liberinteleorman.ro

Editză nu uită

21 mai 2015

Cristi Chiriță

În cârca liderilor politici locali sau naționali se cațără diverse agățătoare ale căror singure merite sunt epiderma de catifea a limbii, în momente în care șeful simte nevoia de o mângâiere în dos sau vigilență în a aduna de pe sacoul boss-ului o scamă nedorită sau firul de păr blond al amantei rămas pe gulerul cămășii de cu seara precedentă. Acești băieți se insinuează în primării, prefecturi, consilii județene, deconcentrate, cabinete de parlamentari. Sunt niște veritabili pitbulli ce ar sfâșia orice intrus care atentează la siguranța liniștii șefului sau la pâinea ce mănâncă gura lor.

Cazuri concrete, Primăria Alexandria. Din iunie 2012, de la ultimele alegeri, aici au fost cinci viceprimari, Dan Popescu, Florică Ică Calotă, Eduard Oprea, Ionuț Neacșu și Lucian Iotu. Dacă despre primul se poate spune că e un domn, neauzindu-se nimic care ar împieta imaginea lui, nicio coterie, iar primii șapte de acasă sunt făcuți cum trebuie, nu la fără frecvență, de restul s-ar putea face multe eseuri pe tema “așa nu”. Băieții au fost docili, ascultători, nu au vorbit mai mult decât le-ar fi stat bine unor inși care deprindeau tainele ABC-ului “paturescian”, au dat discret la gioale altuia care era precum ei în postura de mână dreaptă, au mai strâns ceva firimituri lăsate de boss și așa s-au ridicat mai sus decât vrejul de fasole a lui Jack (sunt sigur că subiectele articolului nu au auzit de această frumoasă poveste, îi trimit la meditații la clasa 0, sigur vor găsi copii care sa-i mediteze).

De departe, cel mai grotesc personaj dintre cei enumarați mai sus e domnul fost viceprimar Editză Oprea. Diminutivul nu e forțat, ci este direct proporțional cu dimensiunea materiei cenușii de care dispune, ceva apropiat de mulțimea vidă. Individ certat cu bunul simț, deranjat de orice referire care aducea în prim-plan dubioșenia studiilor cu care se împăuna, era la un pas să treacă în uitare, nici dracu’ nu și-l mai amintea. Oarecum, societatea alexăndreană uitase un coșmar macabru. Da’, domnu’ s-a simțit lezat de un articol din presă care făcea referire la pasivitatea cu care a tratat niște concetățeni, spun gurile rele, de aceeași etnie cu el la un diferend între primar și respectivii cetățeni pe tema neachitării chiriei la locuințele sociale puse la dispoziție de administrație. Și trâmbițează în dreapta și stânga că nu va uita cele scrise despre el atunci când va sosi timpul reîntoarcerii la ciolan. Serios? Există vreun lider de partid sănătos la cap care ar repeta eroarea de la precedentele alegeri, când a fost pus pe lista de consi(g)lieri locali sau l-au ridicat de dosul mare până-n fotoliul de viceprimar? Să ne spună devreme, să nu avem surprize neplăcute. Pentru că domnul Editză e cartea care i-ar încheia prematur cariera politică de șef.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

3 Comments

  1. o porcarie de articol… in ritmul asta se alege praful de presa din teleorman. pacat, acest a inceput foarte bine, cu subiecte interesante dar, usor, usor, „esenta” s-a pierdut.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Cimitirul Eroilor a primit vizita oficialităților

Următorul articol

R.Tatu o apără pe Dăncilă de muște și… jurnaliști

Cele mai recente articole de Actualitate