Dan Botez își îndreaptă atenția către intelectualii comuniști

în Cultură

Monica Vasilescu

dan botez (2)Unul dintre cei mai longevivi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, Dan Botez, a intrat de ceva vreme în lumea literaților. După ce a uimit întreaga lume culturală autohtonă prin ”Trilogia Mareșalilor”, carte care a arătat publicului partea extrem de profundă a unor oameni importanți ai României, în trei volume de referință care îi poartă semnătura, Dan Botez aduce în fața publicului interesat de istorie o altă scriere de impact: cartea „Lucreţiu Pătrăşcanu. Destinul unui intelectual comunist”.

dan botez (1)Autorul a adunat joi, 5 noiembrie 2015, în sala „Auditorium” a Muzeului Judeţean Teleorman, mulți oameni de cultură și personalităţi din domeniul cercetării istorice şi al vieţii publice româneşti, între care prof. univ. dr. Florea Firan – director „Scrisul Românesc” – Fundaţia – Editura, prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă – Universitatea „Valahia” Târgovişte, prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu– Universitatea din Craiova şi prof. univ. dr. Ion Calafeteanu – Universitatea „Valahia” Târgovişte. Alături de directorul Muzeului Judeţean Teleorman, Pavel Mirea, care a fost și moderatorul evenimentului, s-a aflat vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman, Cornel Bleajă.

Volumul „Lucreţiu Pătrăşcanu. Destinul unui intelectual comunist”, cea de-a patra lucrare amplă a autorului Dan Botez, a fost apreciată de către toți vorbitorii aflați în prezidiu, mai ales de către Florea Firan, care vine de șapte ani, în mod regulat, la evenimentele culturale de la Alexandria. ”Este o carte document, așa cum sunt și celelalte, dar aici parcă totul este prezentat mai frumos. Cred că domnul Botez, cu sprijinul doamnei Silvia Botez, care a cules și a ajutat la concepere, a reușit să ne prezinte o carte foarte bună despre un intelectual foarte controversat, dar cu un anume rol în viața politică și socială a României”, a spus în cuvântul său profesorul universitar doctor Florea Firan, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi, totodată, directorul Editurii şi Fundaţiei “Scrisul Românesc” Craiova, cea care a editat și cartea actuală.

Dorința autorului a fost ca lansarea să se facă în apropierea zilei în care s-a născut Lucrețiu Pătrășcanu (4 noiembrie). Acesta a reușit ca, pe lângă noua sa creaţie, să aducă publicului cititor de carte şi frânturi dintr-un alt regim. ”Într-o vreme în care se vorbește despre condamnarea comunismului, într-o vreme în care sunt trimiși în judecată torționari ai perioadei comuniste, într-o perioadă în care un partid care a fost etichetat ”pe bune” sau nu ca fiind comunist și care la un congres își cere scuze public pentru crimele comunismului, apariția unei cărți despre un comunist, fondator al Partidului Comunist Român, fără prea multă lipsă de modestie, eu spun că este un lucru bun”.

Dan Botez va merge mai departe pe drumul său literar. ”Va urma un ciclu tot de trei volume, rămân la cifra 3, care are multe semnificații, iar el se va numi ”Intelectuali în slujba comunismului”. Este Lucrețiu Pătrășcanu, urmează Petru Groza și Ion Gheorghe Maurer. Toți sunt juriști, toți au fost avocați. Ei au avut o legătură mult mai slabă cu PCR”, a încheiat Dan Botez, după care a început sesiunea de autografe, așa cum îi stă bine oricărui autor de carte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*