liberinteleorman.ro

După ce ”a supt” Teleormanul până la epuizare, Petrom nu mai vrea la Videle ! 200 de angajați rămân pe drumuri, iar economia locală va suferi pierderi majore

11 septembrie 2015

Monica Vasilescu

petromÎn Teleormanul sărac, nici boii nu trag, nici investitorii nu rămân mult timp. În mod puțin explicabil, Videle pierde un gigant în industria petrolieră. Staţia Petrom din localitate, care aparține principalului producător de ţiţei, furnizor a circa jumătate din producţia internă de gaze, se va închide. Surprinzător sau nu, anunțul este un semnal de alarmă pentru piața locală, pentru că sunt în pericol de a rămâne pe drumuri 200 de angajați.

În urmă cu câteva săptămâni, compania a decis să-şi închidă porţile și să se mute la Bolintin. Era clar că nu a venit aici pentru că dorește o dezvoltare durabilă sau pentru că vrea să îmbunătățească nivelul de trai al localnicilor, ci pentru că, la un moment dat, a găsit teren propice și o forță de muncă ieftină. Real vorbind, întreprinderea nu are nicio datorie faţă de o localitate. Ei nu sunt datori să stea la Videle până se ridică nivelul de trai al localnicilor sau până se dezvoltă zona. Singura lor datorie este să facă profit. Și pentru asta s-au dus în județul alăturat, Giurgiu.

Gurile rele, însă, au rămas aici. Și multă lume comentează acum că Petrom a exploatat ani întregi Teleormanul de cantități mari de zăcăminte, a ”muls vaca” și apoi și-a luat tălpășița. Asta pentru că, la Videle, în rocile specifice zonei, se găsesc zăcăminte de petrol, iar în cursul timpului exploatările petrolifere şi cele de gaze de sondă, puse în valoare începând din anul 1961, au avut o contribuţie esenţială la dezvoltarea oraşului. Cu toate că relocarea nu s-a finalizat, șansele ca stația să nu părăsească locul sunt minime. Tot ce se știe în momentul de față este că reprezentanții celei mai mari companii integrate de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei nu mai au nevoie de produsele de la Videle. Nici de forța de muncă de aici. Deși voiau, inițial, să păstreze 140 de angajați TESA, pe parcurs, s-au răzgândit.

”Autoritatea publică locală ar trebui să facă ceva!”

Prin ochii deputatului Lucian Militaru, situația este cauzată de actuala conducere a primăriei din Videle, care nu ar fi oferit unele facilități pe care marea companie le-ar fi solicitat. El spune că ”putem trage și dungi pe trotuar, dar tragedia că se pierd 200 de locuri de muncă prevalează. Lăsând la o parte politica, autoritatea publică locală ar trebui să facă ceva!”.

”Mi s-a mai spus că dacă mă implic o să am de suferit”

Pe de altă parte, primarul Nicolae Bădănoiu, un personaj care nu se dă ușor bătut, afirmă că nu poate fi acuzat de nepăsare, fiindcă a făcut tot ce a putut pentru a nu priva localitate pe care o conduce de beneficiile oferite de acest investitor. Ba chiar a primit amenințări pentru faptul că ”și-a băgat nasul” prea mult. ”A avut loc o reorganizare în punctul de la Videle și s-au mutat la Bolintin. Am făcut tot ceea ce a ținut de mine să rămână aici, dar răspunsul lor a fost că eu nu am calitate să mă implic. Eu am mers la ei, în calitate de primar, cu 400 de semnături ale oamenilor, dar mi-au spus că nu sunt valabile. Mi-au promis că nu vor avea loc restructurări, după care managerul a anunțat că deciziile se iau la Viena și se vor face, totuși, disponibilizări. Una zic și alta fac. Vor avea loc restructurări și asta este cel mai grav. Mi s-a mai spus că dacă mă implic o să am de suferit, dar eu vă asigur că mă voi lupta în continuare”, a declarat Nicolae Bădănoiu.

Unii pleacă, alții… nu vin

Dacă nu se găsește nicio soluție în scurt timp, spațiul din Videle va deveni unul părăsit și mohorât, așa cum sunt altele, de ordinul zecilor sau sutelor, în Teleormanul sărăcit și cu perspectivă economică sumbră. Dacă ar fi să căutăm motivele plecării în carul cu fân, că o declarație oficială de la cei care reprezintă OMV Petrom nu am reușit să obținem până la închiderea ediției tipărite a ziarului, putem intui că, la fel ca alte mari firme, aceștia sunt extrem de sensibili la condițiile economice și orice înrăutățire a lor face din acești tauri o turmă închegată care fuge permanent și rapid către plaiuri mai profitabile. Grav este că, la Videle, un oraș și așa amăgit de toate regimurile, mulți oameni vor îngroșa de acum rândurile șomerilor, iar autoritatea publică locală va simți că sacul cu impozite colectate va fi mult mai ușor!

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Jurnaliștii teleormăneni, în pielea pompierilor

Următorul articol

Târgul locurilor de muncă – AVATAR

Cele mai recente articole de Dezvăluiri

Don't Miss