De ce ți-ai dat, “Ceaușeasco”, demisia, dacă erai Maica Precista?

în O poziție în Teleorman

pozitieCarmen Dumitrescu
Pe Rodica Miloș n-a făcut-o celebră ziarul Liber în Teleorman. Nu! Ziarul Liber în Teleorman i-a arătat Rodicăi Miloș că, în viață, e obligatoriu să-ți vezi lungul nasului. Dar, așa cum se întâmplă de obicei, atunci când primești lecțiile astea de la altcineva decât de la părinți în primii șapte ani de viață, fostul director al DGASPC Teleorman s-a simțit lezată… la demnitate. Cum se face că se lezează la demnitate numai cei care dau dovadă de cele mai puțin demne dintre comportamente, nu știm… Poate că are legătură cu punctele nevralgice sau cu faimosul călcâi al lui Ahile. De fapt, nici nu mai contează… Pentru că, în fapt, pe Rodica Miloș n-o doare demnitatea, ci pierderea unei funcții la care visa. Deși n-a forțat-o nimeni să-și dea demisia, actul demisiei fiind unilateral, Rodica Miloș simte nevoia să dea vina pe cineva pentru propriile carențe de educație.
Dar să facem un efort de imaginație și să presupunem că angajații care o numeau “Ceaușeasca” pe la colțuri aveau ceva cu felul în care se îmbrăca noua directoare. Și ei își doreau să vadă costume ca ale Floarei Alesu ca să poată munci eficient. Păi… dacă lumea e rea și tu ești nepătat, atunci de ce ai simți imboldul să-ți dai demisia? Dacă nu ești Ceaușeasca și ești Maica Precista, de ce simți nevoia să te răzbuni? Că nepătații nu au motive să se simtă lezați la demnitate. Ei știu cine sunt și n-au nevoie de confirmări. Nu și Rodica Miloș, această Maică Precista de Teleorman, care vrea să arate lumii întregi că e un om bun, care nu ridică tonul la angajați, nu-i face proști și incapabili, nu-i amenință cu destituirea și nu generează o atmosferă insuportabilă la locul de muncă. Deși de la portar până la șefii de servicii toți știu cum urlă Rodica Miloș atunci când o apucă episoadele isterice. Ne întrebăm, totuși, dacă Rodica Miloș știe ce crede lumea despre demisia ei… Pentru că prin târg s-a auzit că, de fapt, i s-a făcut frică de contractele cu firma lui Fișcuci, semnate pe vremea ei și investigate actualmente de DNA. Că vrea ea să dea vina pe presa liberă a județului, asta e strict o opțiune personală. Adevărul, din fericire, are bunul obicei de a ieși la suprafață în cele din urmă. Și partea frumoasă e că niciodată nu e prea târziu pentru adevăr. Îi urăm Rodicăi Miloș să înțeleagă că demnitatea are un sens pasiv și unul activ. Dar nu poți beneficia de efectele pasive ale demnității dacă nu faci nimic pentru a-i pune în valoare sensul activ. Și chiar dacă e neplăcut să ți se spună “Ceaușeasca” prin instituție, ai întotdeauna posibilitatea de a-ți spăla imaginea. Și dacă te întrebi de ce ți se spune “Ceaușeasca”, în loc să le dai în cap celor care fac asta, e posibil ca oamenii să încerce o nouă percepție. Dar ce e drept, nici adevăratei Ceaușeasca nu-i convenea libertatea de exprimare…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

 1. Onorata Carmen,
  Tara arde si baba se piaptana! Prostul moare de grija altuia! Folosirea unor artificii literare nu schimba cu nimic caracterul denigrator al afirmatiilor facute prin intermediul presei, intrucit defaimarea unei persoane se poate realiza chiar daca informatia respectiva este prezentata la adapostul pamfletului. Libertatea de exprimare nu poate si nu trebuie sa fie absoluta, deoarece o libertate absoluta se transforma in contrariul ei. Dreptul la libera opinei si exprimare, ca orice alt drept, trebuie exercitat in limitele sale firesti, neputind prejudicia drepturile si interesele legitime ale altor persoane.
  Articolele dv sint atit de lipsite de continut incit „no comment”-ul este generalizat in rindul cititorilor.
  Tara are nevoie de forta de munca pentru redresare, nu de filozofii expirate…
  Daca erati atit de valoroasa erati selectionata intr-un jurnal demn de acest nume si nu va intretineati frustarea prin osanale aduse lichelelor Teleormanului care intretin coruptia si pastreaza judetul pe ultimul loc din tara, promovind incompetententa partidului in toate sectoarele administratiei.
  Mai faceti o tura pe la Sibiu, daca nu intelegeti inca votul din 16 noiembrie !
  Nu este o surpriza faptul ca aveti informatii despre DNA, dar trebuie sa va justificati sursele in mod legal.
  Frustrarea dv nu este o surpriza deoarece excelati in articole papale despre internauti care au probleme cu legea si despre politieni sau slujitori ai partidului care au ca singur scop inavutirea pe banul public. Atentie la dinamica tarii…Cetateanul nu mai accepta sa plateasca impozite pentru ca un jurnalist sa sustina niste incompetenti de sefi de serviciu pusi de partid, care fura din banul public si care nu-si justifica nivelul de trai prin salariul oficial…Sau poate au actiuni majoritare la jurnalul dv. si va obliga sa ii salvati de la actiunile DNA…
  Libertatea inseamna responsabilitate, nu haos si impertinenta.
  Numai bine

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*