Directia de Sanatate Publica Teleorman a marcat Ziua Mondiala a Sanatatii

în Actualitate

medicIn fiecare an pe 7 aprilie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii, zi care marcheaza intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Problematica diabetului zaharat în România este adusă din nou în atenția autorităților cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății. Deci. in 2016, Ziua Mondială a Sănătății are ca temă centrală diabetul zaharat. În acest context, în perioada 5-8 aprilie se organizează o serie de acțiuni prin intermediul cărora se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra acestei maladii și a consecințelor sale. De asemenea, se are în vedere și identificarea unor măsuri care să ducă la un grad cât mai mare de conștientizare a bolii.

La fel ca și în restul lumii, studiile recente efectuate în țara noastră privind prevalența diabetului și a unor complicații ale sale (neuropatia, amputațiile) au relevat date care trebuie să îngrijoreze atât pacienții și medicii, cât și decidenții noștri în politica pentru sănătate”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Vereșiu, Președinte Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, în lipsa unor măsuri eficiente, diabetul zaharat ar putea deveni până în 2030 a șaptea cauză majoră de deces la nivel global. În ceea ce privește situația din țara noastră, Studiul Predatorr a relevat că 11,6% din populație suferă de această maladie, iar 16,5% are prediabet.

În acest context, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, președinte Societatea Româmă de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a declarat: „Ne propunem informarea opiniei publice, a profesioniștilor din domeniul medical și, nu în ultimul rând, a autorităților, cu privire la situația actuală a maladiei”.

Evenimentele desfășurate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății 2016 sunt organizate științific de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Asociația Română de Educație în Diabet.

Directia de Sanatate Publica Teleorman prin Compartimentul de Promovare de Evaluare si promovare a Sanatatii a organizat in data de 6 aprilie o actiune stradala in orasul Alexandria prin care s-au distribuit materiale privind informarea cetatenilor despre stilul de viata sanatos si despre diabet.

De asemenea s-a amplasat un cort unde personalul medical masoara glicemia si tensiunea arteriala populatiei acordind in acelasi timp sfaturi si recomandari medicale.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*