“Dumnezeul” de Suhaia taie ajutoare sociale în mod abuziv

în Actualitatea politică

bitanuCarmen Dumitrescu
Atunci când se laudă, Bitanu’ face întotdeauna referire la calitatea lui de “Dumnezeu” al comunei Suhaia. Dacă e să-l iei în serios, poţi ajunge să crezi că oamenii de acolo îi ţin fotografia lângă icoană şi se roagă pentru bunăstarea lui cu prilejul fiecărei Liturghii. Dar dacă alegi să nu-l iei în serios şi să întrebi oamenii din Suhaia ce cred cu adevărat despre primarul lor, răspunsurile vor fi de-a dreptul şocante, pentru că Bitanu’ evaluează dintotdeauna iubirea oamenilor matematic: “un om e un vot!” Şi, evident, cine nu-l votează, nu e om. Pentru a exemplifica, pentru că Bitanu’ ne-a solicitat în mod clar să scriem numai adevărul cu privire la el, vom folosi exemplul unei femei din Suhaia, care s-a prezentat în audienţă la Prefectură, pentru a-l ruga pe subprefectul Alexandru Ceciu să lămurească situaţia ei, menţionând că primarul ar fi dispus suspendarea ajutorului social pe care ea îl primea. Analizând dispoziţia primarului, subprefectul a constatat că era incompletă, nereieşind de nicăieri faptul că femeia nu mai putea beneficia de ajutor social, în condiţiile legii. Aşa că a solicitat primarului de la Suhaia documentaţia completă. Punctul de vedere al primarului comunei Suhaia şi al preşedintelui PDL Teleorman a fost următorul: femeia se făcea vinovată de comiterea unei presupuse infracţiuni, drept pentru care el a considerat că nu mai merită să primească ajutor social. Nici prin gând nu i-a trecut onorabilului că infracţiunile intră în atribuţiile Poliţiei, care poate pedepsi, potrivit prevederilor legale, orice infractor, timp în care presupusul infractor poate beneficia de ajutor social dacă e îndreptăţit la el tot prin lege. Dar Bitanu’ înţelege mai mult legea voturilor, aşa că i-a fost greu să priceapă motivul pentru care Prefectura i-a solicitat documentaţia doveditoare şi să lase Poliţia să facă dreptate. Evident, când eşti Dumnezeu de Suhaia, poţi avea impresia că oamenii care locuiesc în aria ta de influenţă îţi sunt cu totul şi cu totul supuşi. Numai că, uneori, oamenii nu mai îndură. Şi devin dispuşi să se plângă la autorităţile publice judeţene, atunci când se simt abuzaţi. Şi nu e primul caz de locuitor al comunei Suhaia care se plânge de atitudinea primarului, proaspăt şef de partid.
Presat de Prefectura Teleorman, Bitanu’ a revocat dispoziţia dată şi a intrat în legalitate. Dar atitudinea va fi ţinută minte. Pentru că dacă vrei să fii perceput ca un Dumnezeu şi te comporţi ca un Dumnezeu, trebuie să fii pregătit să accepţi şi adevărul… tot ca un Dumnezeu.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*