Cum s-a transformat pasiunea pentru design a unei tinere într-un atelier de creație vestimentară la Alexandria – Iulia Nițulescu: “Frumosul e acolo unde îți găsești fericirea”

în Cultură

 

Carmen Dumitrescu

Talentul nu este o raritate în Teleorman. Dimpotrivă, un număr mare de tineri reușesc să se afirme prin potențialul lor creativ, unii dintre ei găsind resurse pentru a se mobiliza și de a pune bazele unei afaceri, fundamentate pe talent și foarte multă pasiune. Iulia Nițulescu este cunoscută în Alexandria de ani întregi pentru simțul ei estetic și pentru faptul că a fost mereu acel tip de copil liniștit, care a știut să se mobilizeze discret și să facă lumii surprize de proporții. Agreabilă și mereu prietenoasă, Iulia trăiește de o viață întreagă cu pasiunea pentru designul vestimentar. De altfel, chiar ea admite că înainte de a fi știut să vorbească, avea abilitatea de a croșeta. Și, pentru că talentul nu i-a dat niciodată prea mult răgaz, Iulia i-a cedat în cele din urmă, dezvoltând nu doar o pasiune discretă pentru ținute de ocazie, ci chiar o afacere, cunoscută la nivelul județului Teleorman sub denumirea de Atelier Chery. În acest moment, Iulia este, după cunoștințele noastre, singurul designer vestimentar din Teleorman, iar hainele pe care ea le realizează sunt întotdeauna foarte speciale, pentru că ele nu sunt fabricate în serie și au o notă distinctivă, care iese la suprafață, fără a mai fi nevoie să pronunțe cineva marca. Lucru într-adevăr rar… Pentru că Iulia a reușit, mai mult decât oricine altcineva, să-și imprime stilul în tot ceea ce confecționează, indiferent dacă vorbim despre aranjamente florale sau despre rochii de ocazie, astfel că purtând creațiile acestei fete deosebit de talentate, femeile se pot simți, măcar în niște ocazii speciale, adevărate prințese în rochii unice, care se pot păstra peste timp, amintind, mai mult decât o poate face o fotografie, de un moment de neuitat…

Reporter: Când ți-ai dat seama că ai înclinații spre designul vestimentar?

Iulia Nițulescu: De foarte mică, de când eram la bunica mea, care a fost profesoară de lucru manual. Așa că înainte să știu să vorbesc, știam să croșetez, să împletesc, să cos. Apoi a urmat o perioadă în care am tot făcut experimente în materie, până a început școala. Pe vremea aceea, încă se mai făceau ore de lucru manual. În plus, îmi amintesc că învățătoarea mea era o femeie foarte creativă. În școala generală, am avut o profesoară de desen care m-a încurajat foarte mult, chiar m-a ajutat să fac o expoziție. Deci totul a început din copilărie, doar că prin liceu am început să mă orientez spre alte activități, așa că am cam pus pe pauză tot ce însemna desen și design. Ai mei m-au îndemnat spre sport și aceea a fost o perioadă în care m-am reorientat. Am mers la ASE, am făcut Administrație Publică, pentru că aveam eu așa o dorință de a revoluționa acest domeniu. Apoi, prin anul al doilea de facultate, am înțeles că nu prea se poate revoluționa nimic și am început să conștentizez că eu nu voi profesa niciodată în administrație. Așa că am început să fac practică la o florărie, pe partea cu aranjamentele florale, pentru că m-au fascinat florile dintotdeauna. Am vrut atunci să-mi demonstrez mie că pot face niște aranjamente spectaculoase, pe stilul acesta romantic, pe care l-am purtat întotdeauna cu mine. Foloseam multă broderie și încercam să fac lucruri cât mai originale. Am terminat facultatea și mi-am început propria afacere, constând în fabricarea de aranjamente, de decor, tot ce însemna partea de amenajare a unui cadru pentru momente speciale. Dar clientele au început să ceară mai mult: își doreau și fustițe, și rochii, așa că o vreme le-am îndeplinit cerințele… Încet, încet, afacerea s-a  transformat în Atelier Chery, așa cum îl știe lumea astăzi.

R. Când Atelierul a început să se concretizeze, cum credeai că vor evolua lucrurile, având în vedere că veneai cu ceva foarte nou pentru Alexandria?

