, după… […]