Întemeiat în 1834, în acord cu planurile urbanistice ale inginerului austriac Otto von Moritz, orașul Alexandria a luat numele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, ale cărui oseminte se găsesc depuse chiar în incinta Catedralei Episcopale „Sfântul Alexandru”.
Astăzi, orașul a împlinit 183 de ani și la aniversarea lui s-au reunit în sala de ședințe a Primăriei Alexandria consilieri locali, județeni, parlamentari, valori ale județului, cetățeni de onoare și oameni simpli, care iubesc Alexandria. Ședința festivă a Consiliului Local Alexandria, a cărui scop principal a fost desemnarea noului cetățean de onoare, s-a derulat rapid, remarcabil fiind, însă, discursul primarului Victor Drăgușin. Acesta a vorbit preponderent despre manipulatori și manipulare, acestea fiind, din punctul de vedere al primarului, principala problemă a orașului. El a transmis participanților dorința sa ca Centrul Multifuncțional pentru Tineret să fie realizat în scurt timp, ca stadionul care a făcut obiectul atâtor glume la nivel național să fie realizat aici și ca „manipulatorii de serviciu” să fie ignorați, pentru că Alexandria trebuie să lupte pentru numele și reperele ei. Nu vom comenta deloc faptul că aceasta a fost o temă de discurs chiar de ziua orașului, pentru că noi simțim nevoia să respectăm acest oraș printr-o altă atitudine. Una pașnică, nu încordată și ostilă. Așa că nu vom preciza pentru domnul primar decât faptul că manipularea nu ar cântări deloc într-o lume în care totul merge bine și că, dacă există critici, ele trebuie luate în calcul, analizate și supuse dezbaterii, nu amenințărilor cu detectivi și înjuriilor publice.
Ulterior, antrenorul Mădălin Piperea, propus anul acesta pentru distincția de cetățean de onoare al orașului, a urcat la pupitru și cu emoție vizibilă a mărturisit publicului că, deși nu se pricepe la discursuri, se simte acum în stare să câștige un campionat mondial. De asemenea, el a mulțumit municipalității și consilierilor locali în numele întregii comunități sportive din Alexandria, care cu certitudine merită apreciere și recunoaștere publică. Momentul a fost realmente emoționat și a produs aplauze sincere din partea auditoriului. Pe la pupitru s-au mai perindat vorbitori, însă dintre aceștia l-am remarcat pe Valeriu Velciu, directorul general al S.C. Electrotel: „Eu fac parte din tot felul de comitete și comisii la nivel național și mă străduiesc cât pot să atrag atenția asupra unor lucruri pe care ori nu le înțelegem, ori nu le știm. Și este foarte multă ignoranță în jur, pentru că sărăcia și mediul ăsta ne apasă într-un anumit fel, că nu ne mai lasă să gândim. Nu cred că dețin adevărul, dar eu cred că chiar am putea face mai mult măcar pentru noi. Pentru că șansa noastră de a aștepta de sus este greșită, iar de a aștepta de afară este și mai greșită. Noi trebuie să ne vedem de ceea ce trebuie să facem noi și cred că de jos în sus se mai poate schimba ceva. Poate astfel putem fi și noi un exemplu!”
Dincolo de teama lui Drăgușin de manipulare (o teamă nefondată, fie vorba între noi, căci din clipa în care tai orice comunicare cu o parte a presei, nu te mai poți aștepta la întrebări ajutătoare din partea ei), ziua Alexandriei a fost una frumoasă și ne-a amintit tuturor că suntem parte dintr-un întreg și că pe toți ne unește iubirea pentru aceste locuri și pentru acești oameni frumoși și buni, valoroși și iubitori, care înțeleg că dacă realmente au de luptat, ei trebuie s-o facă după ce s-au informat corect cu privire la motivele războiului. Și că în realitate, ai nevoie și de stânga, și de dreapta ca să poți vedea toată linia orizontului. În ton cu sărbătoarea și în acord cu bucuria de a face parte din această comunitate frumoasă, echipa Liber în Teleorman își dorește ca Alexandria să crească în libertate, în potențial și în realizări, devenind ceea ce toți ne dorim: un loc sub soare în care să-ți fie drag să exiști. La mulți ani tuturor celor care se simt parte din Alexandria!