Eu pe cine votez? – Pe Drăgușin e scris “Victor(ie)”

în Actualitatea politică

dragusinCarmen Dumitrescu

În perioada care urmează, mulți ne vor solicita încrederea. Dar, înainte de a le-o acorda și de a le permite accesul liber la banul public, ar trebui să știm exact cu cine avem de-a face. Nu de alta, dar să nu ne mai trezim cu agenți de pază turmentați și taximetriști cu vocația răspunderii în funcții la care noi nici nu visăm. Așa că, în edițiile care vor urma, ziarul Liber în Teleorman vă va prezenta candidații partidelor la principalele funcții administrative din orașul și județul dumneavoastră, în speranța că veți ștampila buletinul de vot în perfectă cunoștință de cauză.

Drăgușin are un nume predestinat. El n-a cunoscut până acum înfrângerea, așa că se află pe un trend periculos. Nu de alta, dar maturizarea, indiferent dacă ea e socială, politică sau personală, nu se poate produce pe deplin decât în condiții de confruntare cu eșecul. Poate tocmai de aceea, ultimul an ne-a arătat un Drăgușin schimbat, ofensiv, adeseori agresiv și niciodată pe deplin calm. Lui îi vine din ce în ce mai greu să se confrunte cu argumentele critice, fiind de-a dreptul coleric chiar și în fața anonimilor care îl declară prefăcut sau incompetent. Un om matur nu răspunde agresivității unor “nimeni pe lume” și nici nu se dă de ceasul morții pentru niște critici banale. Dar, una peste alta, Drăgușin s-a dovedit a fi un politician bun. Anii care au trecut peste el l-au educat să fie atent la detalii și să-și calculeze bine mutările strategice. Așa că n-o fi el atât de priceput la șah ca Titirișcă, dar în politică și administrație sigur se mișcă mai bine. Pentru noi, cei care urmărim de pe margine acțiunile politice, Drăgușin rămâne un fel de Petrică Pârvu. “Un fel de”, pentru că, spre deosebire de Pârvu, Drăgușin a uitat să meargă pe jos și să discute deschis cu oamenii, fie ei critici sau pupincuriști. În esență, însă, oamenii, în majoritatea lor, îl apreciază. Și pentru că nimeni n-a venit până acum cu vreo variantă mai bună decât el pentru fotoliul de primar al Alexandriei, Drăgușin n-are motive reale să-și facă probleme că ar experimenta anul acesta prima înfrângere din viața lui. Desigur, așa cum el însuși a mărturisit și așa cum susțin și niște “prieteni” pe la colțuri, campania asta îi dă unele bătăi de cap actualului primar de Alexandria. Se aude că adversarii politici ar măslui un plan diabolic, prin care să-l decredibilizeze în ochii oamenilor. Noi nu credem în această variantă de lucru a Opoziției (și dacă ea se va dovedi viabilă, o vom taxa dur), însă chiar și cel mai negru scenariu din mintea lui Drăgușin nu va face oamenii care îl apreciază să-și reconsidere radical opțiunea. Drăgușin arată ca un primar, vorbește ca un primar, muncește ca un primar și greșește ca un primar. Deci are vocația funcției de primar. De asta nici nu visează la funcții mai înalte și nici nu vrea să fie șeful pesediștilor teleormăneni, deși ar fi singurul în stare să-și asume rolul de lider la momentul acesta.
Victor Drăgușin este inginer, absolvent al Institutului Politehnic București, licențiat în tehnologii neconvenționale, fost membru al unei trupe de teatru studențesc și masterand în Administrație Publică Europeană.
Până una alta, Drăgușin rămâne unul dintre cei mai longevivi primari ai Alexandriei și, din păcate pentru Opoziție, acestuia nu i se va identifica adversarul prea curând. Singura cale de a pierde alegerile este aceea de a nu candida. Dar noi credem că Drăgușin își cunoaște potențialul, în ciuda micilor momente colerice, și înțelege că politica e un domeniu mizerabil în care a ales să intre cu bună știință și trebuie să-și asume și unele efecte adverse. Dar ele pot fi depășite ușor cu răbdare și… ceai de mușețel.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

 1. Felicitari! bun articol…
  Din pacate c-am asa stau lucrurile pentru orasul Alexandria, cu un primar care:
  – nu a adus investiti sau investitori in oras;
  – nu a creat locuri de munca pentru tineri;
  – risipeste banul public sistematic in schimatul de borduri, bancute, cosuri de gunoi si asfalt;
  – proiectele cinematograf, parc padurea vedea, parcari subterane etc au ramas la stadiul de SF-uri ( felicitari oricum pentru strategia avuta! in an electoral toti trebuie sa lucreze cu drag si spor sa fie vazuti de alegatori si dupa liniste);
  Sa mai castige inca un mandat, deoarece nu are contracandidat, opozitia PSD-ului in Alexandria este una destul de slaba si fragila din moment ce si-au ales candidatul la primarie din partidul care era pe cale de disaritie ( toti stim ca PDL era Basescu), iar alt candidat la primarie nu se mai anunta!
  Cu ce a gresit alexandreni sau Alexandria! sa ramana la statutul de oras linistit si exportator de tineri pentru orasele mari si strainatate. Eu cred ca linistea asta dauneaza grav acestui oras!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*