Daniel Buzdugan: “Nu poți să ții la toată lumea, dacă nu te-ai împăcat cu tine însuți, cu familia ta, cu țara ta…”

în Actualitate/Cultură/Interviu

buzduCarmen Dumitrescu

Seria concertelor organizate la Alexandria cu prilejul Zilei Naționale a fost foarte apreciată de către locuitorii reședinței de județ. Mai ales că de data aceasta prezentatorul evenimentului a fost realizatorul de programe radio, Daniel Buzdugan. De la curiozitatea lui legată de prezența Radio ZU în viața alexăndrenilor “s-a legat” un interviu interesant, acordat în exclusivitate ziarului Liber în Teleorman, în cadrul căruia s-a discutat despre patriotism și libertatea de exprimare. Dincolo de concluziile pesimiste legate de aceste două subiecte, trebuie să precizăm faptul că Buzdugan s-a simțit foarte bine la Alexandria, că orașul i-a depășit așteptările și că ar reveni aici oricând. Mai mult decât atât, organizatorii evenimentului ne-au mărturisit că Buzdugan a fost unul dintre cei mai decenți entertaineri care au ajuns pe la noi vreodată, el refuzând să ridice vreo pretenție și comportându-se ca un profesionist desăvârșit. De data aceasta, îi credem pe organizatori. Nu de alta, dar calitatea oamenilor se simte de la primele cuvinte…

R. E prima dată când veniți la Alexandria. Cum vi se pare orașul?

Daniel Buzdugan: Da, e prima dată când vin aici și chiar am fost surprins să văd că e un oraș mare, curat….

R. L-ați văzut  noaptea, nu?

D.B. L-am văzut ziua. Chiar mi-a plăcut. Mi se pare un oraș mare, mă așteptam să fie mai mic. E prima dată în viața mea când vin aici.

R. Dacă orașul vi s-a părut frumos, cum vi s-au părut alexăndrenii?

D.B. Cu toate că a fost foarte frig, publicul chiar a fost cald… Adică spontan. Și să stai atâtea ore într-un asemenea frig e de apreciat și de admirat. Deci un mare Like pentru alexăndreni!

R. Cum e patriotismul la români, din perspectiva lui Daniel Buzdugan?

D.B. Da, am scris chiar astăzi pe Facebook ceva despre asta. Mă uitam în lista mea și cred că am mai mulți francezi decât români. Nu mi se pare normal. Da, suntem empatici cu ceea ce se întâmplă la nivel mondial, dar în primul rând trebuie să fim empatici cu noi. Să ne iubim pe noi și să ne iubim țara în care ne-am născut. Nu poți să ții la toată lumea, dacă nu te-ai împăcat cu tine însuți, cu familia ta, cu țara ta.

R. Sunteți și un personaj activ în mass-media. Credeți în libertatea de exprimare din România? Pentru că îți iubești țara în măsura în care ești liber în ea…

D.B. E undeva la limită povestea. Nu există libertate totală. Eu sunt din Iași și vreau să zic că îi admir pe jurnaliștii locali care își fac meseria așa, pe vârful picioarelor, pentru că e greu să faci  presă la nivel local. Dacă dai în unul, nu-ți mai dă publicitate. Chiar în Iași a fost un caz în care un domn a dat bani pentru publicitate la un ziar. La un moment dat  a făcut nu știu ce prostie și omul s-a supărat că “băi, stați puțin, eu vă dau bani și voi scrieți de mine?” Omul ăla nu înțelegea că banii pe care îi plătea el pentru promovarea firmei lui n-aveau nicio legătură cu faptele lui publice.

R. Credeți că e bine că nu avem totuși libertate totală de exprimare?

D.B. Nu știu… Având în vedere  ce se întâmplă acum la nivel mondial, trebuie să fii foarte atent la ce scrii și la ce spui. Că te trezești că informația ajunge mai departe decât ți-ai dorit și poți genera consecințe neplăcute. Deci e destul de delicată problema libertății de exprimare. Adică, într-un fel anume, tind să cred că e mai bine că nu e absolută, deși cred că am fost născuți liberi și libertatea este, de fapt, condiția noastră. Ea ne definește ca oameni, până la urmă.

R. Vă mai așteptăm la Alexandria?

D.B. Cu mare drag!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*