Monica Vasilescu
Noua lege ”Big Brother” a trecut de plenul Senatului, cu 91 de voturi ”pentru” şi trei ”împotrivă”. Printre parlamentarii teleormăneni care și-au dat acordul pentru acest act normativ se numără social-democraţii Timotei Stuparu, Nicolae Mohanu şi Florinel Dumitrescu (Crin Antonescu, după obicei, a absentat).
L-am întrebat pe senatorul Timotei Stuparu pe ce anume considerente a aprobat domnia sa legea care a provocat numeroase discuții în spațiul public, unii considerând că ea îngrădește dreptul la comunicare. Acesta a spus că votul a fost unul politic și vine în urma numeroaselor dezbateri avute în acest sens.
”După discuțiile din sesiunea trecută, legea a fost trimisă, din nou, spre examinare, la Parlament. Pe chestiunile care nu erau în acord, că au fost destule păreri, au vorbit toți liderii politici și a fost un acord politic. A fost o accepție generală. Datele se stochează oriunde în lumea asta. Există terorism și nenorociri în lumea asta. Atunci, instituțiile cum să-și facă treaba dacă nu se stochează nimic? Datele nu pot fi solicitate în afara unei cercetări, la cererea judecătorului”, a declarat Timotei Stuparu.
Colegul său Florinel Dumitrescu este de părere că actul normativ nu este perfect, dar are părți bune și pentru acestea și-a dat aprobarea. ”Legea a fost făcută mai mult pentru eventuale atacuri teroriste și pentru cei care tracasează familii sau alte persoane publice, profită de faptul că iei o cartelă telefonică și nu știe nimeni al cui e numărul… Acestea au fost argumentele ”pro”, iar eu am fost de acord cu ele. Ca simplu cetățean, post să spun că nu am fost de acord sută la sută, dar având în vedere argumentele astea și ce ne-au adus la cunoștință că se poate rezolva, am spus că, totuși, e o lege bună. Și în alte state europene sunt în vigoare legi asemănătoare. Am luat partea bună. Ca orice lege, ea nu este perfectă”.
Bun sau rău, cert este că actul normativ a primit DA-ul Senatului României, iar el prevede că firmele de comunicaţii au obligaţia să păstreze timp de trei ani de zile datele de trafic ale abonaţilor sau utilizatorilor. Partea bună este că instituţiile cu rol în apărare şi siguranţă naţională pot avea acces la aceste date doar cu aprobarea unui judecător, deși nimeni nu poate garanta că nu vor exista abuzuri.