Curiosul caz al pacientului venit „de acasă” cu bacteria periculoasă în spitalul care a raportat-o recent pe lenjerii…

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

În Teleorman totul e posibil. Probabil că aceasta este cea mai importantă specificitate a locului. Nu de alta, dar aici se pot întâmpla tot felul de curiozități și nimeni nu le va trata altfel, pentru că oamenii au ajuns să înțeleagă  că nu există evidență care să nu poată fi scuzată și nici eroare care să nu fie explicații inocente. Și curiosul caz al pacientului din Roșiorii de Vede care a adus de acasă o bacterie intraspitalicească în spitalul care o raportase luna trecută la Direcția de Sănătate Publică pe lenjerii este foarte grăitor în acest sens.

Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede nu e nici pe departe unul performant. Despre condițiile proaste de muncă pentru medici și de tratament pentru pacienți se tot discută de mulți ani. Poate că e managementul de vină sau poate, pur și simplu, sistemul e deja profund afectat, dar în mod cert, oamenii încearcă să-l evite. În luna noiembrie a acestui an, în spălătoria spitalului, pe lenjerii s-a identificat o bacterie periculoasă, cunoscută sub denumirea de piocianic. Spitalul s-a sesizat, a raportat infecția nosocomială și a luat măsuri. O săptămână mai târziu, medicii spuneau că e totul sub control, că bacteria a fost eliminată și că activitatea poate continua în bune condiții.

Acum câteva zile, un pacient se prezintă la spitalul în cauză, cu un abdomen acut chirugical. I se face un tomograf și este trimis de urgență în sala de operații, fiind vorba despre un ulcer perforat, complicat cu o peritonită. În sală i se iau probe și ulterior, se constată că pacientul avea bacteria în oganism. De aici începe „distracția”. Spitalul sesizează cazul sau, cel puțin, așa pretinde. Spunem asta, pentru că directorul DSP Teleorman, Mioara Comana, susține că situația i-a fost semnalată de cineva din afara spitalului, și nu de spital, așa cum susține purtătorul de cuvânt de la Caritas. Totuși, se face un auto-control și rezultatele analizelor par a fi negative. Rezultatele echipei de control a DSP Teleorman vor fi, însă, gata marți. În ciuda acestui fapt, atât directorul spitalului, cât și medicii lui, și primarul orașului sunt convinși că pacientul a venit cu bacilul piocianic de acasă. Deși, la o scurtă căutare pe Google, oricine poate vedea că bacilul piocianic este o bacterie nosocomială (intraspitalicească), adică ar fi un caz foarte rar ca un om să fie purtător de piocianic. Ba chiar imposibil, din punctul de vedere al medicilor pe care i-am contactat. Căci la întrebarea noastră: „Care sunt șansele ca un pacient să vină de acasă cu bacilul piocianic?”, medicii ne-au răspuns la unison: „0”.

Și totuși, la Roșiorii de Vede se poate! Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției spitalicești, Andra Priboi, spitalul nu are acea bacterie acum în flora bacteriană specifică, pentru că, atunci când a fost, s-au respectat protocoalele: „Pacientul acesta a venit săptămâna trecută cu un abdomen acut chirurgical. În urma anamnezei și examenului clinic, am ajuns la concluzia că are nevoie de un tomograf. După tomograf s-a constatat că are un ulcer perforat cu peritonită, drept pentru care a fost nevoie de intervenție chirurgicală. S-a intrat cu el în sală și în urma intervenției s-a descoperit că acel ulcer perforat se complicase cu peritonită. S-au luat probe din puroi și s-a constatat la laborator că este vorba de acel piocianic. Acum trebuia să vedem dacă era a pacientului sau luat din altă parte. Asa că ne-am făcut auto-controlul. Am recoltat probe din spital. În urma acestor probe, care au ieșit negative, am ajuns la concluzia că pacientul avea deja această infecție în organism. Este foarte adevărat că în luna noiembrie s-a descoperit această bacterie pe lenjeria din spital, dar s-a raportat, s-au luat măsuri, s-a făcut dezinfecția. În cazul acesta, al pacientului operat acum, a venit echipă de la DSP Teleorman în control și luni sau marți așteptăm rezultatele lor de laborator.”

Totuși, întrebată cum ar fi putut ca un om să vină la spital cu o infecție specifică spitalului, medicul Andra Priboi ne-a spus că nu știe istoricul internărilor anterioare ale pacientului, dar că operat nu a mai fost. Dincolo de tot și de toate, ne amintim că într-un spital din Belgia s-a dărâmat secția în care a fost internat un pacient infectat în România, pentru a evita supraviețuirea bacteriei în pereții încăperii. Căci o bacterie de spital rezistă procedurilor, lucru pe care mulți medici îl știu, dar nu-l declară. Simplele dezinfecții nu elimină bacteriile periculoase. Ele rămân în pereți, în țesături, în instrumentar. Și duc mai departe un mesaj pe care mulți nu vor să-l vadă: sistemul e bolnav. Nu oamenii.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*