liberinteleorman.ro

Drăgușin pune detectivi particulari pe urmele libertății de exprimare

29 iulie 2017

Carmen Dumitrescu

Nu avem niciun fel de dubiu legat de faptul că oamenii baronului de Teleorman sunt într-o panică absolută. Știm că fiecare dintre greii partidului, abonați la banul public, experimentează în această perioadă frecvente crize existențiale. Și e normal să fie așa, pentru că vorbim despre consecințe ale unor acțiuni care și-au pus în mod negativ amprenta asupra unui întreg județ. Dar dacă de la Fișcuci, Putineanu sau Pitiș și alții ca ei, ne așteptam la reacții necugetate sau abuzive, de la Drăgușin, primarul Alexandriei, aveam alte așteptări. Pe de o parte, pentru că Drăgușin s-a ținut la distanță de scandalurile care au planat în cercurile puterii politice județene și, pe de altă parte, pentru că primarul Alexandriei dădea semne de sănătate într-un mediu politic bolnav. Ceva s-a întâmplat. Poate e un atac de panică, poate a schimbat țigările, poate e doar obosit, însă Victor Drăgușin începe să facă niște gafe care ar umple de invidie actorii filmelor proaste de comedie. Ca să nu lungim povestea mai mult decât e necesar, vom reda aici textul unei declarații făcute de primarul Alexandriei astăzi la un post central de televiziune, cu privire la starea Sălii Polivante, despre care presa locală și unele pagini de Facebook au relatat că ar fi intrat în proces alert de degradare. Declarația pare a fi consecința consumului de halucinogene și, cu toată sinceritatea o spunem, ea ne sperie cu adevărat. Asta în sensul în care, dacă Drăgușin chiar face lucrurile pe care le-a declarat, înseamnă că în Teleorman, libertatea de exprimare este grav prejudiciată, iar acțiunea unui lider politic de a urmări jurnaliști și comentatori în spațiul public  seamănă cu o formă îngrozitoare de comunism, pe care noi nu suntem pregătiți s-o acceptăm și s-o înțelegem. Drăgușin spune următoarele: „Nu știu dacă cineva îmi vrea răul, dar pentru asta fac niște cercetări în plan personal, angajând o firmă de detectivi pentru a vedea cine finanțează aceste mici pagini de știri ale unor jurnaliști, că sunt mai multe, unele folosesc mai mult de atât chiar și numele de Alexandria, de Teleorman și așa mai departe. ”

Acum, că Drăgușin angajează detectivi particulari ca să își rezolve el niște frustrări, putem înțelege. Evident, presupunând că ar vrea să știe ce face fiica lui în timpul liber sau ce cumpărături neprevăzute face soția. Dar să urmărească jurnaliști sau comentatori din spațiul virtual, pentru a afla el cine le finanțează munca, asta e de domeniul absurdului. Acum, noi înțelegem că nu a făcut ofertă în SEAP pentru contractarea firmei de detectivi particulari, așa că el plătește din propriul buzunar demersul despre care vorbim aici. Dar chiar și în aceste condiții, să afirmi public că tu vei urmări jurnaliștii incomozi sau deținătorii unor de pagini de Facebook care nu te ridică în slăvi, pentru a vedea din ce trăiesc este, practic, o ruptură de logică, o prostie uriașă, care îl va costa pe acest politician totul.

Nu poți, într-o țară democratică, să vii cu un comportament de factură totalitară. Orice om politic și orice factor de decizie de oriunde în lumea asta are și fani, și critici. Politicianul care se simte nedreptățit își poate exprima punctul de vedere fie pe paginile de Facebook acuzate, fie în cadrul unui drept la replică. Tot el poate organiza o conferință de presă în care să explice dezinformarea a cărei victimă se consideră. Dar niciodată, niciunde, în democrație, nu s-a mai auzit ca un politician să pună detectivi particulari pe urmele unor oameni care se exprimă liber. Să zicem, domnule Drăgușin, că descoperiți faptul că în spatele paginilor, site-urilor, ziarelor neprietene s-ar afla o sursă de finanțare. Care ar fi problema? Presa și site-urile care nu suportă abuzul comunist au interdicție în Teleorman? Nu au voie să caute finanțare ca să supraviețuiască? Nu are drept de viață decât ziarul partidului? Și, după ce aflați sursa de finanțare, ce faceți cu ea, domnule Drăgușin? Care vă sunt jocurile murdare, că asta numai atitudine de om curat nu e? Vreți să trăiți numai voi în Teleorman? Numai ziarele finanțate din bani publici sunt bune? Numai site-urile plătite de PSD au credibilitate? Cu tot dragul vă informăm, domnule Drăgușin, că dacă vreți ca propaganda pesedistă să țină, ar trebui să nu mai angajați analfabeți la ziarele și site-urile partidului. Nu să angajați detectivi particulari! Care să descopere ce? Că numai PSD-ul și afaceriștii de carton din preajma voastră au dreptul la viață? Veți da afară din oraș pe oricine vi se pune de-a curmezișul? Veți folosi tot detectivi particulari sau treceți direct la linșaj? Așteptăm un răspuns la aceste întrebări, dacă tot sunteți așa curat și cinstit. Și nu mai schimbați țigările, că nu vă fac bine deloc!

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Alexandria nu se teme de West Nile. Primăria se încurcă în proceduri, în loc să facă dezinsecția…

Următorul articol

DNA cerceta camarila PSD Teleorman încă din 2005. De ce s-a oprit?

Cele mai recente articole de Actualitatea politică