Drumul crucii – un spectacol de stradă impresionant, care a redat, la Alexandria, opririle pe care le-a făcut Iisus până la crucificare

în Cultură

Monica Vasilescu

drumul crucii (1)Capitala Teleormanului s-a transformat, pentru două ceasuri, în Orașul Vechi din Ierusalim despre care tradiția creștină spune că este drumul pe care Iisus Hristos a umblat, purtând crucea, spre locul  de răstignire. „Calea durerii” a inclus Drumul, după tradiție, cu întâmplări trăite de Iisus pe acest parcurs: întâlnirea cu mama Sa ori momentul în care a căzut.

drumul crucii (2)În zeci de orașe din lume există o procesiune, care redă cele 14 opriri pe care Isus le-a făcut până la crucificare, manifestare ce se repetă an de an sub forma unor reprezentații stradale. ”Drumul Crucii” se numește spectacolul artistic dedicat sărbătorilor Pascale, la care au luat parte, pentru prima dată, credincioșii din Alexandria. drumul crucii (3)Ei au putut vedea, timp de două ore, începând cu ora 12.00, o reprezentare dramatică a Drumului Crucii parcurs de Iisus Hristos înainte de moarte, din care nu au lipsit Pilat din Pont, Baraba, Maria – mama lui Iisus, mironosiţele şi alte personaje care au purtat costume de epocă.

Marșul, ce comemorează drumul spre Golgota și crucificarea Mântuitorului, a pornit de pe strada București, pe pietonalul din centrul orașului, iar scenetele, jucate de actori din Timișoara, s-au încheiat în fața Casei de Cultură, cu unul dintre cele mai dureroase momente: răstignirea.

Spectacolul (ajuns la ediţia nr. 12) are loc, în această perioadă, în șase orașe din România, în organizarea artistulului ceramist Daniel Les, Asociației Drumul Crucii, în colaborare cu Asociația Bărbaților Creștini și Asociația Servus – Baia Mare. În Săptămâna Mare, marșul ce comemorează drumul spre Golgota și crucificarea Mântuitorului nostru, denumit ”Drumul Crucii – Cu moartea pe moarte călcând”, va ajunge în Giurgiu, Focșani, Bacău, Iași, Gherla, Dej, Zalău.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*