liberinteleorman.ro

De 1 Decembrie, la Alexandria, au bătut clopote cântând reîntregirea

1 decembrie 2017
Monica Vasilescu
”Bat clopote cântând reîntregirea/Și sufletul ia foc în clopotari/Întâi decembrie ne e unirea/Și strălucirea României Mari”, scria cândva Adrian Păunescu, iar Cântecul Reîntregirii, pe care și-a pus amprenta marele poet, spune că ”flamura roș-galbenă-albastră ne este prag și steag și ideal”. Și la Alexandria a fost… în rândurile cetățenilor. Pentru că aici, de Ziua Națională a României, când se marchează făurirea Statului, oamenii nu doar că au semănat un strop de spirit patriotic, prin mobilizarea exemplară avută la sărbătoare, dar au și răbdat discursuri fără fond, citite prost și înțelese mai mult de către cititorii de foi. Căci doar ei pot pricepe de ce se vorbește despre manipulare și măști într-o zi de mare însemnătate românească, dacă există peste 360 de zile în an să-și scuture frustrările și prea puținul din ei. Noi vom ignora astăzi acest aspect și altele din acest registru, pentru că 1 Decembrie 1918 reprezintă cel mai important eveniment din istoria României și vrem să respectăm ca atare acest fapt. De aceea, vom vorbi despre frumoșii copii care au interpretat cu mult drag și talent câteva cântece și poezii patriotice. Împreună cu unul dintre cei mai buni profesori ai Teleormanului, Marian Căldărușă, foarte apreciat la Palatul Copiilor și nu numai, cei mici au impresionat audiența prin interpretarea plină de simțire românească. Ansamblul Burnasul a avut, de asemenea, un moment marcant, interpretând bărbătește cântecele noastre dragi ”Așa-i românul”, ”Hai să-ntindem hora mare”. Parada cadrelor MAI și a tehnicii din dotare a fost cel mai așteptat moment al activității de 1 Decembrie, utilajele și câinii fiind atracția evenimentului. Nu a lipsit nici mâncarea, autoritățile au oferit participanților aproximativ 3.000 de porții de fasole cu cârnați și 1.000 litri de vin. Spre seară va fi un concert aniversar, cu 3 Sud-Est, Maria Dragomiroiu și ROmania, căci o dată împlinește România 99 de ani de la Ziua considerată de contemporani decisivă pentru unitatea națională a tuturor românilor, fiind ziua în care s-a hotârât soarta noastră pentru veșnicie.
Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Cadru didactic umilit, bătut și filmat cu telefonul mobil într-o școală din Teleorman!

Următorul articol

Strigăt pentru Eric! Băiețelul suferă de o boală gravă și are nevoie de bani mulți

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Universală a Iei

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00, la