liberinteleorman.ro

”Este rău să fim asociați cu masoneria. Suntem două asociații total diferite” – Interviu cu guvernatorul Rotary – Petrișor Diculescu

4 iunie 2015

Monica Vasilescu

petrisor diculescuA fi rotarian este un privilegiu, fără doar și poate. Cei care privesc din afară ar putea spune că este și un mister, dar rotarienii nu agreează această etichetă, neavând nimic de ascuns, după cum am aflat de la guvernatorul districtului 2241 România și Republica Moldova – Petrișor Diculescu. Prezent la Alexandria pentru a se întâlni cu aceia care au la rever insigna minusculă în formă de rotiţă, cârmuitorul actual al organizației a povestit, într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman, că vizita oficială Rotary de săptămâna trecută, în terminalogia lor, înseamnă un timp la dispoziţia guvernatorului în care prezintă noutăţile legislative care au apărut în urma training-ului ce se face la San Diego, vorbind, în acelaşi timp, despre anumite proiecte şi programe districtuale pe care trebuie să le cunoască şi membrii cluburilor pentru a se înscrie pe linia normală de a participa şi de a face o muncă efectivă în folosul comunităţilor lor. Guvernatorul, medic de profesie (a intervenit pentru spitalul din Balaci în urmă cu ceva ani), a detaliat lucruri și fapte din adunarea Rotary Club Alexandria, dar și alte aspecte legate de Rotary International, a cărui deviză este: ”a servi mai presus de sine”.

Reporter: Spuneți-ne, pentru început, care este motivul prezenței dumneavoastră în Alexandria?

Petrișor Diculescu: Acum are loc vizita oficială a guvernatorului la Clubul Rotary din Alexandria. Este obligația guvernatorului ca în fiecare an să-și viziteze cluburile, obligație care se practică de 110 ani în toată lumea. Este prima grijă a celui care devine guvernator. Nu înseamnă că e o vizită de control sau de bilanț. Ea vine să informeze clubul cu noutățile discutate la seminarul nostru de pregătire, pentru că guvernatorii au un seminar de pregătire la San Diego, iar informațiile care vin direct de la sursă contează foarte mult pentru cluburi.

Reporter: Ce presupune întâlnirea din capitala Teleormanului?

Petrișor Diculescu: Mă întorc în timp cu un an și jumătate și îmi aduc aminte că primul președinte chinez al Rotary Internațional lansa o temă frumoasă, așa cum se face în fiecare an. Sloganul acestui an este ”Aprinde lumina Rotary”. Le spun cum s-a ajuns la această temă, ce înseamnă metaforic, ce trebuie să facă în comunitate pe marginea acestei teme. Practic, suntem undeva la sfârșitul mandatului meu, la 1 iunie ne schimbăm, am avut deja conferința pentru darea de seamă a guvernatorului.

Reporter: Rotarienii sunt cunoscuți, în principal, pentru actele lor de caritate, dar și pentru discreție, fapt care le-a atras tot timpul o imagine de organizație obscură. Aveți ceva de ascuns?

Petrișor Diculescu: Nu avem absolut nimic de ascuns. Chiar și faptul că ne întâlnim în localuri publice demonstrează asta. Ideea aceasta vine dintr-o istorie, dintr-o confuzie, mai degrabă. Până la 1927, ne-am confundat cu masoneria. De aici a pornit tot acest lucru și presa, că trebuie să dau vina pe presă, fiindcă sunt principalii răi care ne-au făcut acest deserviciu, a alimentat această disceție. Deși nu este vorba de nicio discreție. Noi chiar avem nevoie de imagine, pentru că suntem ca orice structură, suntem cel mai bătrân ONG din lume, ne bazăm pe ”found raising”. Iar dacă nu avem cine să ne facă imaginea, de unde găsim sponsori să ne ajute cu fonduri? Numai acest argument ne scoate din sfera discreției. Noi trebuie să avem o imagine, una bună, bineînțeles, și să fim apropiați de comunitate.

Reporter: Este bine sau e rău că lumea vă asociază cu masoneria?

Petrișor Diculescu: Este rău. Suntem două asociații total diferite, nu avem nimic în comun, decât o istorie până în 1927, la americani. De atunci, de când a fost o convenție la Havana, s-a stipulat și a oficializat că nu avem nicio treabă cu masoneria. Iar din 1989 au intrat și femei. La ora actuală, 24% sunt femei. În districtele noastre tendința este de creștere.

Reporter: În organizație primiți profesori, ingineri, medici, dar și politicieni. Îi selectați în funcție de partidul din care provin?

