Dragnea ştie că a promovat slugi, dar se căieşte

în Actualitatea politică/Fara categorie

dragnea2Carmen Dumitrescu

Prezent în Teleorman pentru a-şi încasa porţia de aplauze, Dragnea n-a mai părut carismaticul de altădată. Dimpotrivă! Şi cu toate că a declarat public faptul că vizita de la Teleorman înseamnă mult pentru psihicul lui, acesta fiind judeţul pe care îl iubeşte mai mult decât iubeşte puterea, Dragnea a dat senzaţia că se grăbeşte, că e pe picior de plecare, că are de spus doar câteva lucruri, urmând ca pe cele importante să le spună la Bucureşti. Faţă de alte discursuri ale unui Dragnea în faţa membrilor de partid teleormăneni, de data asta sala n-a fost animată, nu s-a văzut nici mândrie şi nici ambiţie pe chipurile partizanilor, nu s-a mai aplaudat frenetic şi nu s-a mai extaziat nimeni la auzul vorbelor baronului. Practic, toată atmosfera a fost încărcată de un formalism necaracteristic PSD-ului din Teleorman şi mulţi dintre cei prezenţi, primari sau consilieri locali, au declarat la sfârşit că au fost aduşi cu arcanul la eveniment. Şi erau grăbiţi, pentru că aveau şi alte treburi de făcut în viaţa lor decât să-l asculte pe Dragnea.

Revenind la discursul celui mai important politician al judeţului, trebuie spus că întâlnirea cu “teleormănenii lui” a prilejuit totuşi o declaraţie spectaculoasă. O mărturisire care explică, în mare măsură, atitudinea de acum a pesediştilor teleormăneni. Practic, Dragnea a remarcat faptul că PSD n-a responsabilizat până acum oameni de calitate, accentul fiind pus mereu pe cantitate. Evident, lui Dragnea i-au mai spus binevoitorii în momentele lui de cumpănă că sprijină numai slugi care-i toarnă otravă în urechi, dar cu toate astea nu s-a îndepărtat niciodată de oamenii lui de suflet. Şi vina că oamenii de calitate nu au fost promovaţi în partid până acum nu e a lui Drăguşin, nu e a lui Pârvu, nu e a lui Duică şi nici măcar a lui Simionescu, Stuparu, Boboc sau Fişcuci. Nu! Vina pentru promovarea non-valorilor e doar a lui Dragnea, care a încercat astăzi s-o aşeze pe spinarea întregului partid… “ca să se ştie”.

Declaraţia a fost halucinantă, dar a fost singurul moment în care sala a rezonat cu liderul suprem, deşi liderul suprem e singurul care trebuie să-şi asume eroarea de a fi dat atâta putere unor slugi fără viziune şi caracter: “Acest partid are nevoie de o clarificare doctrinară, are nevoie ca în interiorul său să impună nişte reguli pe care să le respecte toţi, indiferent de poziţie. Are nevoie de asemenea să redevină ceea ce era atunci când am intrat eu în acest partid. Un partid perceput că are membri cu foarte multă pregătire. Şi vă pun o întrebare pe care am pus-o în foarte multe judeţe în ultima perioadă. Cu sinceritate, sunteţi convinşi că acest partid a propus şi a susţinut în poziţiile în care avea dreptul să facă lucrul ăsta cei mai buni oameni? Eu zic că nu. Măcar să avem puterea să recunoaştem! Pentru că în partid nu s-a mai aplecat nimeni asupra gestiunii carierei. Noi n-am reuşit să facem o evidenţă calitativă a membrilor de partid, ci numai cantitativă. Să ştim pe fiecare domeniu ce pregătire au oamenii noştri, ca atunci  când partidul este pus în situaţia de a propune politic să-l aleagă pe cel mai bun dintre cei mai buni. Abia atunci în interiorul partidului apare încrederea şi speranţa că atât în partid, cât şi în poziţii administrative ajungi dacă îţi vezi de treabă, dacă te pregăteşti, dacă eşti un om serios. Eu o spun foarte rar şi răspicat, ca să se ştie. Să nu auzim după Congres că nu s-a spus. Şi o să mai spun multe lucruri până la Congres!”

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*