Medicii infecționiști din România își manifestă de ieri îngrijorarea cu privire la faptul că Ministerul de Interne a încheiat un acord cu Patriarhia Română, legat de „distribuirea” Luminii Sfinte, în noaptea de Înviere. Practic, relaxarea carantinei, chiar și pentru câteva ore, poate genera un scenariu sumbru după sărbători, lucru asupra căruia a avertizat inclusiv Președintele României, Klaus Iohannis, susținând că dacă nu vom respecta distanțarea socială, după sărbători vom avea înmormântări. Cu toate acestea, sunt multe voci care susțin că Lumina Sfântă ar trebui să fie distribuită oamenilor, însă, dacă în acordul inițial distribuitorii ar fi fost polițiștii, jandarmii și pompierii, acum de asta se va ocupa preotul din fiecare parohie, împreună cu 5 voluntari. Asta în condițiile în care prin ordonanțele militare s-a stabilit că e interzisă realizarea de activități în grupuri mai mari de 3 persoane.
Dar iată exact ce prevede acordul dintre Ministerul de Interne și Patriarhia Română pentru sărbătorile pascale:
Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:
Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.
Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.
Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.
Textul Acordului semnat de Ministerul de Interne și Patriarhia Română
Medicii și oamenii specializați în domeniul medical insistă în a sfătui oamenii să nu ia lumina de la voluntari, pentru că riscurile sunt majore. În același timp, populația trebuie să înțeleagă că suntem în pandemie și că nu ne jucăm de-a bolile cu potențial de a fi fatale.
Așa că, în noaptea Învierii, ar fi bine să nu ne-o căutăm cu lumânarea, ci să aprindem bucuria în noi și s-o păstrăm acolo încă o vreme, știind că toți ai noștri sunt sănătoși. Tot atunci, în noaptea Învierii, am putea să ne rugăm pentru cei care se află acum în prima linie în lupta cu această boală nouă și ciudată și să vărsăm o lacrimă pentru aceia dintre noi care își petrec sărbătoarea pe patul de spital, la Terapie Intensivă, nu să îi punem și pe alții în pericolul de a ajunge acolo.