liberinteleorman.ro

Dan Botez a lansat o nouă carte: ”Ion Gheorghe Maurer. Un intelectual la poarta comunismului”

20 octombrie 2017
Advertisement

Monica Vasilescu

După ce a uimit lumea culturală autohtonă prin ”Trilogia Mareșalilor”, carte care a arătat publicului partea profundă a unor oameni importanți ai României, în trei volume de referință care îi poartă semnătura, Dan Botez aduce în fața publicului interesat de istorie o altă scriere de impact: ”Ion Gheorghe Maurer. Un intelectual la poarta comunismului”.

Cartea a apărut sub egida Scrisul Românesc – Fundaţia – Editura și a fost lansată, astăzi, la Biblioteca Județeană ”Marin Preda” din Alexandria în prezența unor cunoscuți oameni de cultură și personalităţi din domeniul cercetării istorice, printre care prof. univ. dr. Florea Firan și prof. univ. dr. Gheorghe Zbârnă. O apariție demnă de luat în seamă a fost prezența la eveniment a prof. univ. dr. Dumitru Borțun.

Fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman – Dan Botez a ales, după ce s-a pensionat, să-și consume resursele pentru a evidenția activitatea celor mai importante personaje din istoria României, iar de această dată s-a axat pe intelectualii din comunism. Cu sprijinul soției sale, Silvia Botez, care a cules și a ajutat la conceperea volumului actual, autorul a reușit să prezinte o carte bună despre un intelectual controversat, dar cu un rol important în viața politică și socială a României comuniste. Pentru că Ion Gheorghe Maurer a fost prim-ministru al țării  în perioada 1961-1974 și președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române în perioada 11 ianuarie 1958 – 21 martie 1961. Și nu că ne-am putea lăuda prea mult cu partea aceasta din istoria națiunii, dar nu ar fi stricat ca în sală să se afle mai mulți tineri, pentru că este esențial să ne cunoaștem trecutul, mai ales că drumul cultural este singurul drum drept care poate fi urmat pentru a salva neamul de la abrutizare.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Camerata Cantoria revine! Nicolae Doboș reunește poezia cu muzica, la Alexandria

Următorul articol

Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman își deschide porțile

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Drapelului, la bibliotecă

Advertisement Biblioteca Județeană Marin PredaTeleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează miercuri, 26 iunie 2024, începând cu ora 10.30, Ziua Drapelului național printr-o serie de activități culturale, ateliere de lucru cu copiii asociației DAI O ȘANSĂ la compartimentul împrumut pentru copii și expoziții tematice. Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, în data de 26 iunie. Culorile drapelului național, roșu, galbenși albastru, sunt aceleași de la Revoluția română din 1848, doar dispunerea, raportul și

Ziua Universală a Iei

Advertisement Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00,