ECO SUD SA – Drept la replică

în Actualitate

Avand în vedere articolul apărut în data de 15.09.2016, în publicația Liber în Teleorman, cu titlul “Cu toate că nu a îndeplinit targetul UE privind reciclarea deșeurilor, Groapa de gunoi de la Mavrodin ar mai înghiți două milioane de euro”, conține informații tendențioase, incriminatorii, eronate și nefundamentate cu privire la activitatea Depozitului Ecologic Mavrodin. 

Prin prezenta notificare dezminţim în mod categoric toate afirmaţiile insinuatoare care se ‎referă la societatea Eco Sud S.A. cuprinse în articolul sus-menţionat. În plus, considerăm că legăturile pe care articolul le insinuează sunt nefundamentate, având ca scop doar a atrage public și de a mări numărul de cititori. O asemenea asociere ne creează grave prejudicii, cu atât mai grave în contextul planurilor societăţii de dezvoltare economică.

Având în vedere cele menționate, vă solicităm în mod expres ca în termen de 5 zile de la primirea prezentei notificări, să elimiați de pe site-ul publicației Liber în Teleorman, toate articolele care fac referire la societatea noastră și să publicați o dezmințire a informaţiilor publicate, care lezează drepturile şi interesele companiei ECO SUD S.A. şi a acţionariatului său, corectarea acestora pe baza unei documentări jurnalistice profesioniste precum şi prezentarea oficială a unei disculpări în acest sens, pentru care vă arătăm disponibilitatea.

În cazul în care nu veți da curs notificării noastre în termenul mentionat, vom fi nevoiti să ne adresăm autorităților competente, în vederea tragerii la răspundere a dumneavoastră, pentru denigrarea imaginii publice a societății și vom solicita obligarea dumneavoastră la plata de daune-interese cauzate societății noastre, precum și la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de un eventual litigiu.

Pentru respectarea dreptului la imagine al societății noastre, dar în același timp și pentru asigurarea unei informări corecte a publicului potrivit rolului fundamental al presei, considerăm necesare următoarele precizări din partea ECO SUD SA:

  • În replică la citatul “Afacerile cu colectarea și reciclarea deșeurilor sunt extrem de profitabile în România. Și, ca în toate domeniile, și atunci când vorbim de scormonit prin gunoaie se găsesc „băieți deștepți”, care stau în fruntea (sau în spatele) celor mai importante firme de salubritate, societăți care au trecere la politicieni și, desigur, la grupuri de interese. Lorzii gunoaielor au construit imperii în toată țara pe bază de reciclare și nu observă nimeni că suntem îngropați în mizerie la propriu mai mult decât oricând.”

Eco Sud vă reamintește că este doar gestionar al proiectului depozitului Mavrodin, realizat de Comisia Europeană, în colaborare cu Consiliul Local Teleorman. Totodată, trebuie să recunoașteți rolul Depozitului Ecologic Mavrodin, ca singurul depozit care deservește întreg județul Teleorman pentru depozitarea, eliminarea și sortarea deșeurilor provenite de la populație.

  • În replică la citatul “ În Teleorman, o porțiune importantă din colectarea gunoiului este deţinută de ECO Sud, o firmă despre care se spune că este controlată de un italian care are influențe în organizații siciliene. Până la o dovadă concretă în acest sens, cert este că ECO Sud a adus în Teleorman cel mai mare proiect din istoria post-decembristă, al cărui beneficiar a fost desemnat Consiliul Judeţean Teleorman. Sistemul integrat de colectare a deşeurilor de la Mavrodin a umplut multe pagini de ziare, încă de când o astfel de gestiune a gunoaielor se afla la stadiul de proiect. Și când lucrurile păreau a intra pe făgașul normal, după ce depozitarea gunoaielor s-a făcut conform dorințelor inițiatorilor, ”băieții deștepți”, cu o gândire mai mult business decât practică, s-au gândit că, pe lângă gunoi, ar fi bine ca depozitul să mai înghită și niște bani. Cu nemiluita. În toți cei șase ani de ”construcție”, cu sistemul de gestiune s-au cheltuit peste 21 de milioane de euro. Risipa banilor publici nu s-a oprit aici. “

Afirmațiile denigratoare și nefondate, cu privire la presupuse relații ale Eco Sud cu un italian cu influențe în mafia, sunt extrem de grave și persoana responsabilă pentru aceste afirmații trebuie să răspundă pentru acest lucru.

  • În replică la citatul “Pentru că lucrăm cu materialul clientului, conform datelor celor de la ECO SUD, în primii trei ani de la demararea construirii depozitului, cantitatea de deșeuri a fost de aproximativ 220 de ori mai mică decât cea prevăzută, ceea ce determină două aspecte negative: veniturile companiei au fost diminuate în mod artificial și activitatea la acest depozit a fost în pierdere. Totodată, nu au fost realizate țintele stabilite de către Comunitatea Europeană, privind reciclarea deșeurilor produse de populație în cadrul proiectului de management integrat al deșeurilor Teleorman.

Aceste susțineri nu sunt întemeiate pe niciun document sau statistică oficială. Pentru a crea public cititor, ziarul Liber în Teleorman face apel la informații senzaționale, indicând niște cifre fictive, fără nicio susținere practică

  • În replică la citatul„Pentru cei care nu-și amintesc datele problemei, amintim că Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Teleorman”, finanţat prin programul ISPA al Uniunii Europene, are o valoare care se ridică la circa 21,5 milioane euro, din care: 75% contribuţie din fonduri ISPA, 18% contribuţie de la bugetul de stat şi 7% contribuţie a Consiliul Judeţean Teleorman”. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 15 ani şi, potrivit prevederilor acestuia, Eco Sud SRL va asigura “întreţinerea, exploatarea şi repararea construcţiilor, instalaţiilor şi echipamentelor, construcţia celulelor de depozitare nr. 2 şi eventual nr. 3, închiderea celulei nr. 1, instalarea sistemului de colectare a gazelor de depozit la celula nr. 1 şi la celula nr. 2 pe parcursul depozitării deşeurilor, arderea gazelor de depozit rezultate de la celula nr. 1 şi eventual 2 în instalaţia de ardere, primirea deşeurilor menajere şi asimilabile acestora de la operatorul de colectare şi transport judeţean, sortarea şi comercializarea deşeurilor reciclabile, compostarea deşeurilor verzi şi organice şi comercializarea compostului rezultat, respectarea normelor de igienă şi protecţia mediului”. „

Legat de asocierea făcută între finanțarea ISPA și faptul că Eco Sud ar avea anumite prevederi contractuale, menționăm faptul că această asociere a fost făcută tendențios, creând în mod greșit senzația că beneficiarul sumei de 21,5 milioane de euro ar fi fost Eco Sud S.A., fapt total neadevărat. Sistemul integrat de management al deșeurilor din Județul Teleorman este beneficiatul finanțării Uniunii Europene și nu Eco Sud așa cum se dorește a se înțelege din fraza menționată. Eco Sud S.A. deține doar în administrare Depozitul Central Mavrodin.

ECO SUD SA

Prin Avocat

Cristiana Vărășteanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*