liberinteleorman.ro

Editura Humanitas a mutat cărțile lui Relu Voicu de pe uliță… în bibliotecă

17 februarie 2019

Carmen Dumitrescu

Povestea lui Relu Voicu devine din ce în ce mai cunoscută. Și ea e pe cât de simplă, pe atât de frumoasă, pentru că e dovada palpabilă că un om poate schimba totul în jurul lui, dacă e dispus să ofere și să se ofere în numele unei idei. Relu Voicu a văzut, acum ceva vreme, un proiect al unor tineri englezi de a da unor cabine telefonice utilitatea de mini-biblioteci, așa că s-a gândit că el însuși ar putea face un astfel de gest pentru localitatea teleormăneană Scrioaștea. O localitate săracă, unde copiii nu au acces la bibliotecă, la cultură și, în general, la valori. Așa că s-a gândit să scoată periodic cărți pe uliță, pentru a le pune la dispoziția celor mici, luptând în același timp pentru înființarea unor mini-biblioteci sau chiar a unui centru cultural în localitate. O vreme, Relu a luptat singur. În fiecare sâmbătă scotea cărțile pe uliță, dacă era vremea bună, și aștepta copiii la citit.

Apoi, lumea a început să afle despre lupta lui Relu Voicu. Și astfel au apărut primele daruri: cărți, laptop la mâna a doua, numai bun de oferit copiilor cu dorință de carte, rechizite și alte lucruri utile educației. Dar iată că zilele trecute un lucru extraordinar s-a întâmplat: Aurora Liiceanu și Ștefan Liiceanu, reprezentanți ai Editurii Humanitas au aflat și ei despre eforturile pe care Relu Voicu le face, așa că l-au vizitat pe uliță, la Scrioaștea. Și s-au convins personal că acolo, pe ulița comunei teleormănene, se produce un mic miracol: copiii din Scrioaștea încep să audă chemarea cărților. Așa că n-au putut rămâne indiferenți și s-au întors la Relu Voicu cu o… bibliotecă.

Ba chiar mai mult decât atât, la Scrioaștea au ajuns, din partea aceleași edituri mese, scaune, tablă de scris pentru a face lecții cu copiii în condiții decente. Mai mult, a adus familiei Mariei (o fetiță despre care Relu scrie constant) multe cadouri, inclusiv o mașină de spălat. Astfel, casa lui Relu Voicu începe să devină, în sine, un mini-centru cultural, care oferă copiilor din localitate posibilitatea și condițiile adecvate studiului, dar și cărți cu titluri dintre cele mai captivante, astfel încât întoarcerea la lectură să fie una cât mai plăcută.

Proiectul „Cu cărțile pe uliță”, semnat și muncit doar de Relu Voicu, își propune să ofere educație copiilor din mediul rural. Cu atât mai mult cu cât în mediul rural, bibliotecile sunt, în mare parte, nefuncționale. În continuare, Relu visează la un Centru Cultural pentru copiii din localitatea lui, care să cuprindă atât bibliotecă, dar și sală de lecții și sală de teatru. Evident, nu va putea construi singur așa ceva. De aceea, cei care doresc să-l sprijine, încă au posibilitatea de a o face, donând, atât cât pot, în contul: RO93RZBR0000060020432836, deschis la Raiffeisen Bank, pe numele lui Voicu Relu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

La PNL s-a discutat, șoptit, excluderea lui Mara din partid

Următorul articol

Dragnea va da declarații la Înalta Curte pe 18 martie

Cele mai recente articole de Cultură