Petrișor Diculescu: Dacă e rotarian și ajunge în politică suntem obligați să-l păstrăm. Dar dacă e politician și vrea în Rotary, noi ne gândim de două ori până facem pasul. Pentru că s-a demonstrat că oricât de bun prieten ai fi, când ești la partide diferite se poate transforma în antipatie în interiorul clubului.

Reporter: Ați avut situații de genul acesta?

Petrișor Diculescu: Am avut. Vă dau și un exemplu. Cernavodă. Erau șase și au devenit consilieri din diferite partide. Și nu au trecut două luni și au început neînțelegerile. Deci, nu este recomandat.

Reporter: Ne puteți dezvălui câteva reguli interne ale organizației?

Petrișor Diculescu: Manualul de procedură al Rotary are 762 de pagini și a fost creat acum 104 ani. Are câteva lucruri esențiale, iar ele sunt unanime.

Reporter: Cunoașteți situația politică a județului Teleorman?

Petrișor Diculescu: Nu. Absolut deloc. Dacă n-ar interesa și acest aspect, ar fi pentru noi o chestie gravă, cel puțin pentru conducerea districtului.

Reporter: În ce acțiuni v-ați implicat în ultima vreme?

Petrișor Diculescu: La ora actuală, cea mai mare acțiune se numește ”Salvați inima unui copil”, care a pornit de la Pitești. Se nasc foarte mulți copii cu malformații cardiace. În România nu pot fi operați. S-a găsit o soluție, în parteneriat cu un district din Israel, de a fi operați la Spitalul Bolson. Ei nu puteau să opereze decât 15 copii pe an și până la urmă am ajuns la concluzia că nu rezolvăm nimic, dintr-o mie, câți se nasc, iar 500 trebuie operați în primul an de viață. Noi, în România, nici nu aveam meseria. Deci, nu exista în nomenclatorul de specialități medicale: chirurgie cardiacă pediatrică. A fost un efort ca să o creăm, ne-a ajutat și Raed Arafat, care e rotarian, după care prima echipă a fost școlarizată la Bolson, Israel. S-a întors la spitalul ”Grigore Alexandrescu” și e aptă să înceapă activitatea. Așteptăm dotările, care trebuie să vină în centrul de excelență chirurgie pediatrică. Am semnat un protocol, pe cinci ani, cu Universitatea ”Carol Davila” din București, pentru a pune bazele școlii de chirurgie cardiacă pediatrică din România. Organizăm peste două săptămâni două simpozioane mari, cu toți neonatologii din țară, cursurile sunt plătite de Rotary, pentru a depista din timp aceste malformații cardiace.

Reporter: Care este percepția dumneavoastră asupra acestei lumi?

Petrișor Diculescu: Este o întrebare foarte filosofică. Eu cred că trebuie să se schimbe. Noi, voi, în general societatea civilă, trebuie să facem ceva. Pentru că dacă ne uităm în întreaga lume problemele financiare și sociale, pe care văd că politicienii nici nu au de gând să le rezolve, merg într-o perspectivă care nu e bună pentru rasa umană. Dacă nu facem ceva, și cât mai repede, nu știu unde vom ajunge în următorii ani.

Reporter: Pot rotarienii să schimbe în bine lucrurile?

Petrișor Diculescu: De ce nu? Hai să ne gândim că un milion două sute de rotarieni, câți sunt în lume, că devin la un moment dat lideri în comunitatea lor. Și tocmai asta este cerința Rotary Internațional: implicarea în societate. Noi am stat până acum puțin deoparte. Sunt țări în care ONG-urile au un rol în promovarea legislativă, în sensul că dacă o organizație nu este de acord cu o lege, ea nu trece în Parlament.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

  1. Pacat ca nu i s-a pus si intrebarea: „Credeti in Dumnezeu?”
    Daca ar fi raspuns cinstit, toata lumea si-ar fi dat seama ca, de fapt, sunt masoni (satanisti).

  2. Reporter: Cunoașteți situația politică a județului Teleorman?
    Petrișor Diculescu: Nu. Absolut deloc.

    Petrișor Diculescu: Dacă e rotarian și ajunge în politică suntem obligați să-l păstrăm. Dar dacă e politician și vrea în Rotary, noi ne gândim de două ori până facem pasul.

    prtzzz

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Judocanii de la CSS Alexandria au încă 17 medalii de aur, 13 medalii de argint, 2 medalii de bronz

Următorul articol

Polițiștii din București au pus în executare mandate de percheziție în Teleorman

Cele mai recente articole de Interviu