liberinteleorman.ro

Declarație politică Ică Calotă: Să punem STOP abandonării terenurilor agricole!

22 aprilie 2021
Advertisement

În cadrul Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European a fost prezentat un raport privind abandonul terenurilor agricole. Potrivit acestui raport, abandonul terenurilor agricole şi depopularea zonelor rurale reprezintă un fenomen din ce în ce mai comun la nivelul Uniunii Europene. Mai exact, aproximativ 30% din suprafeţele agricole din UE se află, cel puţin, sub un risc moderat de abandon de terenuri.

În următorii 10 ani, Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu abandonul a 5 milioane de hectare de teren, reprezentând circa 3% din suprafaţa agricolă actuală utilizată. În zonele montane şi în cele defavorizate, riscul de abandonare a terenurilor este și mai de ridicat.

Tendinţele actuale de abandonare a terenurilor vor fi, de asemenea, afectate de trei factori externi majori care vor avea un impact semnificativ asupra utilizării terenurilor, și-anume schimbarea climei, globalizarea pieţelor şi criza majoră de sănătate, precum este pandemia COVID-19.

„Viziunea zonelor rurale” este planificată să fie adoptată în al doilea trimestru al anului 2021 şi ar trebui să faciliteze o dezbatere la nivel european cu privire la viitorul zonelor rurale, până în 2040, şi să se concretizeze prin acţiuni adecvate, la toate nivelurile.

Această concentrare sporită asupra provocărilor specifice din mediul rural este o preocupare-cheie pentru viitoarele decizii privind utilizarea terenurilor agricole şi, în special, evidenţiază modalităţile în care gestionarea acestor terenuri afectează alte activităţi regionale şi economice, inclusiv dezvoltarea turismului. 

Principalele concluzii şi recomandări ale studiului prezentat la Bruxelles prevăd faptul că abandonarea terenurilor conduce la efecte ireversibile, din punct de vedere social şi ecologic.

Condiţiile agricole pot fi îmbunătăţite prin programe de formare pentru fermieri, o mai mare securitate financiară prin direcţionarea finanţării PAC către fermele mici, prin utilizarea diferitelor fonduri, sau prin facilitarea accesului la alte surse de investiţii, cât şi prin îmbunătăţirea condiţiilor de acces la terenuri.

De asemenea, trebuie avută în vedere îmbunătăţirea situaţiei fermierilor din zonele care se confruntă cu constrângeri naturale şi adaptarea plăţilor pentru aceste zone, precum şi măsurile forestiere şi de mediu care ar trebui adaptate la diferitele vulnerabilităţi ale regiunilor.

La nivel naţional, situaţia terenurilor abandonate este reglementată prin noul proiect al Codului funciar. Astfel, dacă proprietarul terenului agricol nu îl menține într-o stare fitosanitară bună mai mult de doi ani, autoritatea publică locală își poate rezerva dreptul de a administra terenul respectiv, dispunând arendarea lui, cu respectarea anumitor condiţii.

Totodată, din punctul meu de vedere, serviciile rurale de interes general şi investiţiile în infrastructura rurală sunt esenţiale şi reprezintă o prioritate pentru dezvoltare, fără de care nu putem merge înainte, a declarat deputat PNL Teleorman – Ică Florică Calotă.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

36 de sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor anti covid

Următorul articol

Cine e investitorul strategic al lui Drăgușin care a ratat „combinația” cu piața Peco

Cele mai recente articole de Actualitate