Plangerea formulată de Eugen Coman

Eugen Coman a pierdut procesul cu ziarul Liber în Teleorman. Directorul APIA a cerut în instanță ”interzicerea publicării articolelor privitoare la persoana sa”!

în Actualitate/Actualitatea politică/Din culisele politice

Monica Vasilescu

Nu ne mai miră de mult timp inepțiile unor persoane care ocupă funcții importante în instituțiile publice ale statului român (în majoritatea lor, cu ajutorul partidelor, nu pentru că sunt genii). De când deputatul Valentin Boboc ne-a chemat la bară pentru o bârfă și fosta șefă de la Protecția Copilului Teleorman – Rodica Miloș ne-a dat în judecată pentru apelativul ”Ceaușeasca” ne-am cam dat seama că importanții zilelor noastre nu prea au fost deranjați de presă la modul real, iar imprudența unui ziar, de a publica mai mult decât se scrie în comunicatele de presă, nu este întotdeauna bine primită. Ca atare, și Eugen Coman, directorul APIA Teleorman, s-a simțit lezat de informațiile apărute și s-a gândit că ar fi mai bine să ne închidă gura o vreme. Considerând că ziarul Liber în Teleorman a început o campanie denigratoare la adresa lui, întrucât a scris câteva articole despre activitatea sa în cadrul instituției, Coman a cerut ordonanță președințială prin care a vrut ”interzicerea publicării articolelor privitoare la persoana sa, în calitate de director APIA Teleorman”, încălcând, astfel, Constituția și dreptul la liberă exprimare, nemaivorbind despre intenția de cenzură…
”Abuzez, deci conduc! Cum s-a transformat APIA Teleorman în plantația lui Eugen Coman”, ”Cum l-a făcut APIA Teleorman (ne)om pe Eugen Coman”, ”Jonglerii necurate la APIA Teleorman. Directorul Eugen Coman dă cu banii pe geam și cu flit legii”, acestea au fost câteva dintre titlurile care l-au înfuriat pe șeful agenției de plăți și intervenții în agricultură astfel încât a dat în judecată publicaţia şi a depus plângere la Tribunalul Teleorman, cerând emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanța ”să oblige pârâții să nu mai publice în ziarul Liber în Teleorman, în niciuna dintre edițiile sale, indiferent de format: pe hârtie, online, pe site-ul propriu al ziarului, precum și postări pe Facebook, Twitter, Google etc. a niciunui articol cu privire la subsemnatul, în calitate de director al APIA Teleorman, până la soluționarea definitivă a dosarului civil nr. 777/87/2017, care este înregistrat pe rolul Tribunalului Teleorman. Solicit ca judecarea cauzei să se facă fără citarea părților, iar executarea să se facă fără somație și fără trecerea vreunui termen”.

În cererea amintită, a doua de acest gen înregistrată vreodată în Teleorman (prima a fost a lui Liviu Dragnea, în anul 2008, când solicita instanței interzicerea apariției unui ziar), Eugen Coman și-a făcut și un fel de autoportret, considerând că i s-a adus atingere reputației, onoarei și demnității sale. În sfârșit! Cu toate lamentațiile pe care le-a putut include, plângerea nu a avut efectul aşteptat de Eugen Coman. Instanţa sesizată a respins cererea ca nefondată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare. Urmează procesul din luna octombrie, în care directorul APIA ne cere daune morale în valoare de cinci miliarde de lei. Până atunci, îi amintim sau îi facem cunoscut, dacă nu a aflat încă, Art. 30 din Constituția României – Libertatea de exprimare, pentru ca pe viitor să nu mai dea bani degeaba avocaților.

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă. (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii. (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată. (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării. (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

Plangerea formulată de Eugen Coman

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*