Dar dacă Veorica nu e proastă?

în O poziție în Teleorman

Carmen Dumitrescu

În România cel mai bine se vând… victimele. A fost suficient ca Băsescu să plângă o dată, ca să i se atribuie calități de președinte. Apoi n-a mai fost nevoie decât să se șteargă cu mâneca la gură, după ce a băut șampanie direct din sticlă, pentru ca al doilea mandat să-i vină ca și turnat… Interesant cum a apărut Veorica în politica de vârf a României! Ca o făptură cu privire bovină și cuvinte puține, incapabilă să lege niște fraze coerente și total timorată în fața camerelor de luat vederi. Ștampila de “proastă” i-a venit și ei, ca turnată. Practic, luni întregi n-a mai contat cât și cu cine fura Dragnea și gașca lui de șmecheri, pentru că gafele Veoricăi ne țineau pe toți cu răsuflarea tăiată în fața televizoarelor și pe conturile de Facebook, unde ne făcusem un obicei de a o analiza semantic și morfologic. Veorica, în prostia pe care noi i-o atribuiam cu atâta generozitate, ținea reflectoarele asupra propriei mediocrități, blocând căderea luminii pe Dragnea. Acolo unde ea s-ar fi cuvenit să fie non-stop.

Dar să vorbim despre Veorica! Pe vremea când nu era nici măcar europarlamentar, Veorica era în Teleorman omul de legătură între presă și PSD Teleorman.  Veorica mergea la sediul redacțiilor și socializa cu jurnaliștii. Naturalețea ei era ceva ce o recomanda, din punctul de vedere al lui Dragnea, să arate că PSD-ul are și o față umană. Pe vremea aia, Veorica nu făcea dezacorduri și nu se poticnea la fiecare cuvânt mai deosebit. Ciudat, nu?

După ce a ajuns la București, rolul Veoricăi s-a schimbat. Dar e interesant, că dintre toate femeile care au făcut ceva cu sprijinul PSD Teleorman, Veorica e singura care n-a avut intimități cu Dragnea. Vorbim, deci, despre o abilitate pe care ea o are, comparativ cu toate celelalte doamne și domnișoare plecate din Teleorman și ajunse cumva la cârma nației. Și, revenind la rolul ei, Veorica n-a făcut altceva în toată această perioadă decât să-l țină pe Dragnea mai departe de atenția noastră. Practic, Veorica, cu gafele ei monumentale, l-a ținut pe Dragnea în siguranță.

Și acum s-a întâmplat povestea unei “investigații jurnalistice”, al cărei rol nu pare a fi altul decât să schimbe optica poporului asupra Veoricăi. Căci poporul ține cu victimele. Și, după atâtea înjurături și atâtea jigniri, foarte multor români le e milă de Veorica. Așa că povestea înfierii unui copil n-a făcut altceva decât să potențeze efectul asupra maselor. Sensibile la povești lacrimogene. Dornice să vadă fața umană a cuiva care părea că n-are deloc față… În numai două zile, despre Veorica s-a vorbit în alți termeni. “O fi ea proastă, dar e un om bun” – cam asta e retorica ultimelor zile. Și victimizarea n-a întârziat să se producă. Veorica nu era de acord cu publicarea poveștii înfierii unui copil, Veorica se simte atacată în familie, în viața privată. Și oamenii încep să adere la drama victimei. Care devine tot mai simpatică. Dacă și asta e prostie, atunci nu mai știm ce e șmecheria….

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*