liberinteleorman.ro

DragNE-a fost!

19 august 2018

Carmen Dumitrescu

Suntem în Alexandria anului 2018. Undeva, într-un cartier sărac, în care locuiesc zeci de asistați social și persoane de etnie romă. Lumea îi spune „cartierul B” și îl evită. Blocurile sunt marcate cu bulina roșie de risc seismic. Prin cartier se aude că blocurile vor fi demolate și că locuitorii lor vor fi mutați la marginea orașului, lângă cimitir, în modulele container cumpărate din banii guvernamentali direcționați de Viorica Dăncilă către Alexandria. Acum suntem într-unul dintre blocuri. Pe fiecare etaj se simte un miros specific de carne în descompunere. Sufletele care se adăpostesc acolo trebuie să se mulțumească simplu și firesc cu o încăpere de dimensiunile unui hol de apartament banal. Toaleta este una singură pentru fiecare etaj și o folosesc toți. De câteva zile e înfundată. E un act de curaj să deschizi ușa. Și ar fi probabil un act de normalitate ca locuitorii să se preocupe singuri de rezolvarea problemei. Și de curățarea locului, în care bacteriile se simt ca în paradis.

Oamenii, însă, au o calitate. Le place să vorbească. Fiecare are drama lui și fiecare încearcă să o povestească cât mai frumos, pentru că altfel mâna întinsă nu primește pomana. Într-un astfel de dialog, despre sărăcie și mizerie, e absolut normal să apară numele lui Liviu Dragnea. Sau, mai bine zis, întrebarea: „Dar cum vă explicați că Liviu Dragnea, care este cel mai puternic om din țara asta, nu face nimic pentru îndreptarea situației? Sunteți mulțumiți că vă mută la marginea orașului cu bani de la Guvern? Că asta a fost singura soluție a celui mai puternic om din țară?” Și-atunci oamenii te privesc cu ochii mari și-ți spun: „Ne pare rău de el. Că a ajuns așa. Nu merită ce i se întâmplă acum. El e om bun. Acum nouă ani ne aducea personal pulpe de pui și ne-a plătit și curentul când s-a tăiat lumina în bloc. El însuși a venit! Personal!”

Și în clipa aceea, înțelegi că dacă vrei să reduci bazinul electoral al PSD Teleorman la o scară de bloc, ai găsit scara ideală! Locuitorii din B-uri sunt imaginea cea mai clară a celor care, de-a lungul vremii, nu s-au putut desprinde de ideea că PSD e singurul partid care le dă, nu le ia. PSD le dă 100 de lei la pensie. Și, chiar dacă pare greu de crezut, suta aia de lei înseamnă pentru mulți dintre ei niște ani de viață în plus. Niște pastile, niște hrană în plus. Pentru ei, faptul că primarul mai trece din când în când să-i întrebe ce mai fac e echivalentul unei simpatii profunde. A unei amintiri care nu se șterge. Nici după ani de zile.

Acum 9 ani, Liviu Dragnea mergea personal în B-uri și le oferea oamenilor săraci de acolo banii de lumină și niște pulpe de pui. De atunci, el apare frecvent în rugăciunile lor. Acum 5 ani, Dragnea dădea bani copiilor bolnavi din județ și-i ajuta să plece în străinătate să se opereze. Acum 7 ani, Liviu Dragnea ajuta părinții membrilor de partid aflați în situații critice să se ridice. Și oamenii n-au uitat toate astea. Chiar dacă în jurul lor totul se prăbușește. Chiar dacă de la o lună la alta clădirile în care locuiesc devin pericole pentru sănătatea publică, chiar dacă guvernul vrea să-i mute în containere lângă cimitir. Chiar dacă părinții pe care el i-a ajutat se zbat în mizerie și suferință, pentru că nimeni nu-i mai angajează. Nici pe ei, nici pe copii. Amintirea binelui făcut acum mulți ani nu se șterge cu buretele. Și teleormăneanul nu pune în balanță ce i s-a luat pentru a i se da… Lui Dragnea i-a fost drag. Și continuă să îi fie.

Pentru Dragnea, binele făcut odată se întoarce de zeci de ori.  Și oamenii din Teleorman îi deplâng soarta. Lor nu le plac injuriile care îl lovesc din direcția societății civile. Și nu cred în corectitudinea unei lumi în care ești recompensat pentru cât muncești, nu pentru câte afișe lipești sau pentru cât votezi. Puțini au avut puterea de a înțelege că omul acela, care acum câțiva ani, făcea acte de caritate, le făcea nu din iubire pentru oameni, ci pentru că atunci când ai multă friptură de mâncat, mai arunci și oase pe jos. Mai ales când nu mănânci friptura din banii tăi… Puțini înțeleg că Dragnea nu s-a ridicat grație unor calități personale ale lui. Nu pentru că a fost puternic. Sau autentic. Și pentru că el a știut să se ridice pe vulnerabilitatea noastră, pe fricile noastre, pe neputințele și neștiința noastră. Realitatea din Teleorman e mereu tristă. Chiar dacă ne merităm soarta. Pentru că DragNE-a fost…

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Jucătoarele Universității Alexandria, convocate la acțiuni ale loturilor naționale

Următorul articol

Un consilier local de la Videle a demisionat! Nicodim Cristian: ”Momentan, politica în România înseamnă dezbinare și ură între români”

Cele mai recente articole de Din culisele politice