liberinteleorman.ro

Deputat Ică Florică Calotă: „Sprijin pentru pescuit și acvacultură”

20 mai 2022

Sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării sunt grav afectate, din cauza preţurilor ridicate la energie, oxigen şi materii prime, pentru a doua oară în ultimii ani, după pandemia de COVID-19. Comisia Europeană a decis să ia noi măsuri rapide pentru a le sprijini în această criză.

În conformitate cu Regulamentul privind Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură (FEAMPA), Comisia Europeană poate activa mecanismul de sprijin în caz de criză în cazul unui eveniment excepţional care cauzează o perturbare semnificativă a pieţelor. Mecanismul de criză al FEAMPA este o măsură temporară. Acesta se aplică retroactiv, de la 24 februarie 2022, data începerii agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şi va dura până la sfârşitul anului 2022. Statele membre pot decide dacă doresc sau nu să îl utilizeze.

Despre sprijinul pe care ar trebui să îl primească pescarii, o categorie care nu a fost des menționată în măsurile recent anunțate public, deputatul PNL Teleorman, Ică Florică Calotă, transmite în scris, Camerei Deputaților, o declarație privind situația celor care trăiesc din această activitate.

„Din cauza războiului, mulţi pescari din UE nu merg pe mare deoarece îi costă mai mult decât şederea în port. Navele de pescuit care operează în Marea Neagră se confruntă şi cu ameninţarea unor posibile activităţi militare, ceea ce duce la suspendarea activităţii lor. Sectoarele acvaculturii şi prelucrării sunt afectate şi de costurile ridicate de logistică şi de transport.

Se preconizează că piaţa peştelui se va confrunta cu un şoc negativ în ceea ce priveşte oferta atât de produse pescăreşti proaspete, cât şi de anumite produse prelucrate sau conservate, ca urmare a penuriei de materii prime.
Mecanismul permite statelor membre să acorde două tipuri de măsuri de criză.

În primul rând, se vor acorda compensaţii financiare pentru operatorii din sectoarele pescuitului, acvaculturii şi prelucrării pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare generate de perturbarea actuală a pieţei, dacă sunt legate de perturbarea pieţei cauzată de războiul din Ucraina.

Al doilea set de compensaţii financiare se va acorda pentru organizaţiile de producători, în cazul în care pun în aplicare mecanismul de depozitare din cadrul organizării comune a pieţelor – ajutor pentru depozitare.
Pescuitul şi acvacultura constituie surse vitale de subzistenţă pentru multe dintre comunităţile costiere din Uniunea Europeană, care contribuie la securitatea alimentară şi la alimentaţie. Aceste sectoare trebuie sprijinite, fără a diminua importanţa atingerii obiectivelor Pactului verde european”, susține parlamentarul PNL Teleorman.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Noul Teldrum continuă TUNURILE la Primăria Alexandria

Următorul articol

Monica Coman, parcare pe locurile destinate persoanelor cu handicap

Cele mai recente articole de Politică