Dumnezeu e bun și răbdător! Nu ar putea fi altfel, în condițiile în care Episcopia Alexandriei și Teleormanului funcționează în parametri, în ciuda numeroaselor gafe pe care le tot face. Și e suficient să ne amintim slujba de Paște de la Catedrala din Alexandria, când episcopul Galaction Stângă a ieșit din biserică înconjurat de bodyguarzi, căci se pare că îi e frică de iubirea oamenilor, sau de gardul episcopiei, replică fidelă a gardului mănăstirii Lainici, care a costat suficient cât întreținerea a 100 de copii amărâți dintr-un județ în care se moare de foame. Dar o poveste la fel de interesantă ne-a tăiat calea în comuna Drăgănești-Vlașca, unde remarcasem de mai mulți ani un superb conac boieresc în apropierea primăriei din localitate. Clădirea are aspectul unei case de vacanță a unui suveran și se remarcă prin arhitectură și dimensiuni. Realmente, dacă spunem despre clădirea în cauză că este frumoasă, am spune prea puțin. Căci totul e impresionant acolo. De la detaliile construcției până la revoltătoarea stare de degradare a ei. Și, pentru că ne rodea curiozitatea, am decis să întrebăm oameni din primăria localității care e povestea clădirii. Ei bine, lucrul interesant pe care l-am aflat, printre cele privitoare la istoria fascinantă a locului, este acela că impozantul conac boieresc a fost donat Episcopiei Alexandriei și Teleormanului de fostul primar al localității. Nu știm care era exact planul Episcopiei cu această clădire, dar este cert că în cei mai bine de cinsprezece ani de când o are în posesie, Episcopia a lăsat-o să se degradeze vizibil. De ce? Ei bine, nu am putut afla, iar logica noastră e prea subțire pentru a putea emite vreo explicație coerentă.
Un loc de poveste
În apropierea primăriei din Drăgănești-Vlașca, se poate vedea de pe drumul principal un mic deal, la capătul căruia se ridică o construcție spectaculoasă. Este una dintre cele mai vechi construcții din județ, datând din anul 1908. Inițial, clădirea a fost construită de boierul Mihalache Ionescu, fiind conac boieresc. În anul 1952, clădirea, care era la momentul acela Școală Tehnică Agricolă, a luat foc, iar elevii s-au împrăștiat la alte școli de profil din apropiere. În perioada 1956-1960, ea a fost reclădită în forma în care poate fi admirată astăzi. În vremea aceea, ea era folosită ca sediu al Sfatului Popular al raionului Drăgănești-Vlașca, situație care a durat din 1960 până în 1969. Apoi ea a devenit Casa Agronomului și internat al liceului din localitate, pentru ca prin anul 2000, primarul localității, pe numele lui Petre Ivan să ia decizia șocantă de a dona clădirea și toate anexele ei Episcopiei Alexandriei și Teleormanului. Motivul care l-a determinat pe fostul primar să fie atât de generos cu Biserica scapă și astăzi înțelegerii comune, însă marea nemulțumire a localnicilor din comună este alta: de când și-a primit darul, Episcopia l-a lăsat să se degradeze de la un an la altul, ca și cum ar fi fost vorba despre vreun nimic. În fapt, construcția are nu doar frumusețea ei specială, ci și un mare bagaj istoric, pe care puțini îl mai apreciază. El păstrează memoria unui trecut al puterii și educației, dar și o întreagă paletă de amintiri despre o lume dispărută. Evident, asta nu-l mișcă în niciun fel pe marele iubitor de istorie, Galaction Stângă, deși, din acest punct de vedere, chiar ne-am fi așteptat ca măcar el să prețuiască valoarea istorică inestimabilă a locului, dacă nu și frumusețea lui ieșită din comun. Ei bine, se pare că l-am supraestimat și din acest punct de vedere.
Un viitor incert pentru un trecut irepetabil
Tezaurul istoric de la Drăgănești-Vlașca e, de departe, inestimabil. Însă, de când e în proprietatea Bisericii, el are un viitor incert, care duce mai mult spre degradare decât spre restaurare. Evident, e greu de înțeles de ce Episcopia nu a luat în anii aceștia altă măsură decât aceea de a pune țiglă pe acoperișul fostului conac, dar putem doar presupune că episcopul are destule proprietăți la îndemână, pentru a nu se crampona de darul primit de la primarul din Drăgănești-Vlașca. Totuși, actualul primar, Ciprian Ciuperceanu, consideră că nu e normal ca un asemenea bun al comunității să ajungă pe mâna Bisericii, care nu înțelege că are și o responsabilitate față de comunitate. Așa că și-a propus să încerce să recupereze în instanță proprietatea comunei, pentru a o transforma într-un loc de utilitate publică. Nu știm dacă va avea noroc în sensul acesta, dar ne dorim ca dorința să i se concretizeze, pentru că lăcomia Bisericii trebuie contracarată într-un fel. Să nu uităm nicio secundă că Episcopia Alexandriei și Teleormanului este una dintre cele mai bogate din țară, cu 250.000 de euro încasați doar în anul 2015 și unul dintre cei mai importanți proprietari de imobile din județ! Așa că putem presupune, fără teama de a greși, că Episcopia nu are ce face cu fostul conac boieresc de la Drăgănești-Vlașca! Însă oamenii din localitate au nevoie de el. La fel cum și noi, cei care iubim Teleormanul, nu suportăm ideea ca istoria lui să fie lăsată în paragină, pe fondul indiferenței unora. Fie ei chiar și episcopi…