Diavolul s-a născut în Teleorman

în Din culisele politice

culiseCarmen Dumitrescu
Dosarul Referendumului, rizibil și superficial din multe puncte de vedere, e singura problemă care îi dă baronului unele vagi bătăi de cap… Cu adevărat problematic ar fi fost Teldrumul, dar asta e deja o altă poveste, valabilă într-un univers paralel, care n-a experimentat comunismul așa cum îl trăim noi. Trecând peste evidențele dureroase, lucrăm în continuare cu materialul clientului și aflăm că în povestea Referendumului, Dragnea a fost curat ca lacrima. De fapt, a fost un sfânt care a supravegheat respectarea regulilor democratice cu prețul ultimei picături de sânge. Nenorociții care au falsificat un întreg proces electoral sunt niște copii care făceau voluntariat la sediul partidului. Niște securiști, care își doreau să-i pună bețe în roate celui mai roșu baron al țării. Niște infractori fără nume, care oricum nu vor mai recunoaște nici în ruptul capului că au violat într-un mod barbar democrația și valorile ei. Privind obiectiv către această apărare a baronului roșu, ajungem să simțim o vagă senzația de scârbă. Pe de o parte, pentru că nu l-am perceput niciodată pe Dragnea ca pe un non-bărbat, incapabil să-și asume propriile acțiuni, dar pregătit să arunce vina pe niște copii fără identitate, ca să-și salveze pielea. Pe de altă parte, pentru că am cunoscut și noi avocați în viața noastră, dar niciodată nu ne-a fost dat să asistăm la o asemenea apărare grotescă, lipsită de substanță și, la o adică, de bun simț. Observăm, astfel, un nou Dragnea, laș și neasumat, mic și neputincios, dispus să-și vândă sufletul pentru imagine. Un Dragnea care își angajează un avocat lipsit de verticalitate, care nu roșește atunci când își sfătuiește clientul să blameze niște copii pentru ambiția lui nefirească și maladivă. E adevărat că un avocat bun poate să facă dintr-un infractor o victimă, dacă știe să-și formuleze bine apărarea. Există zeci de spețe în care avocați bine mobilați la mansardă au transformat violatori în virgini și criminali în victime, dar parcă acolo miza era scaunul electric. Dragnea pierde doar o glorie obținută oricum prin mijloace incorecte. Dar se pare că Drăgnezeu are mai multe legături cu lumea de jos decât bănuiam noi. Așa că porecla pe care i-am atribuit-o n-a fost niciodată inspirată și ne cerem scuze pentru ea. Pentru că adevărul e mai crunt decât am crezut noi că poate fi. Dacă a avut vreodată o urmă de umanitate în el, Dragnea și-a pierdut-o în ultimii ani. Primul semn a fost punerea morții propriului frate pe spinarea unei justiții care îl găsise vinovat de comiterea unor infracțiuni. Al doilea semn, vizibil pe tot parcursul ultimilor ani, a fost anihilarea treptată a tuturor celor pe care i-a susținut, pentru a se putea cățăra zâmbind pe hoiturile lor. Așa că dacă diavolul există și trăiește în România, el s-a născut în Teleorman. Și zâmbește pe sub mustață sacrificând copii nevinovați. Nu neapărat ca să-și salveze pielea. Ci pentru că e amuzant…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. La Rosiori, individul DRAGNEA, a nenorocit urbea cu unul dintre cele mai abjecte personaje!!!!Crity DUSKA!!!!Alcoolist notoriu, ultra bagabond, inconjurat de toate scursurile si lichelele targului acest DUSKA a distrus totul!!!!Parcuri, strazi, economie locala!Fiinii sai Craceanu, cu fiul cercetat pentru trafic de droguri si Zugravelul, fost ceapist, au incalecat si scolile locale!!!!Rusionos, mizerabil, penibil!!!

  2. Da, acesta este unul dintre marii asasini economici ai poporului roman.
    Culmea, poporul il apreciaza!
    Pacat, insa, si pentru dumneavoastra, daca nu l-ati perceput niciodata ca pe un non-barbat!
    Pai, ce barbat poate fi acela care, sub sloganul socialismului luminat – adica a social-democratiei – el devine putred de bogat doar in cativa ani, iar judetul „lui” este pe cale de disparitie?! Asta e barbat?!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*