Dezmăț pe bani publici. Alexandria cumpără 12 plăci comemorative cu 50.000 de lei

în Actualitatea politică/Administratie

Pentru că suntem în an electoral și pentru că a observat că oamenii rezonează cu drama veteranilor de război care nu sunt destul respectați, primarul Victor Drăgușin face o mutare de imagine absolut excepțională și extrem de costisitoare. Dar banii nu contează, că nu-i cheltuie din buzunar, atâta vreme cât are la dispoziție banii noștri. Astfel, pe data de 17 septembrie, Primăria Alexandria a bătut palma cu o firmă din Constanța pentru achiziția (directă, cum altfel?) a 12 plăci din marmură neagră, în vederea amenajării unui ansamblu comemorativ pentru veteranii din al Doilea Război Mondial. Deși piața liberă oferă plăci comemorative din marmură și cu 750 de lei, Alexandria își permite să cumpere aceste produse cu peste 4000 lei/bucata.

Pentru realizarea lucrării, primăria percepe o garanție de bună execuție, în valoare de 5% din totalul contractului, fără TVA. Contractul de 49.890 lei va fi plătit din banii noștri în 30 de zile de la înregistrarea facturii în instituție. Dacă efectuăm o operațiune matematică simplă, deducem că municipalitatea își permite să achiziționeze o placă de marmură la prețul de 4.166 lei.

Pe piața liberă, prețul unei plăci comemorative nu urcă mult peste 1500 de lei, ba dacă te străduiești un pic, poți găsi plăci comemorative din marmură și la 750 de lei. Dar, atâta vreme cât e vorba despre bani publici, Primăria Alexandria nu se preocupă de cheltuirea responsabilă a resurselor orașului. În plus, costurile acestea astronomice la care sunt achiziționate diverse produse de către municipalitate explică, de fapt, de ce rețeta cumpărării directe este una atât de des practicată, în loc să se meargă pe varianta licitației, unde prețul cel mai mic ar fi și cel câștigător.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*