liberinteleorman.ro

Din culisele referendumului fraudat! Martor: ”Eu, mama și soacra mea am apărut pe liste că am votat, deși semnăturile nu ne aparțin”

17 martie 2016
Advertisement

Monica Vasilescu

dragnea-900x444În morții Teleormanului a fost baza de când e Dragnea pe cai mari. Calitățile civice ale morților noștri sunt arhicunoscute la nivel național, că toată lumea a aflat de procentele coreene care l-au făcut pe Dragnea șef la partid, cu rezultate excepționale în toate alegerile. Ulciorul a mers la apă multă vreme, dar s-a ciobit un pic în 2012, la referendumul prin care s-a dorit demiterea președintelui de la acea vreme, Traian Băsescu. PSD-ul și-a jucat atât de prost rolul în filmul demiterii încât oamenii care veghează la respectarea legii (de către unii) au fost nevoiți să se trezească din amorțire și să investigheze furăciunile lui Liviu Dragnea, tătucul tuturor scrutinelor electorale.

Povestea a început cu adevărat prin luna septembrie 2012, atunci când Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a început urmărirea penală față de Liviu Dragnea. Procurorii anticorupție au spus la acea vreme că Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral și falsificarea de semnături. DNA a mai susținut că Liviu Dragnea, pe atunci secretar general al PSD, și-a folosit influența pentru a obține „un folos nepatrimonial pentru partid”, respectiv o prezență de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie 2012, care garanta validarea acestuia.

Vremea a trecut și, pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Acesta a contestat decizia și, în prezent, completul de cinci judecători de la instanţa supremă continuă, de luni bune, audierile martorilor în dosarul care îi crează destule frisoane baronului. Și are de ce.

Mai mulţi votanţi din Teleorman s-au aflat zilele trecute la București, pentru a da declarații în acest dosar controversat. Unul dintre acesta, un om căruia îi vom proteja identitatea din motive obiective, ne-a povestit cum au stat lucrurile în sala de judecată la termenul din data de 7 martie 2016, întrevedere la care Liviu Dragnea nu s-a prezentat.

”Eu am fost chemat la audieri, după ce procurorii m-au găsit pe liste, că aș fi votat, deși eu nu m-am prezentat la referendumul din 2012. Acum am fost audiat a doua oară și mi-am menținut declarația, că eu nu am fost la vot, am găsit altă semnătură în dreptul meu. Mai sunt persoane în situația mea, care și-au menținut declarațiile. Data trecută, am fost cu toată familia la audieri. Eu, mama și soacra mea am apărut pe liste că am votat, deși semnăturile nu ne aparțin, după cum se poate observa din specimenul de semnătură pe care l-am dat. Judecătorii mi-au pus niște capcane, m-au întrebat la ce secție am votat. Am spus: doamna președintă, eu nu am mers la vot, nu aveam cum să votez. La ieșirea din sală, jandarmii comentau. Mi-au spus să mă întorc la Teleorman, că ne dă Dragnea mici și găleți, dar degeaba, că nu o să scape”, ne-a spus, sub protecția anonimatului, un teleormănean, martor în Dosarul ”Fraude la Referendum”.

Acesta ne-a povestit, din culisele procesului, încercările lui Dragnea de a intimida instanța. ”Acolo era o fată, venită ca martor din partea lui Dragnea, care avea în brațe un copil de trei luni. Doamna președintă i-a spus că nu o poate audia în condițiile date și i-a amânat termenul pentru a da declarații fără cel mic. Ea a spus că și atunci va fi aceeași situație, pentru că nu are cui să lase copilul în grijă. După ce a luat legătura cu avocatul, a hotărât să se retragă, să nu mai fie martor. Mai era un domn, tot din partea lui Dragnea, pe care completul de judecată l-a amânat pentru data de 17 martie, dar acesta a spus că nu se poate prezenta în ziua respectivă, deoarece are termen stabilit într-un alt dosar de fraudă, la Craiova, fiind inculpat. Atunci instanța l-a chemat pe data de 31 martie, termen despre care nu am auzit vorbindu-se. Nu cred că e public”.

Momentan, singurul termen cunoscut este cel din 17 martie, zi în care vor fi citaţi cu mandate de aducere câțiva martori din Alexandria, dar şi alţii care au votat în trei secţii de votare din Bragadiru. Nu tragem nădejde că aici va fi finalul, fiindcă avem experiența trecutului în care verdictul instanței a fost amânat de mai multe ori, fapt care a și dus la suspiciuni. Unii sunt de părere că viitorul sună bine pentru Dragnea, amânările fiind, de fapt, expresia unor negocieri, în timp ce alții prevăd o pedeapsă mai gravă decât cea primită în primă instanță, acordată de completul cu trei judecători. Iar o eventuală sentință nefastă pentru Dragnea l-ar putea trimite pe baronul roșu la marginea vieții politice, pentru care și-a riscat libertatea. Se pare că dorința de a-l demite pe Băsescu a fost atât de mare la Dragnea, încât nu a mai ținut cont de nicio împrejurare. Și cum interceptarea este mama adevărului, ea ne-a arătat disperarea lui Liviu al Teleormanului atunci când acesta îi ordona lui Valentin Boboc, prin telefon, să ducă oamenii la votare cu forța: ”Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe …” Și așa or fi făcut, au mai invocat niște spirite și au obținut procentul visat, mărturie stând declarațiile unor oameni care nu sunt implicați politic și nu ar avea de ce să mintă, dar și sutele de semnături la ”grosso modo”, depistate de procurorii anticorupție. Că ei sunt cei care au reuşit să întocmească un rechizitoriu de natură să-l pună în dificultate chiar pe intangibilul Liviu Dragnea, pentru care nu ar fi exclus să scriem în curând cronica unui final politic neanunțat.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Teleormanul nu-și merită valorile. Casa copilăriei lui Constantin Noica zace în paragină la marginea Alexandriei

Următorul articol

Şcoala Gimnazială nr. 2 Videle, câştigătoare a 22.000 euro în cadrul unui proiect

Cele mai recente articole de Dezvăluiri