Monica Vasilescu
36 de elevi din șase țări francofone (Albania, Armenia, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova și România), care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei, vor participa la cea de-a treia ediție a Olimpiadei internaționale de franceză pentru Europa Centrală și de Est organizată, anul acesta, în Armenia.
România a fost deschizătoare de drumuri pentru acest proiect comun, în care, pe rând, cele șase țări implicate vor fi gazdele organizării olimpiadei de limba franceză. Inedit este faptul că pregătirea elevilor se face în județul nostru, fiind pentru prima oară când Teleormanul este gazda unei pregătiri de asemenea amploare. Marți au sosit, în Teleorman, premianții din mai multe județe ale țării, care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Limba Franceză din Armenia, în perioada 25-30 septembrie 2017.
Potrivit organizatorilor, aceasta este a treia ediție. Prima a fost organizată de România, la Cluj, în 2015, a doua la Lovech, în Bulgaria, 2016. Pregătirea se desfășoară la Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria, coordonatori principali și foarte buni organizatori fiind profesorii Angela Lepădatu (inspector de specialitate limbi moderne în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Teleorman) și Ion Fărcășanu, cel din urmă făcând parte din lotul olimpic organizatoric încă din anul 2009. Mai sunt implicați și alți îndrumători din afara județului, printre care: inspector la ISJ Prahova – Tiberiu Lazăr, inspector în cadrul Inspectoratului Școlar al municipiului București – Clementina Anghel și inspector în Ministerul Educației pentru limbi romanice – Manuela Delia Anghel.
Din lotul României fac parte șase elevi, care se pregătesc intensiv, opt ore pe zi. Dintre aceștia, trei sunt de nivelul B1 și trei de nivelul B2. Niciunul nu provine din Teleorman, anul acesta, deși județul nostru are premise bune pentru viitor, Daria Burtea fiind una dintre olimpicele de podium. În total, 36 de copii își vor întrece forțele în Armenia. După câteva zile de pregătire, oaspeții au avut parte de o premiere și un spectacol cu muzică și dansuri franțuzești tradiționale și teatru. Au fost premiați inspectorii din țară și copiii veniți la pregătire pentru olimpiadă. ”Ne-am organizat pentru a le oferi copiilor toate condițiile optime de învățare, astfel încât să ne menținem locul de lideri, pentru că România a avut rezultate remarcabile mereu, mai ales că inițiativa acestui proiect aparține țării noastre”, a declarat profesorul de limba franceză și unul dintre organizatorii evenimentului – Ion Fărcășanu.