Eroul jandarm cazut la datorie, sublocotenent (p.m.) MIHĂIŢĂ STEMATE, comemorat

în Actualitate

14689031_1750776571840633_1579074897_oÎn ziua de 14 octombrie, jandarmii teleormăneni au participat la slujba religioasă desfăşurată cu prilejul comemorării Sfintei Cuvioase Parascheva, al cărei hram îl poartă şi biserica din localitatea Troianul, ocazie cu care a fost restaurat şi resfinţit monumentul eroului jandarm Mihăiţă Stemate şi au fost adăugate plăcuţe comemorative cu eroii martiri ai comunei Troianul, căzuţi la datorie în Primul şi Al Doilea Război Mondial.

Am depus o coroană de flori la monumentul eroului nostru, jandarm, prilej cu care i-am cinstit memoria şi vitejia de care a dat dovadă bravul camarad.

În decembrie 1989, în dispozitivul de apărare al Televiziunii Române, se afla şi Unitatea Militară 0563, din care facea parte soldatul Mihăiţă Stemate. Deşi avea doar 19 ani şi fusese chemat la oaste cu doar 3 luni în urmă,  a rezistat eroic timp de 2 zile, fără să fie schimbat din post. În ziua de 24 decembrie, ostaşul Stemate este rănit grav şi internat de urgenţă la Spitalul Militar Central din Bucureşti. După 9 zile de agonie, în care jandarmul s-a zbătut între viaţă şi moarte, în dimineaţa zilei de 3 ianuarie, eroul nostru trece în nefiinţă.

A fost înmormântat în cimitirul localităţii natale, din comuna Troianul, judeţul Teleorman, unde a fost ridicat în cinstea sa un monument intitulat „Plângătoarea”, părinţii, rudele, locuitorii comunei şi camarazii jandarmi teleormăneni de astăzi, păstrându-i o veşnică amintire, se arată într-un comunicat de presă remis de locotenent IACOB Alexandru-Ionuţ, de la Compartimentul Informare, Relaţii Publice și cu Publicul al Jandarmeriei Teleorman.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*