liberinteleorman.ro

După decizia CCR, în Teleorman nu mai există persoane în carantină

Decizia Curții Constituționale a României, prin care izolarea și carantinarea au fost declarate neconstituționale, a schimbat datele problemei în plină pandemie. Iar autoritățile locale au fost primele care s-au trezit, peste noapte, că nu mai pot impune reguli pentru protejarea sănătății populației. Efectele nu au întârziat să apară. Foarte mulți oameni s-au plâns în aceste zile pe cale oficială că vecinii și cunoștințele lor nu respectă măsurile de izolare și pun în pericol sănătatea publică. În consecință, singurul lucru pe care autoritățile îl mai consideră util și important de făcut în aceste zile este acela de a trezi conștiința publică. Zeci de polițiști au fost mobilizați pentru a le explica oamenilor că nu e bine să formeze mulțimi și că e important să fie responsabili cu viața lor proprie, dar și cu a celorlalți.

Reprezentanții principalelor instituții publice implicate spun că așteaptă ca guvernul să ia măsuri și să gândească norme corecte, astfel încât oamenii să fie totuși obligați să respecte niște reguli, pentru că situația e una excepțională.

Astăzi, în singurul centru de carantină din județ nu mai erau persoane cazate. Ultimele două au plecat după decizia CCR, dar mai aveau puține zile de stat. Îngrijorarea pare să se manifeste acum în rândul oamenilor din comunitate, care văd cum vecinii și cunoscuții lor, deși întorși din țări cu risc mare de îmbolnăvire, nu mai respect nicio regulă.

Șeful de cabinet al Instituției Prefectului Teleorman, Adelina Sfăt, ne-a declarat că în acest moment autoritățile așteaptă noi reglementări legislative și, tocmai de aceea, continua să monitorizeze situația celor care ar trebui să stea în izolare.

1155 de persoane  au acum recomandare de a rămâne în izolare la domiciliu. Vineri seara, primăriile au fost anunțate de Comitetul Central pentru Situații de Urgență cu privire la această recomandare și li s-au expus riscurile celor direct interesați. A fost un document trimis de comandatul acțiunii. În carantină nu mai avem pe nimeni. În momentul deciziei CCR, mai erau două persoane, una exact vineri trebuia să plece, cealaltă mai avea un pic de stat, dar a plecat în următoarea zi. În momentul acesta, pe numărul Tel Verde, mai degrabă au existat reclamații din partea vecinilor, a cunoscuților. Ei reclamau faptul că persoanele întoarse dintr-un stat cu probleme au început să iasă la poartă, pe stradă. O părere mai degrabă personală e că noi așteptăm să vină alte reglementări legislative și pe acelea să le punem în practică. În momentul acesta, viața își urmează cursul firesc la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Adică, persoanele care au intrat în țară sunt introduse în evidențe. Nu am lăsat totul baltă și, în cazul în care se va reinstitui măsura izolării ca obligativitate, să o luăm de la capăt. Sperăm acum doar ca prin celelalte măsuri întreprinse să nu crească numărul îmbolnăvirilor în județ. Avem acum o acțiune în care e implicată poliția și încercăm să facem oamenii conștienți de riscuri și de importanța măsurilor. Polițiștii au fost în târguri, la piscine, în zone aglomerate, e responsabilitatea mare și încercăm ca aceste măsuri să fie respectate. Nu există o reacție generală a populației. E în funcție de fiecare persoană în parte. Cei care erau reticenți înainte, sunt reticenți și acum.”, ne-a declarat Adelina Sfăt.

La nivelul județului, 170 de polițiști sunt în dispozitiv zilnic. Aceștia trebuie să le spună acum oamenilor că, în ciuda faptului că legea nu îi mai obligă să respecte regulile, ei trebuie totuși să fie responsabili cu propria lor viață. Se pune, însă, problema că trimiterea polițiștilor la domiciliile celor prezumați bolnavi ar periclita starea de sănătatea a oamenilor legii. Totuși, potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Teleorman, contactul acesta al polițistului cu persoanele izolate există încă de la începutul pandemiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Teleorman, Dana Pășu, polițiștii se protejează atunci când pleacă să le explice oamenilor izolați că trebuie să respecte regulile, în ciuda vidului legislativ existent acum.

“Polițiștii teleormăneni acționează încă din luna martie pentru limitarea răspândirii Covid-19, sens în care, la nivelul județului, conducerea I.P.J. Teleorman a dispus măsuri pentru protejarea colegilor noștri, astfel că aceștia sunt instruiți și dotați permanent să poarte echipamentul de protecție (mască și mănuși) și să se dezinfecteze după orice interacțiune cu o altă persoană. Această măsură este luată atât pentru siguranța polițiștilor și a familiilor lor, cât și pentru siguranța cetățenilor.  Una dintre atribuțiile care a revenit și Poliției Române pe perioada pandemiei a fost aceea de a verifica persoanele aflate în izolare la domiciliu. În acest sens, de fiecare dată când polițiștii au fost la adresele avute în evidență, aceștia au fost instruiți să interacționeze cu persoana verificată de la distanță.  Întrucât au apărut noi modificări legislative, care vizează domeniul nostru de competență, conform atribuțiilor, polițiștii sunt obligați să informeze cetățenii cu privire la aceste modificări (în acest caz, deciziile Curții Constitutionale) și totodată să le reamintească cum pot preveni încălcarea legislației în vigoare.  Astfel, polițiștii care au în evidență cetățeni aflați anterior  în carantină sau izolare au fost instruiți să meargă la adresele acestora echipați corespunzător, să le înmâneze un proces-verbal, prin care sunt informați referitor la cele mai sus-menționate, care să fie introdus într-o folie de plastic, respectând distanța socială și să se dezinfecteze după fiecare vizită de acest gen.”, a punctat Dana Pășu.

Până la acest moment, la nivelul conducerii IPJ Teleorman nu s-a primit niciun raport prin care polițiștii să  refuze să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Banner

Banner

Articolul precedent

Avansare pe linie de partid la DGASPC Teleorman: la 32 de ani a devenit șef de serviciu, după ce a lipit afișe în campaniile PSD

Următorul articol

Studiu sociologic: Unul din zece români consideră că romii sunt responsabili de răspândirea coronavirusului

Cele mai recente articole de Actualitatea politică