liberinteleorman.ro

Doctrina “JAPCA”

18 martie 2016

culiseCarmen Dumitrescu
E drept că-i vedem îmbrăcați frumos. Costumele le stau uneori impecabil și zâmbesc din spatele unor birouri din lemn masiv ca și cum ne-ar vrea binele. De fapt, ni-l vor… Și ni-l iau, ori de câte ori mergem la urne pentru a le oferi în dar speranțele noastre. El le iau și nici măcar nu se șterg la gură cu ele… Că așa funcționează politica de când e lumea. Și noi o știm, dar asta nu ne împiedică să-i ascultăm din patru în patru ani ca și cum i-am crede. Trist e că unii dintre noi chiar îi credem și îi mai și însoțim prin campanii, ca să lipim afișe pe ușa unei familii fără viitor sau a unui copil fără perspective. Nici măcar remușcări n-avem. Până la urmă, de ce am avea? Dacă ăla pe care-l însoțim câștigă, o să avem și noi un capăt de acadea numai bun de lins încă vreo patru ani. Partea bună e că la noi în Teleorman n-o să se schimbe nimic. Nici viețile noastre, și nici partidul de la conducere. PSD va câștiga aceste alegeri ca și cum ar fluiera, în timp ce toți ceilalți vor încerca să pună la punct aranjamente cât mai confortabile pentru viitorul lor politic și personal. Asta dacă n-au făcut-o deja.
Un experiment simplu ne-ar demonstra, la o adică, faptul că niciunul dintre purtătorii de costume din Teleorman n-are vreo idee despre scopul real al partidului din care face parte. Ei își spun liberali, dar habar n-au care e treaba cu liberalismul și l-au văzut pe Brătianu numai în tabloul agățat pe peretele de la partid, din grija lui Almăjanu. Ei își spun social-democrați, dar cred că rolul lor pe scena politică e să fie populiști. Ei își spun uneperiști, dar habar n-au dacă unepereul se mănâncă pe varză sau cu furculița. Și e firesc să fie așa. Marii politicieni, la fel ca și marii actori, au plecat într-o lume mai bună și nici măcar nu mai privesc în jos, pentru că li se face greață. Cam asta ar trebui să simțim și noi, când vedem palmele bătute pe la spate. Pentru că marele secret e altul. “Liberalii” ăștia, “social-democrații” ăștia, “unperiștii” ăștia, “aldiștii” ăștia doar par a se afla într-un conflict electoral. De fapt, ei se iubesc unii cu alții și se au ca frații. Că așa funcționează jocul. Pe ei îi interesează foarte puțin dacă individul e avantajat de sistem sau dacă sistemul necesită sprijinul individului, pentru că ei știu de doctrine din dezbaterile televizate de la Antena 3. Sau nici măcar n-ar ști să definească doctrina, dacă le-ar cere cineva asta atunci când îi întâlnesc întâmplător pe stradă. Doctrina lor e binele nostru, numai bun de luat. Și principiile doctrinei “JAPCA”, pe care o au cu toții la suflet, indiferent de culoarea pe care o poartă pe tricou, se aplică minunat într-un județ în care oamenii sunt suficient de naivi ca să se simtă flatați atunci când îi salută purtătorul de costum la supermarket. Așa că, în cele din urmă, ne merităm și soarta, și politicienii. Totul e să nu ne mai declarăm ulterior dezamăgiți. Oricum, motive reale de tristețe n-am avea. Ce e Drăgușin sau Titirișcă, ce e Duică sau Fierăscu, ce e Cuclea sau Crăcea? Măștile aceleiași piese. Poate tocmai de aceea, ar trebui să-l ascultăm pe Eminescu atunci când ne spune să nu sperăm și să n-avem teamă. Până la urmă, toată lumea fură la fel. Și există un DNA pentru toți. Păcat că nu putem vota DNA-ul!

Advertisement

5 Comments

 1. Doamna Carmen Dumitrescu,
  acum aproximativ. 5.000 de ani, Pitagora (marele matemeatician a făcut si politica) a emis câteva teorii privind manipularea, printre care : cand un pretendent este mai prost pozitionat, coboară-l si pe adversar, spunând ca toți sunt la fel.
  Pe fond, cred ca sunt asa de diferit de personajul cu care ma comparați, ca si fond uman, temperament, caracter si sprijin fata de semeni, gândire, viziune si abordare a situațiilor critice, încât, nu am cum sa accept aserțiunile dvs.
  Va rog, puțină decenta!
  Si va mai rog: lăsați biserica in pace! Este sigurul liant al omenirii. Cu bunele si cu relele preoților.
  Pentru păcate, vor plăti înzecit!

 2. Stau si ma gandesc la comentariul de mai sus .Sa fie oare domnul Dragusin ?sau vreo secretara sa semneze in numele lui.Daca este intr-adevar dl Dragusin i-as sugera sa nu mai practice,, lautarismul,, cultural si sa nu mai intre in domenii pe care nu le stapaneste .Incepe cu Pitagora 480 i HR (nu 5000mii) si termina cu catedrala Neamului sau ceva de genul acesta ,in sfarsit omul are probleme grave de cultura si limbaj dar nici nu cred ca apeleaza la cineva care l-ar putea ajuta. Credinta ,Biserica .Biblia sunt cuvinte sacre dar, care suna urat din partea unui adept al lui Iliescu care la ranul lui a participat la demolarea de Biserici si s-a declarat liber cugetator. In rest e ok.Cred ca e om bun, la un sprit. Eu il votez .

  • E domnul Dragusin… Eu n-am inteles unde intra Biserica in ecuatia asta, asa cum nu prea inteleg eu cum e cu blestemele la crestini. Nu de alta, dar Dumnezeu al meu nu se supara pe aia care se exprima liber. Probabil ca pesedistii au un Dumnezeu al lor. Iti raspund tie, nu lui… pentru ca nu sunt adepta dialogului surzilor.

 3. Oricum e tare comentariul.Porneste prin a-si critica adversarul politic fara sa-i pronunte numele si cu o tehnica de pokerist incepator ,o da in Biserici ca poate mai agata ceva pensionari naivi in cadere.Poate incerca sa imparta si niste pliante cu Arsenie Boca, ca da bine..Dumnezeul psd stilor se arata din 4 in 4 ani cand deodata toti devin evlaviosi si ,,romani adevarati,,Nu mai tine treaba asta si pe unii chiar incepe sa-i enerveze.Eu i-as ruga pe ,,credinciosii astia de serviciu,, sa recite Crezul sau Cele 10 porunci ,ca de citi Biblia, ma duc prea departe cu intrebarile.In Romania in general unii oameni au imbratisat ortodoxia nu ca ar fi descoperit ceva ,ci pentru ca nu le place occidentul,.
  Ps. In materie de manipulare ar putea incerca cu Dale Carnegie ;;,,Arta de a vorbi in public,,

  • Cred ca mai degraba iau eu in calcul sugestia ta bibliografica. Oricum, am constatat ca Dumnezeul ala pe care il am eu, nu ala din Biserica lor, m-a ajutat sa inteleg mai multe decat ei despre lumea asta. Cred ca trebuie sa insemne ceva! :)))

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Şcoala Gimnazială nr. 2 Videle, câştigătoare a 22.000 euro în cadrul unui proiect

Următorul articol

Lucian Iotu e viceprimar și la București

Cele mai recente articole de Din culisele politice