Dragnea, chemat la DNA în dosarul Teldrum: „Este un drept al unui om să nu vină!”

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Liviu Dragnea și-ar putea începe noul an în fața procurorilor DNA, care, potrivit unor surse judiciare, ar fi fost citat la sediul instituției chiar pe data de 3 ianuarie. S-ar părea că motivul citării este legat de dosarul Teldrum, pe care instanța din Teleorman a considerat că nu e cazul să-l redeschidă. Totuși, procurorii au probe solide, furnizate de către OLAF, care indică faptul că în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman, acesta a constituit un grup infracțional organizat, al cărui scop principal era acela de a frauda fonduri guvernamentale și europene. Este vorba despre modul în care s-au obținut finanțarea de 114.263.011, 35 lei, din care suma de 13.000.000 venea din fonduri europene.

Potrivit procurorului DNA, prezent la Tribunalul Teleorman la momentul judecării redeschiderii dosarului Teldrum, din denunțul formulat la OLAF s-a reținut că reprezentanții Consiliului Județean Teleorman au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință a unor documente false, inexacte sau incomplete, dar și a altor infracțiuni. Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză s-a reținut că în  cursul anului 2001, președintele Consiliului Județean Teleorman de la acea vreme, Liviu Nicolae Dragnea, a inițiat un grup infracțional organizat din care au făcut parte mai mulți funcționari ai instutuțiilor din administrația publică. Acest grup infracțional a avut drept scop principal obținerea în mod fraudulos a unor sume importante din contracte finanțate din fonduri publice și europene, prin comiterea mai multor infracțiuni.

Chemarea lui Dragnea la DNA, chiar la începutul anului 2019, arată că procurorii nu au încetat să lucreze la acest dosar extrem de complicat, care presupune reconstituirea unei părți importante din trecutul județului.

Din cel mai recent interviu acordat de Liviu Dragnea unui post de televiziune reiese, însă, că președintele PSD avea cunoștință despre faptul că ar mai putea fi chemat la DNA pentru a da declarații legate de infracțiuni pe care le-a comis în trecut. În respectivul interviu, Dragnea susținea că, în perspectiva în care va fi citat pentru a da declarații, se gândește foarte serios să facă un experiment și să nu se prezinte. Motivele invocate de el, cu anticipație, au fost următoarele: „S-ar putea să fiu răcit! Este un drept al unui om să nu vină.” Această manieră de a trata justiția spune, în esență, totul despre gradul de vinovăție al celui care se proclamă încă erou în lupta cu „statul paralel”. Desigur, nici „statul paralel”, nici „statul normal” nu poate șterge urmele unor infracțiuni comise cu bună știință și cu intenție pe vremea când acesta era președinte de consiliu județean la Teleorman. Și asta din simplul motiv că orice acțiune lasă urme și dovezi, pe când „statul paralel” e doar un dușman imaginar de care poporul pesedist avea nevoie pentru a putea argumenta cumva faptul că rămâne alături de un condamnat.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*