Cum au stins incompetenții Flacăra cinematografului la Turnu Măgurele?

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Poate e greu de crezut, dar înainte de capitalism, la Turnu Măgurele se întâmplau frecvent acte culturale. Spectacole de teatru, film, muzică, toate reușeau să mobilizeze oamenii din oraș, care stăteau cu orele la cozi pentru a achiziționa un bilet de acces către lumea frumosului. Și, culmea, în Turnu Măgurele existau mai multe porți de acces către frumos, cinematografele Turris și Flacăra fiind, în mod esențial, locuri de interes pentru localnici. Căderea comunismului a adus cu sine închiderea acestor temple ale culturii, unde artiști de primă clasă veneau să-și întâlnească publicul din unul dintre cele mai frumoase orașe din sudul României. Da, știm că folosirea acestei sintagme pentru orașul Turnu Măgurele sună astăzi ciudat, dar la vremea aceea, nu era nicio exagerare în asta. Turnu Măgurele a fost un oraș frumos, în care oamenii nu se simțeau măcinați de gândul pâinii de a doua zi, ci mai degrabă de achiziționarea unui bilet la teatru sau la film… Administrațiile locale din timpurile capitaliste nu s-au mai interesat de conservarea acestor locuri, lăsându-le să se prăbușească o dată cu întreaga lor măreție.

Iar astăzi, dacă vrei să afli ceva despre celebrul Cinematograf Flacăra din Turnu Măgurele, singura informație la îndemână este aceea că e „închis definitiv”. Acesta este rezultatul „efortului” administrației locale din Turnu Măgurele, fieful lui Liviu Dragnea, unde nimeni niciodată nu s-a gândit să-și folosească puterea pentru a oferi ceva oamenilor. Așa au stins Flacăra cinematografului, dar și dorința oamenilor care încă mai au răbdarea de a locui acolo să ia cumva contact cu frumosul, cu pulsul culturii naționale, cu valorile care schimbă lumea într-un loc mai bun. A rămas ruina unei clădiri în parcul central al orașului. O clădire construită în anul 1936 de un arhitect german, înconjurată pe o latură de o colonadă în cerc și vegheată de un foișor pătrat cu coloane la ultimul nivel. Pentru cine o vede pentru prima dată, ruina cinematografului Flacăra e de o măreție greu de pus în cuvinte.

Iar oamenii din Turnu Măgurele duc dorul timpurilor în care orașul lor le oferea și altceva decât sărăcie și neputință: „Aici este cinematograful Flacăra, așa s-a numit. Imediat după revoluție s-a închis. Acum, la parter vin pensionarii și joacă table. Acest cinematograf a fost făcut de un arhitect german, la fel și foișorul de alături. Mi-au spus doi bărbați din Germania care au făcut un circuit cu bicicleta că numai în Germania au mai văzut clădire astfel construită.  Dar uitați-vă! Au spoit-o un pic, dar curge! E dezastru! Mâine poimâne o dă jos și cine știe ce se ridică pe spațiul ăsta? Cei de la primărie și cei din Parlament cred că toată lumea e proastă? Nu este proastă! E un monument, cineva și-a pus banii și munca și toată dăruirea pentru această clădire și noi ne batem joc, nu? ”

Cinematograful Flacăra e închis definitiv. E singura certitudine pe care turnenii o au. Și pentru asta trebuie să mulțumească celor care s-au îngrijit în fiecare zi a puterii lor să stingă flacăra culturii în sufletele celor care încetul cu încetul s-au transformat din oameni respectabili în banali plătitori de taxe și impozite.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*