liberinteleorman.ro

Cum ții o instituție în teroare de grija lui Liviu Dragnea? – Mărturii din infernul DGASPC Teleorman: „Eram conștienți de faptul că vom fi făcuți răspunzători de neregulile altora”

2 martie 2017

Carmen Dumitrescu

Nici în ziua de azi, angajații DGASPC Teleorman nu și-au revenit bine din trauma vizitei inopinate făcute în anul 2014 de către procurorii anti-corupție. Șocul a fost cu atât mai mare, cu cât amploarea cercetărilor a reușit să scoată la lumină toată mizeria ținută sub preș ani la rândul de o conducere obedientă, care se închina lui Liviu Dragnea ca unei icoane. Și, așa cum era de așteptat, povestea a făcut multe victime colaterale, căci mulți dintre cei care apar în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman sunt oameni care n-au făcut altceva decât să urmeze indicațiile precise și ferme ale superiorului ierarhic. Unii știau că greșesc, dar aveau familii de întreținut, alții, pur și simplu, erau atât de săraci cu duhul, încât nu înțelegeau nimic din ce tot ce se întâmpla în jurul lor. Era suficient, însă, că înțelegea tot adevărul Floarea Alesu, directorul de instituție sub oblăduirea căreia în DGASPC Teleorman s-au petrecut cele mai multe infracțiuni de corupție. Și mai era cineva care înțelegea totul, pentru că din mintea lui creață rezultase ideea absurdă de a folosi la partid oameni cu cartea de muncă în instituții susținute din bani publici: Liviu Dragnea. Sistemul ar fi fost unul genial, dacă nu era iegal.

Trădătorii sunt, de obicei, cele mai loiale dintre slugi

Prinsă la înghesuială, cea care a înlesnit angajarea la DGASPC a unor persoane care munceau, de fapt, pentru PSD Teleorman, Floarea Alesu, a mărturisit că Liviu Dragnea a știut, atât în calitate de șef al ei, cât și în calitate de președinte de partid, faptul că DGASPC devenise o vacă de muls pentru PSD. Ba mai mult, directorul de pe atunci al instituției, admite în fața procurorilor DNA că ea chiar a solicitat îndreptarea situației, dar Dragnea i-a spus să mai aștepte: „atât Stoica Anisa Niculina, cât şi Botorogeanu Adriana mi-au spus că, de către preşedintele PSD Teleorman care era şi preşedintele CJ Teleorman la acea perioadă (Dragnea Liviu Nicolae), li s-a spus că vor fi angajate pe diferite funcţii la DGASPC Teleorman, însă vor lucra în fapt la sediul PSD Teleorman până la data la care se va reuşi angajarea lor definitivă în cadrul organizaţiei PSD Teleorman, fapt care însă nu s-a petrecut până la plecarea celor două din cadrul DGASPC. După ce am avut discuţia menţionată mai sus cu cele două angajate am mers la CJ Teleorman şi am purtat o discuţie cu preşedintele. Dragnea Liviu Nicolae mi-a confirmat că avea cunoştinţă despre această situaţie şi mi-a cerut să le menţin în funcţiile deţinute la DGASPC pe cele două şi respectiv să tolerez în continuare acea situaţie în sensul ca să le las pe cele două să lucreze tot la sediul DGASPC Teleorman până când va găsi o soluţie de angajare definitivă la sediul PSD Teleorman…” Faptul că acest lucru urma să aducă avantaje patrimoniale necuvenite pentru două protejate ale PSD Teleorman și ar fi determinat pe jumătate dintre angajații DGASPC să comită diverse ilegalități, pentru a acoperi mizeria, n-a contat. Nici pentru Dragnea, nici pentru Floarea Alesu. Care, deși i-a fost slugă credincioasă, nu s-a străduit prea mult să respecte codul tăcerii dintre infractori. Astfel că Dragnea nu prea are motive să doarmă liniștit, căci slugile credincioase sunt primele care trădează.

Angajata fără vină: De fiecare dată mi se spunea ca eu să îmi văd de ziarele mele

