Despre poluarea din Turnu Măgurele, cu indiferență parlamentară…

în Actualitatea politică

reportaj4 Carmen Dumitrescu

Turnu Măgurele este unul dintre orașele din țară foarte afectate de poluare. Combinatul chimic din municipiu a trimis în eter și apă cantități mari de azotat de amoniu, afectând durata de viață, dar și calitatea vieții oamenilor de acolo. Acum, de când Ioan Niculae este izolat de mersul propriilor afaceri, situația combinatului este incertă, pentru că au fost perioade lungi de timp în care activitatea a fost întreruptă, însă din motive strict economice. Ne amintim, însă, de vremuri când acest combinat era închis pentru depășirea limitei maxime a nivelului de poluare al aerului din zonă, și asta la insistența autorităților bulgare. Însă acelea erau vremuri când combinatul funcționa la capacitate maximă, în contextul creșterii acute a nevoilor de îngrăsământ pentru agricultură. Există, de alfel, pentru a controla nivelul poluării din Turnu Măgurele, un sistem de monitorizare a calității aerului, finanțat din bani europeni, sistem care a indicat de-a lungul vremii faptul că poluarea cu amoniac este o problemă foarte mare pentru turneni. Evident, despre asta, Dănuț Cuclea nu simte nevoia să discute. Pur și simplu, el are lupte mai importante de purtat, cum este, de exemplu, aceea dacă Dragnea merită sau nu să-și păstreze titlul de cetățean de onoare după ce a fost condamnat definitiv. Totuși, Cuclea nu este responsabil de situația despre care vorbim. Problema e destul de veche și n-a fost adusă prea mult în atenția publicului, pentru că Ioan Niculae nu trebuie atins nici măcar cu o petală de trandafir. Și totuși a apărut recent un mod de recompensare față de oamenii din Turnu Măgurele, prin modificarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Practic, oamenii care au locuit vreme de cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă au putut beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani. În lege apar menționate patru localități: Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș. Pe fondul poluării cu amoniac, Turnu Măgurele ar fi putut figura în această listă și electoratul partidului roșu ar fi putut lua proporții și mai mari. Dar parlamentarii teleormăneni dorm… Chiar și cei din Turnu Măgurele…

Dulcele somn parlamentar

reportaj6În acest moment, Turnu Măgurele este foarte bine reprezentat în Parlamentul României. Probabil că este unul dintre cele mai bine reprezentate orașe din România, căci acolo avem doi deputați, pe numele lor Adrian Simionescu și Cătălina Ștefănescu, precum și un senator, în persoana fostului primar de acolo, Nicolae Mohanu. Teoretic și practic, interesele turnenilor ar fi trebuit să fie reprezentate în mod excesiv în forul decizional național. Așa că modificarea legii 263/2010, prin legea 142/2016 putea constitui o oportunitate extraordinară pentru parlamentarii noștri de a se afirma pre-electoral. Căci nu e lucru fără importanță să permiți oamenilor din colegiul tău să iasă la pensie cu doi ani mai devreme. Capitalul electoral ar fi fost uriaș, ca să nu mai vorbim despre revanșa morală față de niște oameni care au trăit o viață întreagă într-un ținut extrem de poluat, pe fondul afacerilor cu miros politic. Dar ai noștri nu s-au gândit că Turnu Măgurele merită asta. Așa că, în mod absolut aberant, în forma finală a legii figurează doar orașele menționate anterior, deși corect și chiar productiv pentru reprezentanții pesediști ai turnenilor ar fi fost să nu doarmă acolo unde au fost trimiși să lupte pentru interesul public.

O istorie poluată

reportaj5În anul 1999, Combinatul Chimic din Turnu Măgurele era închis parțial pentru retehnologizare, în urma numeroaselor cazuri de poluare transfrontalieră. Căci dacă ai noștri tolerau toxinele fără comentarii, bulgarii nu erau foarte înțelegători în privința asta. Apoi, Ministerul Mediului a dispus în mod repetat încetarea activității unor secții ale combinatului, tot pe fondul poluării. În 2009, șapte tone de amoniac se scurgeau în Dunăre de la Combinatul Chimic din Turnu Măgurele, fiind semnalată o poluare pe un braț al Dunării, cuprins între malul românesc și Ostrovul Sredniak, în dreptul comunei Ciuperceni. La momentul acela, poluarea s-a produs ca urmare a unui incident survenit la combinat, rezultat din descărcarea apărută din blocarea pompelor de amoniac și carbamat. Incidentul a fost trecut repede cu vederea. Sursele generatoare de emisii de amoniac cu ponderea cea mai mare au fost reprezentate de activitățile din agricultură (utilizarea îngrășămintelor chimice în culturile vegetale și managementul dejecțiilor) – 76.19 %, respectiv de procesele de producție ale SC Donau Chem SRL Turnu Măgurele – 22.55%, arderi în industria de transformare – 9,27 %, precum și de tratarea și depozitarea deșeurilor 1.24%, de arderi în energetică, în industria de prelucrare, transport rutier sau instalații de ardere neindustriale, totalizând 0,02%. Evident că toate aceste informații n-au constituit vreun motiv pentru îngrijorare pentru autorități, care au băgat repede gunoiul sub preș, pe fondul nevoii de locuri de muncă din zonă și al monopolului afacerii lui Ioan Niculae, dar n-au reprezentat, din păcate, nici vreun motiv pentru actualii parlamentari de a se revanșa legislativ în numele turnenilor. Asta ne miră, în contextul în care niște oameni trimiși de noi în Parlament ar trebui să vâneze literalmente fiecare oportunitate de a aduce beneficii în zona pe care o reprezintă. Dar ei sunt mai ocupați să-și angajeze secretare frumoase și să doarmă un dulce somn al indiferenței, pe care noi, și dacă am vrea, nu-l putem înțelege.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*