Monica Vasilescu
Nu poți să vorbești despre oamenii lui Dragnea fără a aminti de faptul că sunt pasionați de șmenuri și combinații multiple. Inteligenți ca noaptea, dar bine ancorați în realitatea în care bănișorii publici își iau câmpii prin buzunarele firmelor de casă, băieții din sertarele baronului știu cât și care este interesul, drept care încalcă legea fragrant, fără ca vreun organ de anchetă să le bată la ușă. Unul dintre cei care au pus la cale inginerii prin care să fenteze legea este Dănuț Cuclea. Mica daună în defavoarea contribuabililor a avut loc în fieful lui Dragnea, la primăria PSD din Turnu Măgurele, în anul de grație 2013.
Turnu Măgurele s-a confruntat întotdeauna cu probleme în asigurarea confortului urban minim pentru locuitorii săi. Cu toate acestea, primarii care au condus orașul în ultimii ani nu s-au sinchisit să pună în practică promisiunile din campania electorală, rezumându-se doar la mici retușuri urbanistice, de ochii lumii. În programul distractiv al primarului actual, Dănuț Cuclea, stau la loc de cinste locurile de joacă. Încă de la preluarea mandatului, Dănuț s-a preocupat de jucării, astfel că, proaspăt încoronat primar al municipiului Turnu Măgurele, în 2013, cu sprijinul nemijlocit al lui Liviu Nicolae Dragnea, acesta a aranjat câteva locuri de joacă și, evident, câțiva prieteni abonați la țâța bugetară.
Achiziții fragmentate pentru încredințări direcționate
Văzut în scaunul întâi din primărie, Dănuț și-a început cariera cu tupeu și cu încălcarea legii, după cum arată toate datele noastre. În luna aprilie 2013, la câteva luni de la înscăunarea sa, Dănuț găsește de cuviință să fragmenteze o achiziție directă de produse, servicii și lucrări, în valoare totală de 153.803 lei, fără TVA, în cinci contracte, toate încheiate cu aceeași firmă SC DUPEX SRL din Sebeș, producător intern de echipamente destinate spațiilor de joacă, tobogane, leagăne, balansoare, carusele și cățărători sau complexe de joacă.
Astfel, așa cum se poate observa din facsimilul alăturat, în data de 30 aprilie 2013, a încheiat contractul nr. 14576, având ca obiect furnizare, transport și montare tobogane pe terenurile de joacă pentru copii, contractul nr. 14574, având ca obiect furnizare, transport și montaj leagăne și balansoare pe terenurile de joacă pentru copii, contractul nr. 14402, având ca obiect furnizare, transport și montaj călușei și cățărători pe terenurile de joacă pentru copii, contractul nr. 14400, având ca obiect furnizare, transport și montaj jocuri pe terenurile de joacă pentru copii și contractul nr. 14385, în 29 aprilie 2013, având ca obiect, furnizare, transport și montaj tuneluri pe terenurile de joacă pentru copii. Este evident și din avion că fragmentarea s-a efectuat cu scopul de a achiziționa direct, fără licitație și pentru a nu depăși limita de 15.000 Euro, stabilită pentru acest tip de achiziție, de OUG 34/2006.
Nimeni din primărie nu a sesizat sau nu a vrut să ia aminte că achizițiile publice directe se supun art. 293, lit. a, din aceeași lege, care spune că este contravenție încalcarea art. 23. „Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică”. Dacă ar fi să analizăm și art. 294 alin (2), contravențiile prevăzute la art. 293, lit. a, se sancționează cu amendă de la 35.000 lei la 70.000 lei. Mai grav este că în lumina jurisprudenței Curții Europene a Dreptului Omului, această sancțiune contravențională prezintă caracter de „sancțiune penală”.
Cine se sesizează?!
Controlul Curții de Conturi Teleorman, care a verificat amănunțit actele administrației publice de la Turnu Măgurele la vremea respectivă, despre care vom mai aminti în edițiile viitoare, nu a cuprins și achiziția despre care facem vorbire. Nu știm dacă este vorba despre neglijență sau ”bună intenție”. Din informațiile pe care le deținem, consilierul local al PNL, Claudiu Crăcea, va sesiza Agenția Națională pentru Achiziții Publice cu privire la faptele de mai sus.
Dacă ”oamenii legii” ar da iama în debaraua primarului de la Turnu Măgurele, pentru a verifica fără superficialitate achiziția canceroasă, nu-l vedem bine pe Dănuț. Dacă mai punem la socoteală ca jucăriile sunt diferite și au fost cumpărate fără licitație și la prețuri nu tocmai derizorii, putem să aproximăm cam câtă vreme ar merita un astfel de primar să locuiască la Jilava, dar punem pariu că primarul nu va păți nimic. Pentru ce această afacere care a găurit bugetul public pare a fi făcută cu sprijin de la oamenii de stat. Și băieții nu au obiceiul să se contracareze unii pe alții…