Eroii de carton donează sânge… pe Facebook

în Actualitatea politică

danCarmen Dumitrescu

Nu știm câți dintre politicieni s-au pus vreodată în pielea unui părinte care-și așteaptă copilul acasă, pentru a afla mai târziu că el a ars într-un incendiu. Probabil că foarte puțini… Pentru că altfel nu se explică de ce oamenii ăștia, cică de bună credință, își fac imagine pe seama unor tragedii. Da, e foarte bine să mobilizezi, prin funcția pe care o deții și prin influența publică, oamenii în sensul solidarității! Da, e de bun simț să-ți exprimi public durerea, indignarea sau revolta. Dar nu e deloc în regulă să pretinzi public că ai pus personal umărul la ameliorarea unei drame, când tu erai acolo doar pentru a fi văzut. Binele se face discret. Toată lumea de bună credință știe asta. Dacă dai sânge, o faci discret. Nu trebuie să fie nicio cameră de luat vederi prin preajmă, pentru ca tu să ai ocazia să strigi în toate cele patru zări că ești un bun samaritean. Dragnea, de pildă, modelul tuturor pesediștilor înfocați din Teleorman și nu numai, făcea fapte bune pentru cei din jurul lui fără ca nimeni să știe. Și sunt foarte puțini cei care știu pe câți a ajutat Dragnea într-o tăcere absolută, fără a încerca vreodată să-și folosească faptele bune în scop electoral. Și Dragnea e doar un exemplu, de data asta bun, pe care nimeni dintre cei lăsați în urmă la butoane nu vrea și nu știe să-l urmeze.

Astăzi s-a donat sânge la Centrul de Transfuzii din Alexandria. Majoritatea donatorilor sau a celor care au avut intenția de a dona au fost membri de partid. Nimic rău în asta! Umanitatea trebuie să prevaleze în fața politicului. Doar că, dintre cei care au fost acolo, foarte puțini și-au expus acțiunea pe Facebook. Mulți dintre tinerii prezenți au încercat doar să promoveze acțiunea, nu să-și valorizeze implicarea personală. Și ei sunt de apreciat. Dintre toți, singura care n-a donat, dar și-a pus fapta de bravadă pe Facebook a fost Carmen Daniela Dan. Culmea! În postarea respectivă ea uită să menționeze că, deși a fost acolo, n-a donat sânge. Nu de alta, dar era pe antibiotice de ceva vreme. Și era la mintea cocoșului că prezența ei acolo urma să fie inutilă. Totuși, nu s-a sfiit s-o popularizeze. Imaginea merită orice ipocrizie. Dar uneori mai trebuie să ne și oprim. Și acum era momentul perfect să vedem niște decență la aspiranții de funcții. Acum era momentul să simțim solidaritate la modul sincer și dezinteresat. Nu s-a putut! Așa că noi, proști fiind, stăm pe Facebook și-i privim cum donează sânge imaginar, cum exploatează drame naționale și cum se hrănesc cu niște copii morți. Se poate, însă, și mai rău! Așteptăm, de aceea mărturii publice despre nopțile nedormite ale politicienilor noștri de grija familiilor îndurerate. Și noi îi vom crede. Apoi îi vom vota. Și data viitoare când ne mai mor copiii prin cluburi sau pe străzi vom ști că vulturii pândesc… Cu aripile larg deschise și conștiința atrofiată…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*