liberinteleorman.ro

Declarație de presă – Mara Calista: Ordinul de protecție provizoriu, o măsură de urgență extrem de necesară, dar dificil de aplicat!

14 ianuarie 2019

Pe sfârșit de an 2018 a fost emis un Ordin semnat de miniștrii  Afacerilor Interne și Muncii și Justiției Sociale privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști. Conform acestui Ordin, polițiștii chemați să intervină în cazuri de violență domestică pot emite un ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile, dacă se constată un  pericol imininent, fără ca victima să mai aștepte aprobarea unui judecător.

Este o măsură de urgență extrem de necesară, dar incompletă și, posibil, ineficientă. Această prevedere pasează o responsabilitate în sarcina polițiștilor fără o finalitate clară, ceea ce o face greu de aplicat.

Este o datorie a statului și o prioritate să ofere protecție persoanelor, mai ales copiilor afectați de violența în familie, dar pentru a-și atinge acest scop este nevoie de măsuri clare și eficiente pe termen lung. Acest ordin de protecție provizoriu valabil 5 zile oferă doar o umbră de speranță victimelor, fără să le apere cu adevărat de agresori, asta dacă polițiștii nu vor fi cu adevărat vigilenți, iar măsura nu este dublată cu brățările electronice de control. Altfel, polițiștii rămân doar cu o sarcină în plus, nepusă în aplicare, de care nu se sperie nici un individ ajuns la stadiul de a-și omorî în bătaie nevasta, concubina, prietena, mama, bunica, părinții sau copiii.

Conform statisticilor, cele mai multe cazuri de violență domestică se întâlnesc în mediul rural și mă întreb ce face singurul polițist de la postul comunal, așa cum este în majoritatea localităților, să intervină într-un caz foarte grav de violență în familie pentru a proteja victima. Nu mai adaug aici și măsurile de prevenție, în sensul de urmărire constantă a agresorilor astfel încât aceștia să nu recidiveze. Completează un chestionar și dacă viața sau integritatea fizică a persoanei este în pericol, acesta emite ordinul și poate îndepărta agresorul din locuință. Cum face toate aceste lucruri în prezența celor implicați, respectiv victimă/ victime – agresor? Unde îl lasă pe agresor? În stradă, la 50 de metri de casa unde se poate întoarce peste 5 zile să o ia de la capăt?

În concluzie, suntem  în fața unei decizii de mult așteptată, dar incompletă, care nu face decât să demonstreze, încă odată, neputința  sistemului în fața unui fenomen foarte grav extins la nivel național.

Mai departe, este extrem de necesar ca polițiștii să își ia extrem de în serios acest rol, să fie vigilenți, să existe un sistem bine pus la punct în ceea ce privește centralizarea acestor agresori, precum și urmărirea lor prin brățările electronice. Orice caz de recidivă trebuie constatat și sancționat dur astfel încât victimele să nu ajungă, așa cum se întâmplă deseori, la morgă, chiar dacă au un ordin de protecție emis de care nimeni nu a ținut cont!

Mara Calista,

Deputat PNL

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Sute de elevi teleormăneni riscă să părăsească băncile școlii în fiecare an, din cauza problemelor familiale

Următorul articol

Parlamentarii teleormăneni cu mâinile pătate de… Legea Recursului Compensatoriu

Cele mai recente articole de Actualitatea politică