Din culisele procesului Liber în Teleorman cu soții Teodorescu. Pretenții, intenții și consecințe…

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Ziarul Liber în Teleorman și-a făcut o misiune de credință din a spune lucrurilor pe nume. Din păcate, mulți dintre cei vizați de articolele noastre nu înțeleg sensul pozitiv al criticii, pe fondul unei limitări a intelectului (pentru care nici nu-i putem blama, că atât pot ei), așa că înțeleg situația ca pe un afront foarte personal, pentru care simt nevoia să deranjeze instanțele, în loc să contacteze psihologul. Cazul soților Teodorescu, finii primarului Victor Drăgușin, este probabil cel mai grăitor în acest sens. De ce? Pentru că atât Cristina, cât și Octavian Teodorescu n-au înțeles nicio secundă faptul că ziarul Liber în Teleorman și subsemnata n-au nicio problemă cu ei, ca oameni. Ci cu felul în care ei câștigă bani de la stat, atât pe calea angajării directe în posturi pe care le ocupă doar formal, cât și pe cea a utilizării unei firme private (a lui Octavian) în vederea acumulării de resurse publice, la care niciunul dintre cei doi nu e îndreptățit.

De aceea, Cristina și Octavian Teodorescu au decis să dea Ziarul Liber în Teleorman și pe subsemnata în judecată, solicitând pârâtelor plata sumei de 120.000 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat prin afirmațiile publicate în ziar și a consecințelor acestor articole, dar și obligarea pârâtelor la retragerea din conținutul ziarului a articolelor care îi vizează.

Și uite așa, am ajuns în instanță, unde am aflat, chiar de la Octavian Teodorescu, soțul Cristinei, că deși este „steaua” procesului, aceasta nu va putea participa la termene, pentru că „nu ar face față”. Așa anemică cum e, Cristina nu s-a gândit nicio secundă că poate procesului nu-i poate face față nici subsemnata, la cele 53 de kilograme ale ei. Dar empatia e chestiune de finețe, așa că n-o vom deranja pe doamna Cristina Teodorescu cu astfel de  chestiuni greu de înțeles. Așa că mergem mai departe, pe calea pe care mai ales Cristina o poate înțelege.

Ce au susținut articolele de presă, publicate în ziarul Liber în Teleorman, de fapt?  Ei bine, potrivit datelor noastre, primarul Alexandriei și-a sprijinit finii, pe Cristina și Octavian Teodorescu, să câștige bani publici. Câștigurile s-ar obține, potrivit informațiilor publicate pe marginea subiectului, atât prin angajarea celor doi fini în subordinea primarului, cât și prin intermediul unei firme, ce aparține lui Octavian Teodorescu, firmă ce are numeroase contracte cu aceeași instituție. După apariția în ziarul Liber în Teleorman a acestor amănunte, un număr relativ mic de locuitori ai orașului au comentat pe Facebook, pe pagina Alexandria, Teleorman, România,  în dreptul articolelor care semnalau fenomenul, la modul critic, felul în care se pot obține ușor bani publici, dacă te înrudești, chiar și prin alianță, cu reprezentatul unei autorități locale. Comentariile se refereau în special la faptul că finii primarului din Alexandria s-au “îngrășat” din banii publici. Cei care au comentat atunci au primit acasă citații din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, fiind chemați la București, pentru a da explicații referitor la modul în care au jignit-o pe fina primarului Drăgușin, Cristina Teodorescu.

În timpul procesului, Octavian Teodorescu, finul primarului Drăgușin și singurul prezent în sala de judecată pe parcursul luptei, a susținut că a luat bani de la primărie, dar nu prin contracte, ci prin… încredințare directă. Cu alte cuvinte, finul câștigă bani publici fără licitație. Mai mult, el a încercat să convingă instanța că nu a fost vorba despre un câștig prea mare, pentru că și-a plătit taxele și impozitele la zi. Practic, firma lui Octavian a rulat vreo 8 milarde de lei vechi cu Primăria Alexandria, într-un județ în care lumea moare de foame, dar pretinde că nu s-a îmbogățit, pentru că și-a plătit datoriile la stat. Dincolo de tupeul absolut, Tedorescu menționează că regretă că îi tremură vocea, el neavând intenția de a ascunde ceva. Oamenii spun că nu fac un lucru, exact atunci când asta fac, lucru de care, probabil, instanța și-a dat seama. Și a decis să respingă ca neîntemeiată acțiunea Teodoreștilor. Lucru la care noi ne așteptam, pentru că, dintre toate procesele în care ziarul a fost angrenat, acesta a avut cele mai stupide motivații.

Desigur, soții Teodorescu vor face apel. Pentru că durerea lor se vede deja pe rețelele de socializare, prin vocile conturilor fără chip care atacă jurnaliștii ziarului Liber în Teleorman în cel mai bizar și fantezist mod posibil. Dar, după ce câștigăm definitiv acest proces, îi anunțăm pe soții Teodorescu că le intentăm și noi proces. Pe daune. Și o să le cerem toată suma rulată de firma lui Octavian cu Primăria Alexandria. Că sunt bani publici și noi intenționăm să folosim banii publici în interes public. Ce vom face cu banii obținuți în urma lunilor de stres la care ne-au supus cei doi? Vom plăti apărarea oamenilor din Alexandria chemați la CNCD pentru a da socoteală, în urma exercitării dreptului la liberă exprimare. România e încă stat democratic și noi vrem să ne protejăm democrația cu ajutorul celor care vor s-o suprime. Deci, Cristina, știm cât de greu e să stai în sala de judecată și să dai declarații, știm că e mai ușor să înjuri de pe conturi false, știm că nu faci față niciunui adevăr. Nici măcar aceluia că nu ești slabă. Să știi că nu e rușine. Dacă știi să îți porți kilogramele, poți fi iubită și la 150. Dar vom folosi lipsa ta de caracter pentru a plăti apărarea cuvântului liber într-o țară care a ajuns în halul în care e acum din vina unora ca tine!

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*