liberinteleorman.ro

După ani de inundații, autoritățile din Teleorman au decis, în sfârșit, să inițieze lucrări de infrastructură în localitățile Orbeasca și Vitănești

26 iunie 2019

Sunt ani întregi de când în Teleorman fiecare ploaie aduce cu ea inundații. Și chiar dacă zonele cu probleme sunt cunoscute de autorități, nu s-a mișcat niciodată un deget pentru soluționarea acestor situații de criză pe termen lung, prin lucrări de infrastructură, care să permită apei să se scurgă în așa fel încât să nu afecteze comunitățile locale. În Orbeasca, cel puțin, în fiecare an oamenii se luptă de mai multe ori cu inundațiile, iar autoritatea locală privește parcă neputincioasă la efecte, uitând că ele apar pe fondul unor cauze care țin de activitatea celor care gestionează resursele locale. Abia acum, după ce inundațiile au fost o problemă la ordinea zilei în județ, s-a luat decizia efectuării unor lucrări de infrastructură, prin care să se limiteze efectele ploilor puternice.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară în sala mare a Palatului Administrativ și a decis să aprobe efectuarea unor lucrări care să contribuie la limitarea pagubelor. Totul, după ce câteva zile ploioase au ținut pompierii teleormăneni la datorie, pentru a scoate apa nu doar din curțile oamenilor, ci uneori chiar din scările de bloc.

În Hotărârea Prefectului, în calitate de președinte al C.J.S.U. Teleorman, s-a aprobat necesitatea efectuării unor lucrări, conform solicitărilor venite din localitățile Vitănești și Orbeasca.

Astfel, în comuna Orbeasca se vor realiza: două subtraversări pe DJ 504, care să asigure preluarea întregii cantități de apă pluvială care se deversează de pe versanții/terenurile agricole din partea de vest a satului Lăceni și un canal colector de la DJ 504 și până la râul Teleormanul care să preia o cantitate cât mai mare de apă pluvială și să asigure deversarea acesteia în râul Teleormanul.

În comuna Vitănești se urmăresc următoarele obiective: mărirea capacității subtraversării în intersecția DJ 506 cu DJ 506A; mărirea capacității șanțurilor de scurgere din intersecția DJ 506 cu DJ 506A și betonarea acestora pe o lungime de aproximativ 400 ml; repoziționare subtraversare DJ 506 zona SMA Vitănești; amenajare și betonare șanț scurgere în vederea evacuării mai rapide a apelor pluviale către emisarul natural, pe DS 712 în continuarea suvtraversării prevăzute la pct.c; betonarea șanțurilor și mărirea capacității de preluare a acestora pe ambele sensuri, din zona Grădinița Vitănești până la fostul SMA și pe partea dreaptă până la șanțul de scurgere către emisarul natural; amenajarea de canale colectoare pentru apele care vin din câmp către gospodăriile cetățenilor, în partea de est a satului Vitănești, pe o lungime de aproximativ 1 km și în satul Purani pe aceeași parte în zona bisericii pe o lungime de aproximativ 600 m.

De ce se fac toate acestea abia acum, după ce munca de-o viață a zeci de familii a fost afectată în mod repetat, de ani întregi, asta e o întrebare la care autoritățile teleormănene trebuie să facă efortul de a răspunde. Eventual, într-o conferință de presă, susținută de Florinel Dumitrescu, chiar dacă am înțeles deja că portarii nu excelează în acest domeniu. Dar ar putea face asta chiar și cu stângăcie, măcar din respect pentru oamenii care au pierdut tot, pentru că ani întregi nu s-a făcut nimic…

                                               

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Dezvoltare interculturală între Alexandria și Ruse prin proiectul “Da Cultură… Nu Tastatură”

Următorul articol

„Dumnezeul Achizițiilor” a fost consilierul lui Adrian Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman și actual inculpat în dosarul Belina

Cele mai recente articole de Administratie