Carmen Dumitrescu
Denisa Avram nu este o alexăndreancă obişnuită. Frumuseţea trăsăturilor sale fizice o individualizează într-un mod deosebit, astfel încât femeile care apelează la ea pentru a deveni mai frumoase fac acest lucru cu încredere. La cei 28 de ani ai săi, Denisa a urmat mai multe cursuri de specializare în make-up, devenind un make-up artist căutat în Teleorman. Şi pentru artişti, cea mai mare încurajare posibilă este aprecierea celor care se bucură de efectele artei lor. Denisa transformă chipuri în opere de artă, iar bucuria ei de a vedea că reuşeşte de fiecare dată să le ofere femeilor care îi solicită serviciile mai multă încredere în ele însele este inegalabilă. S-a specializat în machiaj de televiziune şi cinematografie, dar le oferă frumuseţe în fiecare zi clientelor sale, care au deja încredere în abilitatea ei de a le pune în valoare cele mai plăcute dintre trăsături. Despre frumuseţe în sine, Denisa spune că ea nu ţine de armonia trăsăturilor şi nici de simetria formelor, ci de încrederea în sine a femeii care ştie ce vrea şi care poate să-şi atingă scopurile cu toată forţa ei interioară.
R. Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru machiaj?
Denisa Avram: Încă din copilărie am fost pasionată de desen, de artă, de forme și culori. Îmi aduc aminte că eram foarte mică atunci când am descoperit trusa de farduri a mamei și am început să experimentez. Cred că toate fetițele fac la fel, când sunt mici. Ce mă fascina pe mine de fapt, nu erau fardurile mamei, ci cum arătam eu cu ele pe fața mea, cum reușeau să îmi schimbe trăsăturile. Petreceam ore în șir uitându-mă în oglindă, uimită de ce efect aveau acele culori asupra expresivității mele. Mai târziu, am început să îmi machiez prietenele. O făceam just for fun. De fiecare dată rezultatul era apreciat. Parinții mi-au observat această înclinație încă de pe atunci, astfel încât, la orice eveniment al familiei, eu eram cea care mă ocupam de make-up-ul verișoarelor, mătușilor și așa mai departe. Dar, deși mama știa cât de mult îmi place să fac asta, a încercat să îmi implementeze ideea că această pasiune este una frumoasă, însă nu trebuie să îmi distragă atenția de la şcoală. De aceea am rămas concentrată pe studii, iar make-up-ul a rămas la stadiul de simplă pasiune pentru mult timp…
R. În ce fel ai descrie arta de a face oamenii mai frumoşi decât sunt şi care este sentimentul tău personal atunci când îţi vezi “opera” realizată?
D.A. Pentru mulți această artă este definită simplu. Machiaj. Pentru mine înseamnă: pasiune, cunoaștere, studiu, cultivare, dezvoltare succesivă, ani de experiență, dexteritate, multă muncă şi perseverență. Toate acestea stau în spatele realizării unui machiaj corect cu rezultate mulțumitoare, nu doar niște pensule și culori, așa cum se crede uneori. Este foarte important ce simte clienta, înainte de ce simt eu. Un „chip nou” poate conferi o mare încredere în sine, dar uneori poate șoca, de aceea trebuie tot timpul să țin cont de personalitatea clientei. Îmi este puțin mai greu cu clientele noi, necunoscându-le, însă mă străduiesc ca rezultatul să fie de fiecare dată în concordanță cu așteptările lor. În momentul în care obțin acest rezultat, mă simt satisfăcută. Deși am foarte des acest sentiment, de fiecare dată îl simt la fel de intens și de plăcut. Aprecierile clientelor sunt motivația mea.
R. Ai putea să-mi descrii, în câteva cuvinte, în ce constă frumuseţea unei femei?
D.A. Încredere în sine.
R. Cât de importante sunt simetriile şi asimetriile în definirea unei frumuseţi absolute?
D.A. Ochiul uman percepe cu plăcere formele bine definite, pentru că sunt mai ușor de interpretat. De aceea, în urma a mai multor studii, specialiștii au stabilit trăsăturile chipului perfect. Fața ovală și dimensiunile exacte reprezintă, teoretic, simetria în idealul de frumusețe. Dar tipologia ideală este doar un model orientativ în frumusețe. Asimetria ne invidualizează. După părerea mea, frumusețea e relativă.
R. Preferi chipurile ieşite din tipar sau pe cele armonioase, simetrice, înscrise în nişte tipare de frumuseţe?
D.A. Într-adevar, un chip simetric este mai ușor de machiat, însă asta nu-l face preferențial. Interesul meu este să aduc un plus de frumusețe oricărei femei.
R. Când ţi-a venit ideea de a câştiga bani de pe urma pasiunii tale pentru frumuseţe şi cum ai pornit efectiv la drum?
D.A. După terminarea facultății am început să mă gândesc serios la a face ceva în direcția asta, să îmi valorific această pasiune. Atunci am decis să mă înscriu la primul curs de make-up. Am pornit pe acest drum cu dorință și entuziasm, nu m-am așteptat să câştig bani din prima. Familia m-a susținut financiar la început. Tot ce câstigam, reinvesteam în produse. Începutul a fost destul de greu, dar niciodată nu mi-am pierdut motivația.
R. Cum funcţionează acum afacerea ta? E una profitabilă sau e una care îţi aduce doar satisfacţii sufleteşti?
D.A. Îmi aduce satisfacție atât sufletește, pentru că fac ce îmi place, cât şi financiar. Este o industrie în continuă dezvoltare. Trăim într-o lume în care se pune foarte mult preț pe cum aratăm, ceea ce este profitabil pentru noi, cei care lucrăm în domeniul Beauty. Însă, ca în orice job, are și acesta dezavantajele lui. Concurența este foarte mare, de aceea trebuie să investesc foarte mult în actualizarea cunoștințelor în materie de make-up. Pentru asta trebuie să merg la cursuri constant. Pe deasupra, programul este unul haotic, stau foarte multe ore în picioare. Dar nimic nu se compară cu placerea pe care o am când machiez! Până la urmă, într-un domeniu artistic implicarea trebuie să fie 100%, altfel nu reuşești.
R. Crezi că oamenii care câştigă bani din pasiunile lor sunt mai fericiţi decât cei care îi câştigă din meseriile lor?
D.A. Nu cred. În mod cert sunt mai fericiți! Pasiunea înseamnă relaxare. Să muncești și să te relaxezi în același timp îţi aduce împlinirea profesională de care orice om are nevoie. Mulți își asociază jobul cu stres, plafonare, limitare, oboseală şi probleme. Eu îmi asociez jobul cu o lume colorată în care cunosc oameni deosebiţi. Pentru mine, munca înseamnă creativitate, plăcere, împlinire, bună stare, energie, satisfacție şi motivație. Cred că toți ar trebui să ne facem o analiză pentru a ne da seama ce ne place cel mai mult şi exact asta să practicăm.
R. Care sunt exigenţele femeilor din Alexandria în materie de make-up?
D.A. Alexandria, chiar dacă este un oraș micuț, serviciile de înfrumusețare au luat amploare în ultimii ani. Piața este largă, opțiunile sunt multe, de aceea femeile își permit să fie selective şi, de ce nu, pretențioase. Mă bucur să văd că am în continuare agenda plină de programări, că multe dintre ele mă aleg pe mine. Asta mă face să mă simt mândră de munca mea. Este normal că nu pot mulțumi pe toata lumea și, ca orice artist, primesc uneori și critici, însă le privesc ca fiind constructive. Consider că o bună comunicare rezolvă orice problemă. În general clientele sunt deschise în ceea ce priveste o „transformare”. Preferințele de tehnică, culori, intensitate vin în funcție de vârstă. Ceea ce mă surprinde în mod plăcut este că alexăndrencele noastre sunt la zi cu tot ce ţine de modă, iar cerințele lor sunt pe masură!
R. Crezi că un make-up artist poate face miracole?
D.A. Un make-up artist doar ajută o femeie, aplicându-i cateva trucuri de machiaj, să își vadă frumusețea. Orice femeie poate fi frumoasă cu un machiaj corect. Într-adevar, unele nici măcar nu se așteaptă că pot deveni atât de frumoase cu puțin accent pe anumite trăsături și cred că schimbarea datorată machiajului este, de fapt, un miracol.
R. Unde te vezi peste 5 ani?
D.A. Cu siguranță peste 5 ani voi fi tot în acest domeniu, făcând ceea ce îmi place, cu mult mai multe cunoştințe si experiență decât acum. Am în plan un proiect foarte frumos, prin care să dezvolt cât mai mult această pasiune pentru beauty. O să fie dedicat în special femeilor care, din diverse motive, nu au timp pentru ele. Clientele mele, pe care le iubesc și carora le multumesc pentru încrederea pe care mi-o acordă, au fost inspirația mea în acest proiect. Nu vreau să dau mai multe detalii. O să fie o surpriză, sper eu, placută!

