Eu pe cine votez? – Petrică Pârvu, primarul unei cauze câștigate

în Actualitatea politică

petricaCarmen Dumitrescu

În perioada care urmează, mulți ne vor solicita încrederea. Dar, înainte de a le-o acorda și de a le permite accesul liber la banul public, ar trebui să știm exact cu cine avem de-a face. Nu de alta, dar să nu ne mai trezim cu agenți de pază turmentați și taximetriști cu vocația răspunderii în funcții la care noi nici nu visăm. Așa că, în edițiile care vor urma, ziarul Liber în Teleorman vă va prezenta candidații partidelor la principalele funcții administrative din orașul și județul dumneavoastră, în speranța că veți ștampila buletinul de vot în perfectă cunoștință de cauză.

Ca și Victor Drăgușin, Petrică Pârvu nu are adversar. Nici la Zimnicea și nici în altă parte a Teleormanului. Calitatea fundamentală a lui Pârvu e aceea că el nu și-a intrat niciodată prea bine în pielea politicianului, așa că a mizat pe faptul că sunt destui politicieni în jurul lui ca să-și permită să fie om. Nu e prima oară când discutăm despre modelul de primar “Petrică Pârvu”. De ani întregi, omul pleacă pe jos de acasă și până la primărie, că lui nu-i trebuie mașină de serviciu decât pentru deplasările în afara localității. Și, pentru el, drumul către birou înseamnă cam două ore de audiențe cu oamenii. În fiecare zi! Pârvu nu se teme de microbi, nu se ferește să se apropie de oameni, nu se spală pe mâni după ce salută bătrânii și n-are probleme de comunicare. La el, cuvintele au doar un sens propriu. Ce spune, aia face și nu se teme niciodată de consecințe. Petrică Pârvu e pesedist. Dar, în general, nu pare. Vorbăria multă și de prost gust nu-l caracterizează, nu-și bârfește colegii și nu povestește niciodată nimic din culisele vieții de partid. Dimpotrivă! Atunci când îl întrebi de politică, el îți spune ce-a mai reparat pe la spital, ce străzi a mai asfaltat și ce proiecte cu fonduri externe mai vrea să acceseze. În realitate, județul Teleorman are un singur primar în adevăratul sens al cuvântului și el se numește Petrică Pârvu. Restul sunt doar politicieni. E adevărat că Zimnicea e un oraș sărac și că de când s-au precipitat lucrurile în viața lui Ioan Niculae, lucrurile par să meargă din ce în ce mai rău pentru oamenii de acolo. Locurile de muncă se împuținează, iar sărăcia e în creștere alertă. Cumva, efectele situației lui Niculae se vor propaga sigur și asupra lui Petrică Pârvu în campanie. Dar adevărul e că, în acest moment, opoziția n-are pe nimeni în măsură să-i țină piept. Și probabil va mai trece multă vreme până când Pârvu își va face griji pentru fotoliul de primar. Asta dacă nu va obosi și va dori singur să se retragă din povestea primăritului peste patru ani. Dar, momentan, Pârvu rămâne unul dintre cei mai răsăriți primari ai județului și unul dintre cei mai agreabili oameni cu funcție pe care noi am reușit să-i cunoaștem. De aceea, e un real motiv de bucurie acela că dintre candidații pentru cea mai importantă funcție din Zimnicea, Petrică Pârvu rămâne vârful de lance. E drept că e pesedist, dar atunci când un pesedist redevine om, îi poți tolera până și echipa din spate. În plus, având în vedere că nici noi nu știm numele contracandidatei, nu credem că există vreun motiv pentru care să se simtă Pârvu implicat în vreo competiție. El poate concura, în cel mai fericit caz, cu sine însuși. Și probabil că va câștiga, pentru că până acum s-a dovedit a fi primarul cauzelor câștigate.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

3 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*