Dacă în mediul urban din Teleorman, oamenii ies la urne cu dorința de a schimba ceva, prin intermediul scrutinului aferent alegerilor europarlamentare, în mediul rural lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. În comunele învecinate Alexandriei, oamenii se duc la urne ca și cum ar fi teleghidați. Deși se vede starea proastă a traiului în simpla lor prezență fizică, oamenii spun că acum le merge bine și nu-și doresc mai mult. Singurul lor deziderat e ca oamenii care ies la proteste și mitinguri să fie pedepsiți mai drastic decât până acum. De aceea, ei speră ca Jandarmeria și Poliția să capete puteri sporite în acest domeniu, astfel încât în țară să se aștearnă o liniște forțată. Nu le prea pasă că liniștea asta ar echivala cu un alt fel de comunism, pentru că ei sunt deja bătrâni, copii nu mai au sau sunt plecați, așa că viitorul nu îi îngrijorează destul de tare. În comuna Țigănești, lucrurile acestea sunt foarte clare. Cel puțin din punctul de vedere al pensionarilor cu care am discutat astăzi, în ziua alegerilor:
„Dacă o câștiga PSD-ul, o mai face ceva pentru țara asta și pentru popor, dacă or câștiga ăștialalții ne distruge cum ne distrusese Băsescu, ne ia pensiile și salariile, că așa se laudă! La Referendum n-am votat. Păi ce să votez acolo? Nu înțeleg, nu înțeleg ce scrie! Alea, chiar dacă votez eu într-un fel, ce știe ei, tot aia face! Cu ce sunt de acord? Sunt de acord cu asta, cu împuternicirea Jandarmeriei și Poliției să le dea putere mai multă de executare a teroriștilor ăștia care sunt pe la votare, pe la mitinguri, pe la toate astea. Vine ăla la ăia la poartă și nu-l ia nimenea, domnule? Îl strigă lui ăla peste gard, îi aduce cruce lui Iliescu, îi vopsește gardul, scrie tot felul de prostii, atârnă veceuri pe gard, păi am ajuns așa în România unde era liniștea de pe pământ? Trebuie schimbați toți de la A la Z. Ăștia toți sunt corupți.”
În secția de votare improvizată în comună pe locul unei școli dezafectate, oamenii ies de la urne ca și cum n-ar ști de ce au fost acolo. Toți spun că votează pentru mai bine, dar fiecare sugerează că binele e deja prezent. Un singur om a spus că a votat „să se termine corupția”. Dar e minoritar în secția de votare din localitatea Țigănești…
În ciuda cuvintelor pe care le spun, în ochii lor, dar și în vestimentație se citește sărăcia… O sărăcie pe care nici votul, nici strigătele noastre n-o pot ameliora. Din păcate…
„Speram si speram” – si ramanem cu speratul… Ei spera de cand se stiu si sunt atat de ocupati sa spere, incat nu mai au timp sa observe ca in lumea lor timpul a stat in loc, ca viata lor nu s-a imbunatatit cu nimic si ca celor pe care ii voteaza, nu numai ca nu le pasa de ei, dar nici macar nu stiu ca exista… acolo, intr-un sat amarat, plin de noroaie…