I.N. Magazinul a început în Alexandria și știam care e peisajul din zonă, cu privire la povestea hainelor de designer. Cu toate astea, cred că din prima zi m-am văzut participând la tot felul de târguri, de expoziții. Eu am crezut mereu că produsele mele vor ajunge acolo unde trebuie, pentru că eu nu le privesc ca e niște obiecte vestimentare, ci ca pe niște bijuterii prețioase. Am început cu niște produse și, ulterior, mi-am dat seama că dacă vreau să fac un lucru, trebuie să-mi iasă bine. Și ca să-mi iasă bine, trebuie să mă ocup eu de el. Atunci a început o perioadă a mea, în care m-am axat pe specializare, pentru că eu studii de specialitate nu aveam. Aveam doar pasiunea mea și atât… Am avut ocazia să lucrez într-o fabrică de confecții și am încercat să o iau de la zero, învățând de la niște oameni foarte bine pregătiți. Am constatat astfel că produsele trebuie întotdeauna îmbunătățite și că, oricât de bine le-ai face, va rămâne întotdeauna loc de îmbunătățiri. Evident, n-am crezut niciodată că o să inventez eu rochia, dar am pus în fiecare creație a mea tot sufletul meu.

R. Și nici nu aveai concurență în zonă, căci nu mai știu să mai avem alt designer local…

I.N. Eu mi-am propus să ajung cât de departe posibil cu creația vestimentară în zona asta, știind situația în domeniu la nivel de Teleorman. Și am făcut asta abordând o atitudine prietenoasă în raport cu clientele, astfel încât eu să le ajut să aibă rochia visată, iar ele să mă ajute să cresc. Practic, am vrut să creștem împreună și cred că am reușit, din punctul acesta de vedere. A urmat o evoluție constantă în modul de fabricație, am investit în oameni… și cam așa s-au derulat totul: treptat. De la lună la lună, de la an la an… Nu pot să spun că la momentul acela mi-am făcut vreun plan de afaceri, aș minți. Abia acum mi l-am făcut. Dar când am început, știam doar că trebuie să vin pe piață cu niște produse foarte bune și, mai ales, deosebite. Și rochiile sunt ceea ce mă reprezintă…

R. Cum vezi tu alexăndrencele, din punctul de vedere al opticii pentru estetică?

I.N. Unele sunt creative, altele vin cu o idee de la care pornim și ajungem la ceva cu totul și cu totul original. Clientele mele sunt persoane calde, comunicative, deschise la idei noi. E un întreg proces de colaborare între noi. Am constatat că în domeniul acesta nu poți impune. Trebuie să te pliezi pe gustul lor, pe ce le avantajează. De fapt, ele când vin la mine, caută o rochie spectaculoasă. Nu o rochie pe care o mai pot avea și altele. Și dacă ele au ceva sugestii de îmbunătățiri, cu siguranță vom reacționa pozitiv, pentru că asta facem noi la atelier: îmbunătățim lucrurile. Nu fac produse în serie, ci vin cu doar câteva rochii croite pe același tipar, pentru că mă interesează să vin cu niște rochii wow. Și acum lucrez la noua colecție, așa că exact asta încerc să fac: să vin cu o ofertă care să atragă atenția prin partea ei de spectaculos. Ne pliem și pe bugetele clientelor, acesta fiind un aspect foarte important.

R. Apropo de buget, cum ți se pare că funcționează în Alexandria piața designului vestimentar?

I.N. Sincer, nu există. În ultima perioadă am avut foarte multe cliente care s-au pliat pe ofertele noastre. Noi nu ne axăm, în general pe niște prețuri foarte mari. Și nu neapărat pentru că asta e zona și că nu prea sunt posibilități, ci pentru că mi se pare firesc să vin pe piață cu niște prețuri de bun simț. Și atunci, încercăm să ne axăm pe posibilităție clientului. De exemplu, dacă își dorește elemente brodate, acelea sunt mai costisitoare… Dar în final, lucrăm cu clienta și ajungem la un numitor comun.

R. Ce planuri ai tu, pe termen lung, cu Atelier Chery?

I.N. În primul rând, îmi doresc să atrag cât mai multe cliente, care să beneficieze de rezultatele muncii și creativității mele. Eu comunic cu ele pe pagina de Facebook a magazinului, Atelier Chery. De altfel, chiar numele atelierului trebuie să ducă cu gândul la ceva drăguț, dar în același timp, prietenos. Este un loc în care clientele trebuie să se simtă bine. Lucrez acum și la noul site pentru noua colecție. Am multe proiecte în ceea ce privește târgurile internaționale și sper ca de la anul să particip la cât mai multe.

R. Ești un om care trăiește din frumos. Ce e frumosul pentru tine?

I.N. Unde îți găsești fericirea, acolo e și frumosul.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*