Denisa Avram transformă chipuri în opere de artă – “Frumuseţea unei femei e încrederea în ea însăşi”
1 Comment
Lasă un răspuns
Cele mai recente articole de Cultură

Revista Bilete de papagal, serie nouă
Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, în parteneriat cu Editura Arena Artelor din Slatina va organiza

Expoziție temporară, la muzeu „Cercetări arheologice la mănăstiri și biserici din Teleorman”
Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, deschide vineri, 7 martie 2025, ora 11.00, expoziția temporară „Cercetări

„Cravata – simbol al eleganței masculine”, expoziție semnată de micul colecționar Andrei Ioan Gheorghe
O cravată bine legată este primul pas serios în viață – spunea celebrul scriitor irlandez Oscar Wilde. Indiferent de lungime, culoare, model

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman: Ziua Dragostei și a Bunăvoinței – Dragobete
Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează luni, 24 februarie 2025, ora 11:00, la Sala de

„Ziua Porţilor Deschise de Dragobete”, la Muzeu
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează luni, 24 februarie 2025, „Ziua Porţilor Deschise de Dragobete”.
Foarte buna Denisa,
Printre cei mai talentati make-up artisti pe care i-am intalnit.
Machiaje cu totul si cu totul deosebite.
https://www.facebook.com/makeup.denisa (y)