Deputatul Militaru nu crede în datorii. De aceea, nu și le plătește…

în Actualitatea politică

Militaru_LucianCarmen Dumitrescu

Lucian Militaru face pare din categoria politicienilor “spălați” ai Teleormanului. Și spunem asta, în sensul în care vărul lui Adriean Videanu este un om pentru care inteligența echivalează cu șmecheria, iar oratoria are sensul unei cărți salvatoare, pe care o ține cu talent în mâneca dreaptă. Esențialmente, Militaru este un politician care a avut parte de ceva aprecieri meritate la nivel public și n-a încetat să ne uimească prin felul în care știe să fie agresiv și diplomat în același timp. Partea proastă a lui Militaru (căci, în mod șocant, trebuie să aibă și el defectul lui) e că s-a dezvoltat în comunism, așa că a crescut potrivit acelor tipare. În consecință, Militaru vede politica așa cum vede un om de afaceri o oportunitate bună și n-a încetat nicio secundă să caute funcții de unde să poată împărți ceva, nu de dragul altora, ci pentru a-și face parte lui însuși. A condus primăria Videle ani întregi, după care a plecat în Parlament, lăsând orașul cu băncile din parc puse amanet. Căci Militaru nu pare să creadă în datorii și date scadente, atâta vreme cât are bani de costume Armani. Și pentru a ne asigura în totalitate că l-am evaluat corect, iată că aflăm acum faptul că Militaru are datorii neplătite și pe la persoane fizice încă de pe vremea când candida la Parlament din partea PDL. Dincolo de surprinderea de a afla așa ceva, noi am reușit cu această ocazie să ne înțelegem deputatul pe deplin: așa cum n-a crezut că are vreo datorie față de orașul Videle, Militaru nu s-a așteptat niciodată să i se facă plângere penală pentru faptul că n-a returnat 5.000 de lei unui amic. Cu alte cuvinte, Militaru nu crede în datorii. Și ce nu crezi, nu există. Simplu ca “Tu dă-mi acum și-ți dau înapoi când îmi aduc aminte!”. E politică pură, ce mai!

10.000 de lei pentru campanie. Puțin, foarte puțin!

14825776_1670645236580409_194923681_nPrin anul 2012, Lucian Militaru candida pe lista PDL pentru o funcție de parlamentar. Deja jefuise orașul Videle de orice se mai putea jefui, lucru confirmat mai târziu de organele de control, care n-au înțeles cum e posibil ca o primărie dintr-un județ ca Teleormanul să aibă datorii de nivelul Clujului, așa că nu mai avea niciun motiv să tragă de scaunul de primar pentru încă patru ani. În plus, Parlamentul părea mai ofertant pentru el, căci nu e chiar la îndemâna oricui să-și înscrie în parcursul vieții un loc privilegiat în fruntea statului din care provine.  Așa că a intrat în Campania electorală din 2012 cu tot entuziasmul de care era el în stare. Numai că, se pare, omul nu stătea chiar bine cu banii la momentul acela și văzând raportul Curții de Conturi care atestă cum s-au scurs banii publici prin pixul lui Militaru, nu prea înțelegem de ce. Dar momentan asta e mai puțin important. Căci cu adevărat interesant e faptul că în acea perioadă, Militaru s-a gândit să apeleze nu la vreo instituție bancară, ci la o persoană fizică, pe numele său Măntescu George Florin din Videle. Într-un document care ne-a ajuns la redacție recent, Florin Măntescu îi face o plângere penală lui Lucian Militaru pentru abuz de încredere, infracțiune prevăzută în Codul penal. Plângerea este datată în vara acestui an și a fost înaintată, se pare, Comandantului Poliției Orașului Videle. În documentul cu pricina, Măntescu povestește în detaliu ce s-a întâmplat: “În luna decembrie a anului 2012, domnul Militaru Lucian, care era candidat la funcția de deputat pe lista PDL la alegerile parlamentare, a venit la domiciliul meu, însoțit de numitul Predușcă Adrian din comuna Poeni, care la acel moment era ginerele său și mi-a solicitat suma de 10.000 de lei sub formă de împrumut pentru o scurtă perioadă de timp, motivând că îi trebuie în campania electorală ce era în desfășurare. Eu, împreună cu soția mea, Măntescu Gabriela, am hotărât să îl ajutăm, dându-i suma de 10.000 de lei, fără a încheia vreun act în acest sens. Din acel moment, la diverse perioade de timp i-am solicitat acestuia să ne restituie banii, fiind amânați de fiecare dată,  până în momentul de față, când încă nu am recuperat decât 5.000 de lei de la acesta.”

Nu atât penal, cât penibil!

Față de cele prezentate, Măntescu solicită comandantului poliției din Videle să ia măsuri pentru trimiterea în judecată a lui Lucian Militaru, sub acuzația de abuz de încredere. Pentru noi, cei care știam că Militaru învârte banii cu lopata, căci lui politica i-a adus și prosperitate în afaceri, faptul că acesta are de restituit unui amic suma de 5.000 de lei nu e neapărat o faptă penală, cât una penibilă. Căci e greu de crezut că un om de talia lui Militaru s-ar compromite până într-acolo. Și totuși, documentul există, iar plângerea e formulată extrem de clar, ceea ce ne determină să credem și să ne crucim. Pe de altă parte, dacă Militaru înțelege sensul datoriei și noi l-am judecat greșit, atunci înseamnă că omul stă foarte prost cu banii. Căci 5.000 de lei nu sunt un capăt de lume nici măcar pentru o familie de profesori din țara asta (am dat acest exemplu, căci intelectualii sunt condamnați în România să încerce sensul subzistenței pe pielea proprie)… Și atunci, dacă e real zvonul că actualul deputat își mai dorește un mandat, pregătit fiind să se lupte cu partidul și cu adversarii partidului pentru el, noi ne întrebăm de unde va mai face rost de bani. Și cine-i va mai împrumuta vreodată, dacă e deja o chestiune certă aceea că Militaru nu crede în datorii, așa că nu le plătește. În plus, dacă ne uităm la activitatea lui din Parlament în ultimii patru ani, tot la fel și-a plătit și obligațiile față de teleormănenii pe care îi reprezintă acolo: uitându-le. În cele din urmă, revenim la credința noastră că Militaru e un politician adevărat. Unul care promite și uită ce-a promis. Unul care cere, dar uită să returneze. Unul care știe, dar se face că plouă. Numai că, și așa dacă punem problema, episodul acesta prăfuit al datoriei de 5.000 de lei vorbește mai tare despre Militaru decât ar face-o Militaru însuși. Și spune despre el nu că e penal. Ci penibil…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Durerea mare este ca Mantescu a fost consilierul parlamentar al lui Militaru.De ce a continuat relatiile de prietenie si de serviciu cu el?Si poate ca o alta durere,este faptul ca domana profesoara nu i-a dat o mana de ajutor sa scrie cum trebuie plangerea!Rusinicaaaa!Cam tarziu domnul Mantescu,dupa 4 ani?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*