Anisa Stoica este una dintre angajatele fictive de la DGASPC, prinsă în hora aranjamentelor mafiei pesediste din județ, pentru că voia și ea, ca orice om, să câștige niște bani dintr-o activitate agreabilă. Și ce putea fi mai plăcut pentru un colaborator al unui ziar local decât să facă monitorizarea de presă la PSD Teleorman pe niște bănuți siguri? Felul în care povestește Anisa cum s-a întâmplat totul ne face să ne gândim că, în fapt, toți cei care au picat în plasa lui Liviu Dragnea au făcut-o din naivitate, din obediență sau din frică. Și povestea nu e, cu certitudine, singulară: În anul 2006, nu rețin cu exactitate data și luna, de către președintele organizației PSD Teleorman, Dragnea Liviu, mi s-a propus o colaborare, în sensul ca eu să lucrez la biroul de presă al organizației județene a PSD Teleorman, în funcția de comunicator, unde urma să asigur relația organizației politice menționate cu mass-media. Având în vedere că în acea perioadă eu colaboram deja cu un ziar local am acceptat propunerea. Inițial, o perioadă de aproximativ două sau trei luni, am lucrat la biroul de presă al organizației menționate fără să fiu remunerată în vreun fel iar la un moment dat președintele organizației PSD Teleorman, Liviu Dragnea, m-a întrebat dacă situația mea a fost rezolvată în vreun fel, în sensul dacă mi s-a făcut vreo formă de angajare iar după ce i-am spus că nu s-a găsit o rezolvare a situației mele, acesta mi-a spus să merg la DGASPC Teleorman, pentru a fi angajată. Imediat a purtat o discuție cu o persoană pe care nu mi-o amintesc, legată de încadrarea mea la DGASPC Teleorman, după care mi-a spus că pentru moment, voi fi angajată la DGASPC Teleorman, fără să îmi dea alte detalii. Având în vedere că și pentru mine era o confuzie, nu știam dacă sunt angajata organizației județene PSD Teleorman sau a DGASPC, am întrebat persoanele care se aflau atunci în sediu ce este cu această direcție și mi s-a spus că nu prea este treaba mea, eu să fac ce mi se spune și să nu mai comentez, că au ei grijă de ce trebuie să se întâmple. Ulterior am mers la DGASPC Teleorman, am depus actele și am susținut un concurs pentru angajare, după care am fost angajată în cadrul acestei instituții însă așa cum fusese stabilit în urma discuției cu Liviu Dragnea, am continuat să lucrez la sediul organizației PSD Teleorman, la biroul de presă, unde coordonam și efectuam activitatea de presă. Având în vedere această situație, mai tot timpul explicam situația mea celor prezenți, inclusiv angajaților din acel moment de la sediul organizației politice, dar de fiecare dată mi se spunea ca eu să îmi văd de ziarele mele pentru că nu era de competența mea să iau vreo atitudine.”

Instrumentele terorii pesediste

Nimeni n-are vreo îndoială asupra faptului că din cauza aranajamentelor lui Liviu Dragnea, mulți dintre angajații DGASPC Teleorman n-au mai dormit bine de ani buni. Și dacă vrem să înțelegem care sunt instrumentele terorii pesediste în Teleorman, e suficient să aruncăm o privire fără patimă asupra declarației făcute de jurista DGASPC, Jenica Dumitru: Având în vedere că mă subordonam în mod direct directorului general al DGASPC Teleorman, aceasta explicându-mi foarte clar situația în care se găsea atât ea, care era subordonată direct Președintelui Consiliului Județean Teleorman, cât și cele două angajate, am înțeles în mod clar că acesta era un subiect închis pentru mine, având în vedere că din experiența pe care o aveam în instituție, cunoșteam că în situația în care nu m-aș fi conformat dispozițiilor directorului general sau cu atât mai mult ale Președintelui Consiliului Județean Teleorman, chiar dacă dispozițiile erau verbale, în mod categoric mi-aș fi pierdut locul de muncă. Precizez că era unanim cunoscut de către toți angajații DGASPC Teleorman, inclusiv de către mine, faptul că toți directorii DGASPC Teleorman au fost numiți politic, iar în ceea ce o privește pe Alesu Floarea, cunoșteam faptul că aceasta era un membru marcant al PSD Teleorman, și că a avut o funcție de conducere în acest partid și că se bucura de susținerea Președintelui Consiliului Județean Teleorman din acea perioadă. Menționez totodată că după declanșarea cercetărilor din acest dosar, Alesu Floarea m-a chemat atât pe mine cât și pe ceilalți șefi de servicii, inclusiv pe Cherea Mirela și ne-a spus în mod clar că în situația în care raportat la ancheta aflată în desfășurare nu vom face ce ne spune aceasta, ea va merge la DNA și va susține că nu a fost informată cu privire la situația reală a acestor angajate și că noi, șefii de servicii vom răspunde pentru tot. Acest fapt ne-a creat o temere puternică având în vedere că eram conștienți de faptul că vom fi făcuți răspunzători de neregulile altora.”

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Agenția care le-a lansat pe Mădălina Ghenea și Catrinel Menghia vine în Alexandria în căutare de modele

Următorul articol

Echipa de aur a Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, pregătită de profesorul Cristea Armeanu, a obținut toate premiile I la fizică

Cele mai recente articole de Actualitatea politică